Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Irodák, székházak, igények

A KDNP már benyújtotta székházigényét, az Együtt Szegedért Egyesület és a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület egyelőre kivár. A Centrum Pártnak és az MKDSZ-nek 90 napon belül vissza kell adni az általuk pártirodának használt önkormányzati helyiségeket.
A Centrumnak három hónapja van rá, hogy kiköltözzön a Victor Hugo utcai ingatlanból. Fotó: Frank Yvette
Az október elsejei önkormányzati választásokon az MSZP, az SZDSZ, az MSZDP, a Szegedért Egyesület és a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület jutott be a szegedi közgyűlésbe. A Fidesz-MPSZ és a KDNP, valamint az MDF és az Együtt Szegedért Egyesület közös jelölteket, közös listát és közös frakciót alapítva ugyancsak tagja a képviselő-testületnek. A KDNP-nek, az Együtt Szegedért Egyesületnek és a közgyűlésbe most bejutott Független Városi Szövetség – Magyar Egyesületnek nincs irodája, a többi párt és civil szervezet elhelyezése megoldott.

A választásokon alulmaradt a Centrum Párt, így vissza kell adnia az általa használt mintegy 80 négyzetméternyi bérleményt.
– Kilencven napon belül kell kiköltöznünk, mi jogkövetők vagyunk, a határidő lejártáig elhagyjuk a Victor Hugo utcai székházunkat – nyilatkozta lapunknak Pászti Ágnes elnök.

Nemcsak a Centrum, hanem a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) sem jutott be a közgyűlésbe, emiatt a Gyertyámos utcai, 20 négyzetméteres helyiséget vissza kell adnia az önkormányzatnak.

Az MKDSZ-t a Giczy György által vezetett Kereszténydemokrata Néppártból (KDNP) kizártak alapították. Miután a bíróság jogtalannak ítélte a kizárásokat, az eltávolítottak „visszavehették" pártjukat.
– Szegeden időközben az MKDSZ mint politikai párt meg is szűnt, jelenleg ugyanezen a néven kulturális szervezet működik. A helyiséget természetesen mi is visszaadjuk – mondta Kalmár Ferenc, az MKDSZ volt országos alelnöke, megyei elnöke, a KDNP jelenlegi országos alelnöke, megyei elnöke.

Kedvező frakcióbérlet

A közgyűlés ez év elején hozott döntése értelmében csak a közgyűlésbe bejutott pártok és civil szervezetek frakciói, illetve képviselői kaphatnak preferált szervezeteket megillető, rendkívül kedvező bérleti díj ellenében önkormányzati tulajdonú helyiséget.

– A múlt heti városházi egyeztetésen a KDNP bejelentette igényét a Centrum által használt Victor Hugo utcai irodára – mondta Kalmár Ferenc önkormányzati képviselő, a Fidesz-MPSZ–KDNP frakció tagja. – A tegnapi egyeztetésen Mózes Ervin jegyző arról tájékoztatott bennünket, hogy a közgyűlés határozata értelmében nem kaphatunk önálló helyiséget, mivel közös frakciót alapítottunk a Fidesszel, a Fidesz képviselőcsoportjának pedig már van irodája. Az új helyzet miatt a héten egyeztetni fogunk a megyei és az országos elnökséggel, valamint politikai szövetségesünkkel – mondta Kalmár Ferenc.

Hasonló helyzetbe kerülhet az MDF-fel közös frakció alapítását fontolgató Együtt Szegedért Egyesület is, bár a civil szervezet még nem nyújtotta be igényét.
– Erről csak a közgyűlés megalakulása után egyeztetünk majd – nyilatkozta a szervezet elnöke, Bakai Csaba.

Más megfontolásból, de ugyancsak kivár a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület is. Apró Juhász János azt mondta, csak később akarnak tárgyalni az őket egyébként jogszerűen megillető irodahasználatról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka a fejlesztési munka dandárjáról

A város érdeke, hogy végigvigyük azokat a folyamatokat, amelyeket megalapoztunk, elkezdtünk –… Tovább olvasom