Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Írtak Nemecsek blogjába

Szeged – Mit tennének közzé A Pál utcai fiúk szereplői ma a Facebookon? Erről is gondolkodtak a hetedikesek a szegedi Ságváriban, ahol rendhagyó irodalomórát tartottak.
Szeretik a kötelező olvasmányokat, mert bővítik a szókincset, segítenek felidézni a régi korok hangulatát, azt viszont nem szeretik, hogy sokszor régies a nyelvezetük, unalmasak, nem maguknak választhatnak könyvet, és nyáron kell elolvasni – árulták el az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola 7. b osztályos diákjai. Rendhagyó irodalomórát tartott nekik Nemoda Judit, a budapesti Váci Utcai Ének-Zenei Általános Iskola tanára. Az alkalom a Mozi a fejedben című olvasásnépszerűsítő kampány része volt, amely a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Magyar Olvasástársaság szervezésében valósul meg.

Írtak Nemecsek blogjába - rendhagyó irodalomóra a Ságváriban. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

120 millió a kormánytól

Az olvasásnépszerűsítő akciót az Emberi Erőforrások Minisztériuma 120 millió forinttal támogatja. Az országos programsorozat elsősorban a 8–16 év közötti fiatalokat szólítja meg. Feladatai között szerepel a hazai szerzők bemutatása, a kortárs magyar irodalom népszerűsítése, a hátrányos helyzetű fiatalok olvasóvá nevelése, valamint az olvasóközönséggel való kapcsolatépítés – fejtette ki korábban Halász János kulturális államtitkár.

– Nem teljesen passzolnak a gondolkodásunkhoz, és egy kicsit néha unalmasak, de szeretem őket, mert a szókincsem bővül az olvasás által – mondott véleményt a kötelezőkről Virág Imola Bella Molli. – Nagyon tetszik az óra, szeretek csoportban dolgozni – hallottuk Polányi Kristóftól.

A tanulók 4-5 fős csoportokba rendeződve oldottak meg feladatokat Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regénye kapcsán. Mindezt Facebookos stílusban tették, például hozzászólásokat írtak Boka János üzenőfalára az összecsapás előtt, vagy megfogalmazták Nemecsek Ernő blogbejegyzését az einstandról. A Pál utcai fiúk és az Egri csillagok néhány szereplője ugyanis a Facebookon kel életre a kampányban február 6. óta.

Az egyik diák, Rutai Zoltán szerint ilyen módszerekkel rá lehet bírni a gyerekeket, hogy többet olvassanak. – A többi órán általában sokat írunk, de így érdekesebb, jobban is figyelünk – mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 év börtönre ítélték a feleségét felakasztó férfit

A törvényi maximummal, tizenöt év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla a feleségét egy disznóvágáshoz használatos hurkos kötéllel felakasztó helvéciai férfit. Tovább olvasom