Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Iskolabusz: a második kör gyerek tovább alhat

Iskolabusz: a második kör gyerek tovább alhat
Domaszék - Két kört, körönként 35 kilométert tesz meg minden reggel és délután a település körüli tanyavilágban a domaszéki önkormányzat kisbusza.
6.43-kor indul az első körre a Mercedes kisbusszal Ferling József, a domaszéki önkormányzat sofőrje. Amikor a hetvenes évek közepén bezárták a környékbeli tanyai iskolákat, a termelőszövetkezet szállította iskolába a gyerekeket.

Zötykölődtek Latvija mikrobuszon és IFA-motoros Ikaruson. Most egy 12 éves összkerékhajtású Mercedes kisbusszal viszik a gyerekeket iskolába. Nemrég vásárolt az önkormányzat egy új Ford Transit kisbuszt, azt még kímélik, a földúton jól jön a Merci összkerékhajtása. A járatot a domaszéki önkormányzat működteti a KLIK támogatásával.
 
A második kör tovább alszik. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Ferling József – a gyerekeknek Jóska bácsi – két nagy kört tesz meg a domaszéki tanyavilágban, az egyiket Röszke, a másikat Zákányszék felé. Mint egy nagy nyolcas a Petőfi utcai Bálint Sándor Általános Iskola körül. A második körösök félórával tovább alhatnak, ezért az útvonalat minden tanévben változtatják. 35 kilométer egy kör, összesen 32 gyereket szállít reggelente a kisbusz.

Az első utas Jonatán. Nem kell sokat gyalogolnia, a házuk előtt veszi fel a busz. Útközben sok mindent megbeszélnek a gyerekek Jóska bácsival: kinek melyik tantárgyból kellene javítania, mi történt a fociedzésen. A negyedikes Márkkal általában a traktorokról, motorokról beszélgetnek.

A hetedikes Jonatán okostelefonjába, a mellette ülő fiú tabletjébe mélyedve játszott a Clash Of Clans nevű stratégiai játékkal. – Délután, hazafelé már élénkebbek. Akkor jobb a kedvük, és nagyobb a hangjuk is – mondta a sofőr.

Kovács Mariann három fiával várta a buszt. Deák Dani 13, Ádám 5, Ákos 3 éves. – Amióta a nagyfiú iskolába jár, hét éve használjuk a buszt. Örülünk ennek a lehetőségnek. Hatkor vagy fél hétkor kelnek a gyerekek, elkészülünk, öt perc alatt kisétálunk a busz elé. Ismerjük a sofőrt. A gyerekeinket bízzuk rá, fontos, hogy megbízzunk benne – magyarázta az édesanya.
A második kör tovább alszik. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Sokat zötyög a busz a tanyai földutakon, van, ahol csak lépésben tud áthajtani a vízzel teli gödrökön. Belvíz idején volt olyan terület, ahová be sem tudott hajtani a Mercedes.

A hetedikes Nóvé Huba öccsével, a negyedik osztályos Hunorral sétált ki a busz elé. – Egy kilométerre lakunk, beljebb, de gyorsan megvan. Negyedórás séta – mondta az idősebb fiú, majd lehuppantak megszokott helyükre.

Pelyva Renáta hétéves. A kislány óvodáskora óta utazik a busszal. – Sokat jelent nekünk ez a járat – mondta édesanyja, Pelyváné Gregus Erika. – Nekem még fontosabb, mert nincs autónk. Ha nem lenne a busz, biciklivel kellene bevinnem a faluba – vette át a szót Mátyási Tamara édesanyja, Mátyási Mónika.

– Már azt hittem, nem jön a kisbusz – mondta szomorúan az utolsóként felszálló fiú. Nagypapája autóval indult el Dáviddal az iskolába, de az első kereszteződésben boldogan szállt át az iskolabuszba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csiki-csuki a Vadaspark lakóparkban: elviszik, majd visszaviszik az útzárat

Csiki-csuki a Vadaspark lakóparkban: elviszik, majd visszaviszik az útzárat
Pénteken elvitték, vasárnap visszatették, kedden újra eltávolították az útzárat a Vadaspark lakópark játszótere mellől. Ismét fellángolt az átmenő út lezárása körüli vita. Tovább olvasom