Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Irodaház épülhet a szegedi sörkert helyén

Szeged - Megszűnik a sörkert a Somogyi utcában, és irodaház épül a helyén – ha elfogadja az előterjesztést ma a közgyűlés. A terület magántulajdonban van, a nyári szórakozóhely Nagy Sándor alpolgármester szerint mindig csak ideiglenesen létezett.
Irodaház épülhet közgyűlési felhatalmazás esetén a sörkert helyén. A Somogyi utca–Zrínyi utca–Apáthy utca által határolt terület magántulajdonban van, a tulajdonos pedig úgy döntött, hogy építkezik. Ehhez kérte a szabályozási terv módosítását. A tervet tárgyalta már a tulajdonosi és a városüzemeltetési bizottság, előbbi jóvá hagyta, utóbbi nem fogadta el. Eddig tehát egy-egy az állás, de a bizottságok csak véleményeznek, a döntés a közgyűlés kezében van, a képviselők ma határoznak. Ha úgy döntenek, a Somogyi-könyvtár és a Boci tejivó között nyolcezer négyzetméteres, több szintes irodaház épülhet. A főépítész által készített előterjesztés szerint a tervezett „elegáns, téglaburkolattal és hatalmas üvegfelületekkel ellátott épület a környezetéhez igazodik. Az épületszárnyak előtt és között burkolt és parkosított pihenőterületek alakulnak ki, melyek városi találkozó-, gyülekezőtérként is funkcionálnak."

A nyaranta tömegeket vonzó sörkert azonban eltűnik – vetettük fel a többszintes irodaház terveihez képest látszólag jelentéktelen, de gyors közvélemény-kutatásunk szerint sokaknak csalódást okozó tényt Nagy Sándor alpolgármesternek.

– Ez a dolog drámai oldala – fogalmazott a politikus, majd komolyra fordítva hozzátette: a nyári szórakozóhely léte mindig ideiglenes volt. A terület egyébként korábban önkormányzati tulajdonban volt, de Bartha László polgármestersége idején az akkori városvezetés elcserélte a telket az Arany János utcai parkolóház területére.

Tér – új perspektívából. Fotó: Schmidt Andrea
Tér – új perspektívából. Fotó: Schmidt Andrea

A Somogyi-könyvtár mögötti területnek részben a Zoll-Platz Kft. a tulajdonosa, amely cégnek egy másik vállalkozásán keresztül résztulajdonosa Körtvélyessy Péter, akit onnan ismerhetnek a szegediek, hogy ő a Szeged Beton VE vízilabdacsapatának elnöke. De ő volt Sipos Mihály után a nagy szegedi szocialista építőipari vállalat, a Délép utolsó vezérigazgatója. Körtvélyessy Péter – akitől egyebek mellett szerettük volna megtudni, hogy hány szintes lesz az irodaház, és mikor kezdődik az építése – azzal hárította el érdeklődésünket, hogy a közgyűlési döntés előtt nem nyilatkozik. Közölte: ha a képviselő-testület jóváhagyja a terület szabályozási tervét és építési szabályzatát, minden kérdésünkre válaszol, mert „ebben nincs semmi titok, nem úgy, mint más ügyekben."

Online a közgyűlésről

A Somogyi-könyvtár mögötti terület mellett a Ligetfürdő és környéke szabályozási tervéről, a városi tulajdonú gazdasági társaságok idei üzleti tervéről, az építendő rendezvénycsarnok miatt a Mars tér településszerkezeti átsorolásáról, valamint a Victor Hugo utcai Helyőrségi klub egy részének eladásáról is dönt ma a városi közgyűlés. Az ülésről online tudósítást adunk honlapunkon, a  www.delmagyar.hu címen.

Felvetésünkre, nem sajnálja-e, hogy a beruházással megszűnik Szeged egyik legnépszerűbb nyári szórakozóhelye, a sörkert, határozott nemmel felelt. Arra a kérdésre, hogy a sörkert helyén lesz-e valamilyen szórakozóhely, azt válaszolta, lesz helyette más, de erről is csak később nyilatkozik. Lapunk úgy tudja, hogy fitneszterem nyílik majd a sörkert helyén.

