Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Írok, olvasok, pont, mint első elemiben

Péter László, Szeged díszpolgára Jánoshalmán született 1926-ban. Dolgozott az egyetemi könyvtárban, oktatott a bölcsészkaron, szenvedélyesen kutatta Szegedet. Részt vett az 1956-os forradalomban, titoizmussal is vádolták. Csütörtökön ünnepli 90. születésnapját, számítógépen dolgozik, és rengeteget olvas.
Jubileumi köszöntés

A városháza dísztermében kedden 18 órakor köszönti Péter Lászlót Szeged önkormányzata, a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkara, a Dugonics Társaság, a Somogyi-könyvtár és a Szeged folyóirat.
– Először jezsuita pap akartam lenni, de szerelmes lettem. Manci volt az első szerelmem, nagyon jó lány volt, de a feleségem még jobb. Ezután már tanárnak készültem, amire kiváló nevelőim ösztönöztek – mesélte otthonában a kilencvenesztendős Péter László irodalomtörténész, helytörténész, nyelvész, folklorista és bibliográfus. Jánoshalmán született, kisgyermekkorában költöztek Mindszentre, majd Szőregre. Ma is a szülői házban él Szőregen. – Miután a szüleim és a nővérem meghaltak, a feleségemmel visszaköltöztünk ide – mondta könyvei közt üldögélve a professzor. 

– Ha visszatekintek a munkával töltött éveimre, akkor a legszívesebben néhány kritikai kiadásra emlékszem. Juhász Gyula műveinek kritikai kiadására, irodalomtörténeti munkáimra, például arra, amit Tömörkény Istvánról vagy Móra Ferencről írtam. A József Attila kritikai kiadás elkészítésében lektorként vettem részt, az is kedves emlék számomra. Olyan elfeledett verseket adtam hozzá, amelyeket Makón találtam, ugyanis a József Attila Múzeum igazgatója voltam. Ekkor lettem irodalomtörténész – emlékezett vissza Péter László, aki szívesen gondol arra is, amikor az Akadémia textológiai bizottsága őt bízta meg a Magyar Klasszikusok kritikai kiadás szabályzatának az elkészítésével. Több mint egy évtizede ment nyugdíjba, de kilencvenévesen sem hagy fel a munkával. Szerinte aki egyszer elkezdett írni, soha nem tudja abbahagyni. 

– Írok, olvasok, pont, mint első elemiben. Főként művelődéstörténeti munkákat tanulmányozok. Most épp az iszlám történetével foglalkoztam. Szegedi írókat, klasszikusokat is olvasok – mesélte Péter László, akit írásai miatt nyolc hónapra börtönbe küldtek az 1956-os forradalom után. – Sokszor eszembe jut, amikor újra bejöttek az oroszok, gyalog indultunk el Budapestről az egyik barátommal. Kecskemétig gyalogoltunk, azután hol vonattal, hol ismét gyalog poroszkáltunk – tette hozzá. 
 
Péter László kilencvenévesen is a könyvek között érzi magát otthon. Fotó: Karnok Csaba
Péter László kilencvenévesen is a könyvek között érzi magát otthon. Fotó: Karnok Csaba


Nosztalgiával gondol vissza kitűnő egyetemi oktatóira. – Klemm Tóni bácsinak demonstrátora is voltam. Abban az időben rúgtak ki, mert titoizmussal vádoltak, de később visszakerültem. Sík Sándor előadásaira is jártam, remek előadó volt – osztotta meg lapunkkal a helytörténész. Hatalmas könyvtárában sok dedikált kötet is helyet kap. Németh László dedikációjáért például Hódmezővásárhelyre látogatott el az íróhoz. – Kristó Pista barátoméknál lakott akkoriban. Ott ült az ablaknál, kinyitotta a zsalut, és beszélgetett velünk – mosolygott Péter László. Több ilyen dedikált kötete látható most a Somogyi-könyvtárban, hiszen kölcsönadta őket, hogy kiállíthassák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molesztáló fiatalokat ítéltek el Szegeden

A 23 és 26 év közötti vádlottakat szexuális erőszak kísérletében találták bűnösnek a Szegedi… Tovább olvasom