Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Iróniával fűszerezi műveit lapunk művészeti vezetője

Szeged - Huszonhét induló közül, egyedüli magyar díjazottként Markulik Balázs, a Délmagyarország művészeti vezetője lett a második az Európa Kulturális Főváros 2010 és a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely által meghirdetett Plakátok 2008 nemzetközi meghívásos pályázaton.
Eredetileg kiállítást szeretett volna rendezni a Pécsi Galériában Markulik Balázs, a Délmagyarország művészeti vezetője, ezért kereste fel az intézmény vezetőjét, aki felhívta a figyelmét a Plakátok 2008 nemzetközi versenyére. Izgalmasan indult a dolog, hiszen a művésznek mindössze két nap állt rendelkezésére, hogy elkészítse a pályaműveket, amelyek közül egyikkel ért el második helyezést. A magyar, bolgár, dán, észt, finn, horvát, kanadai, német és román alkotók elektronikusan beküldött alkotásai közül végül csak egy, a finn Kari Piippo plakátja nyerte el jobban a zsűri tetszését.

– A kultúra és a művészet, A kultúra és a gazdaság, valamint A Kultúra és kultúra kategóriában lehetett pályázni. Utóbbi két témakört választottam – magyarázta a szegedi grafikus, aki szereti a grafikailag letisztult, egyértelmű dolgokat, és ha csak teheti, egy kis iróniával fűszerezi meg munkáit. Így ötlötte ki az elektromos könyvet, aminek a kábelén a következő szöveg olvasható: Művészet és gazda(g)ság. – A jó plakáthoz nem kell magyarázat – vallja az alkotó. Annyit azért elárult, az elektromos könyvvel korunk „kulturáltságát" szerette volna kifigurázni: az emberek egyre kevesebbet olvasnak, és egyre felszínesebb a tudásuk.

Nem ez volt az első siker, amit Markulik Balázs elkönyvelhetett: többek között az újvidéki Sterija Játékok plakátversenyen harmadik helyezést ért el. Legtöbb alkotását színházaknak készíti. Felelősségteljes a munkája, mert egy előadást nemcsak a színész és a rendező személye ad el, hanem a népszerűsítő plakát is. 

Olvasóink írták

  • 1. wastekiller 2008. december 06. 12:12
    „Gratulálok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bóvlidömping a Széchenyi téri vásáron

Szeged - Forgó nyakú strucc, fogyasztó öv, dobókockának álcázott hamutartó – néhány termék a… Tovább olvasom