A tervek szerint egyébként a beruházás részeként elbontanák a szabadtéri vécéjét is, és kialakítanának egy mosdót a föld alatt. Az irodaház parkolójában 98 autó férne el, nappal a dolgozók, este a környéken szervezett esti programok közönsége használná. A kérdésre, hogy miért kell a parkoló, ha a hosszú távú célok között a belváros autóforgalmának jelentős csökkentése szerepel, Nagy Sándor alpolgármester törvényi kötelezettséget említett. A kötelezően előírt parkolók számát így is 50 százalékkal csökkentették – ezt a villamospálya közelsége, vagyis a jó tömegközlekedés miatt megtehetik. A beruházás leghamarabb az év második felében kezdődhet. A sörkertet mindenesetre elkezdték építeni.

Gonda Zsuzsanna, Szabó C. Szilárd

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. joy 2008. április 11. 23:17
  „[28] ING!

  "...Lovak közé a gyeplő, aztán gyerünk, nézzük meg, mi lesz belőle..."
  Ez van most.
  Ma is kaptunk belőle bemutatót Búpesten!
  1998-tól megszünt a jogállam Magyarországon.

  "...Egy kulturált társadalom megtervezi magát. Egy kulturálatlan nem..."
  Ahol parlamenti párt kiviszi az utcára a prolitikai gyűlöletet, porig alázza a rendőrséget, megszünik a kultúra.”
 • 29. sevenof9 2008. április 11. 20:31
  „mar reg benn van a gyeplo a vege el is kopott...”
 • 28. ifj. Nagy Gábor 2008. április 11. 17:01
  „"A Somogyi utca-Zrínyi utca-Apáthy utca által határolt terület magántulajdonban van, a tulajdonos pedig úgy döntött, hogy építkezik. _Ehhez kérte a szabályozási terv módosítását._ A tervet tárgyalta már a tulajdonosi és a városüzemeltetési bizottság, előbbi jóvá hagyta, utóbbi nem fogadta el. Eddig tehát egy-egy az állás, de a bizottságok csak véleményeznek, a döntés a közgyűlés kezében van, a képviselők ma határoznak."

  Úgy érzem, semmi szükség nincs a szabtervre, hiszen bármikor építkezni akarnak valahol (Mars tér, Ligetfürdő stb.), nagyvonalúan módosítják és kész. A terv arra lett kitalálva, hogy bizonyos folyamatok az alapján menjenek végbe. Lehet azt mondani, hogy ez lehetetlen, de akkor ne bohóckodjunk a tervezéssel. Lovak közé a gyeplő, aztán gyerünk, nézzük meg, mi lesz belőle.

  Egy kulturált társadalom megtervezi magát. Egy kulturálatlan nem.”
 • 27. ultra 2008. április 11. 16:55
  „Az a gáz, hogy ez a városvezetőség mindent beépít, ide parkolóházat képzelnek el, de emberek, nemrég még arról volt szó, hogy a kocsikat ki kell zárni, erre itt az újabb pofon, a fasznak kell beéíteni!

  Mars téren is jobb lenne egy zöldövezet, de abban nincs pénz, nincs az a SZEGEDI POLGÁR aki oda csarnokot, sportcsarnokot álmodott meg, bele se merek gondolni mi lesz ott, ha megcsinálják a eltervezett dolgokat, olyan dugók és nyomor lesz hogy csak na!

  AZ A BAJ, HOGY A KÉPVISELŐK OTT BENT NEM A NÉPET HANEMA NAGYTŐKÉT KÉPVISELIK, EGY EMBER, EGY CÉG DIKTÁL SZEGEDEN, AZ PEDIG A SZEVIÉP!!!

  SZÉGYEN ÉS GYALÁZAT!!!”
 • 26. sevenof9 2008. április 11. 16:37
  „Nemreg jartam otthon ket ev utan. Megdobbentett a beharapott,modernnek mondott epuletek latvanya (lombard es van egy ocsmanysag az aprilis 4 utja elejen [amig egy kommunista is hatalmon van az apr 4 utja lesz nekem]).

  Epitsenek irodat,de konyorgom,ha oda 200 juppikocsog jar naponta be idot tolteni,akkor oda 200 juppikocsog fog bevezetni az ujszegedi vityillojabol. Kell az a belvarosnak?”
 • 25. barkzso 2008. április 11. 16:04
  „Én sem a sörkertet siratom. Csak az irritál, hogy lassan sikátor szerűen hézag mentesre építik be a várost - nincs tér, levegő a nap is csak merőlegesen süt be egy kicsit....
  A lombard székház pedig finoman szólva nem illeszkedik az utca arculatába, azonkívül rendkívül ronda...
  Ki fogad velem, hogy hasonló ocsmányság épül a sörkert helyére? :)”
 • 24. FossiL 2008. április 11. 16:00
  „m
  "...hát a szegény olvasók, hát nem lesz nekik napfény basszameg...ááh, ez így akkor mégsem jó.."
  Az nem úgy van, hogy itt a telek, dobjunk rá egy k...anagy dögöt, mert sokért kiárulom a négyzetmétert! Itt kőkemény szabályok vannak (kellen hogy legyenek), igenis basszameg, ha már oda akarják tenni, központi helyre, legyen már vastagon szabályozva, és avárosképi elrendezéshez igazítva az a szar. Igenis tekintettel kell lenni a környezetre ha építek! Illetve kellene. Nyílván a kis építkezőt korlátozzák, a nagy megkeni az illetékest...”
 • 23. duma 2008. április 11. 15:53
  „Csónakos!

  Maximálisan igazad van, a Hágit kellene már megnyitni, idilli környezet, óriási platánok a kerthelyiségben, szuper lenne!

  Engemet nagyon elszomorít a Hági méltatlan sorsa és állapota, különösen, hogy ´79-ben még dolgoztam is ott!!”
 • 22. bodobács 2008. április 11. 15:29
  „Egy betonnal kiöntött telek , rajta 3-4 fával és húgyszagú bódékkal nem éppen nevezhető térnek. Az építés során a kivágott növényzetet köteles pótolni, remélem, odafigyel rá az építési osztály. Ha én a saját telkemen kukutyinban építek egy házat, ott se vághatom ki a fákat a telkemen csak úgy...”
 • 21. ifj. Nagy Gábor 2008. április 11. 14:49
  „A sörkertbe nemigen jártam, de ha ez így megy tovább, a belvárosban térként csak a Széchenyi tér és a Dóm tér marad meg - vagy azok sem......”
 • 20. áááá 2008. április 11. 14:17
  „soha sem szerettem régebben akkora tömeg verekedések voltak ott hogy 300 embert kellett ki halgatni. Végre be fog zárni nagyon rossz volt. Vizezett sör meg mocskos asztal koszos WC meg ilyenek.”
 • 19. csonakos 2008. április 11. 14:10
  „Nem ezt siratni! A Hágit újra rendbetenni és üzemeltetni! Akkor lesz hely ahol le lehet ülni egy jó pofa sörre.”
 • 18. kiértiezt? 2008. április 11. 14:08
  „Csak gratulálni lehet, fesztiválvárosban, fesztiválkörnyezetben, patinás irodaház, mindez a Feketeház környezetében, valószínűleg a jelenlegi főépítésztől oly sokat emlegetett " egységes városkép" kialakítása érdekében !”
 • 17. fereg 2008. április 11. 11:46
  „Az tuti, hogy egy ocsmany "varoskepbe illeszkedo" epulet lesz. Nem mondom, hogy a betontekno felemelo latvany volt, de legalabb nyaron elet volt ott. A Lombardosok meg legalabb par dezsas novenyt ki**hatnanak a jardara maguk ele, ne nezzen ki ilyen otvarul.”
 • 16. m 2008. április 11. 11:04
  „akarom mondani, a telek 1%-os kihasználtsága mellett..”
 • 15. m 2008. április 11. 11:03
  „Jó hely volt a sörkert. Éppa tegnap beszéltem egy haverommal, hogy nem is nagyon van a városban hasonló, talán a dugó téren, nyáron...Mondjuk az nem olyan nagy.
  Klassz, hogy lehetett meccset s nézn meg minden. Engem még a vizes sör sem zavart annyira, jó volt a hangulat mindig.
  Többek között a jellegetes fejű biztosnági őr fog eszembe jutna, majd ha 20 év múlva a gyerekemnek mesélem, hogy itt anno sört ittam.

  De!
  Amit már itt, páran megemlítettek, a tulaj dönti el, hogy miből tud jobban megélni. Sört csapol, vagy irodaházat épít.
  A város csak arra vigyázzon ez esetben, hogy normálisan nézzen ki az az épület. Oda illő legyen...
  Az olvasók meg kapcsoljanak villanyt...Vagy mittom én, azéé azt nemá, hogy azt mondjuk, hogy:
  ...na van egy belvárosi telkem, mit kezdjek vele?? Eladjam..áh, építkezek..de jaj...hát a szegény olvasók, hát nem lesz nekik napfény basszameg...ááh, ez így akkor mégsem jó..
  inkább 1% os kihasználtsággal működtetek egy sörözőt, ami amúgy tényleg elég lepukkant...
  Remélem, azért majd lesz valahol máshol egy söröző a szabadban, és persze a belvárosban, mert azt szerintem szívesen veszik az emberek...
  Napá!”
 • 14. Szabolcs2 2008. április 11. 11:01
  „FossiL --- Annyit tennék hozzá, hogy addig viszont nem jön a multi sok munkahellyel és irodabérleti díjjal, amíg nincs a városban olyan kategóriájú irodaház, ahova hajlandó beköltözni. Először az infrastruktúrát, a kínálatot kell megteremteni, és utána meg kell győzni a céget, h jöjjön oda. Szakképzett munkaerőt pedig talál eleget Szegeden.
  A sörkert valóban nem egy igényes hely, de nekem már annyira hozzátartozott a szegedi nyárhoz.... Amikor megnyílt a sörkert, megkezdődött a tavasz.
  Végül: valóban nem örömteljes, h "be fogja takarni" a könyvtár hátulját az irodaház, ám ezeknek az irodaházaknak bizony többnyire a belvárosban "kell lenniük", és ez a terület nagyon is alkalmas rá. Tetszik vagy nem,ez van. (nekem sem tetszik túlzottan).
  Ja, és: ha a "helyi vállalat" költözik át az új irodába, akkor a régiek talán végre eltűnnek és lebontják őket (vagy legalább felújítják és nézhetővé teszik), mert a mostani irodaházak egyszerűen botrányosan néznek ki. Lásd: Arany Jánod utca, illetve a Centrum mögötti betontorony.”
 • 13. FossiL 2008. április 11. 10:03
  „bodobács valahol a véleményem körül kapirgál.
  Személy szerint én sem szerettem a sörkertet felsorolt okok miatt. De mindenkinek szíve joga szeretni és sajnálni. Én nem fogom.
  Mégegy irodaház. Erre akkor mondanám, hogy OK, ha idejönne valami multi és rengeteg munkahelyet biztosítva bérelne irodákat. Akkor viszont kaki helyzet ha egy helyi vállalat egy szegedi lepukkant irodából átköltözik, amit ott hagy meg üresen fog állni évekig.
  Őszintén remélem, hogy a közgyűlés egy olyan tervet engedélyeztet csak, ami konszolidáltabb mértékben változtat a városképen. Mindannyian tudjuk milyen központi hely az az ingatlan, a Dóm és a Somogyi tövében.”
 • 12. sz 2008. április 11. 09:50
  „Elcseréltek egy PARKOLÓHÁZNAK IDEÁLIS területet egy a másikra amin egy mai napig kihasználatlan (mert annyira hülye helyen van) parkolóházat építettek???????????? Mi van??????? Így utólag is gratulálok ex-polgármesterünknek. Remélem neki legalább megérte.......”
 • 11. bodobács 2008. április 11. 09:46
  „Ja, és nem értem, mit lázadtok: egy ingatlan tulajdonosának szíve joga azt tenni, amit a törvényes keretek között tehet: bérbe adhatja, eladhatja, építhet rá. Ha eléri, hogy módosítsák a rendezési tervet, akkor éppen 10 emeletes irodaházat is építhet rá, ez a közgyűlés felelőssége, amit a város szavazótöbbsége választott.
  Az egyszeri sört ivó egyetemista meg csak ácsingózik, hogy egyszer jól fizető multinál dolgozhasson itt helyben, de arra nem gondol, hogy "A" kategóriás irodaház, ahová az ilyenek mennek, mennyi van a városban. Elárulom: egy, azt is a lombard építette magának.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliós értékű szobrok a múzeumban

Szeged - Szegény fiúból magyar szobrászfejedelem lett Kisfaludi Strobl Zsigmond. Portréit, monumentális köztéri alkotásait mától augusztus 10-éig 85 alkotás és kinagyított fotók képviselik a Móra Ferenc Múzeumban. Tovább olvasom