Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Iskolaépület az SZTE-nek az alsóvárosi telekért

Szeged - Az egykori szegedi Zalka-iskola helyén jelenleg az egyetem rajz tanszéke működik, Alsóvároson a tankertje volt – eddig. Most ingatlant cserélt a várossal: odaadta a Szabadkai úti telket, és megkapta a Brüsszeli körúti oktatási épületet.
Átadja a városnak a szegedi egyetem négy alsóvárosi ingatlanát, és cserébe megkapja a Brüsszeli körút és a Csongrádi sugárút sarkán álló hajdani Zalka-iskola épületét – a legutóbbi közgyűlés döntése szerint. Az egyetem rajz tanszéke 2001-ben költözött a helyi védelem alatt álló, 2135 négyzetméteres épületbe, miután az az 1996-os iskolabezáráskor kiürült. Azóta bérleti díjat nem fizet a használatért. Tráser Ferenc, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta: nincs különösebb aktualitása az ingatlancserének. Egyszerűen rendezni akarták az épület sorsát. Az önkormányzati tulajdonú saroktömb az ingatlanszakértői értékelés szerint nettó 258 millió forintot ér.

Cserébe a város megkapja az állami tulajdonú, egyetemi kezelésben lévő Vasgyár utcai ingatlanokat. A négy, egymással szomszédos terület a Szabadkai út mentén húzódik, az Alsóvárosi temető és a Pick szalámigyár tőszomszédságában. Az összesen másfél hektáros területen a legnagyobb és legjelentősebb objektum a Juhász Gyula pedagógusképző kar technika tanszékének gyakorlókertje. Tavaly bemutattuk: ez az egész országban az egyetlen és utolsó tankert, ahol a jövő technika tanárjai megtanulták a növénytermesztés csínját-bínját. A felmérés szerint az ingatlan nettó 139 millió forintot ér.

Az egykori Zalka-iskola épülete már az egyetemé. Fotó: Segesvári Csaba
Az egykori Zalka-iskola épülete már az egyetemé.
Fotó: Segesvári Csaba

A Zalka-iskola épülete tehát 119 millió forinttal többet ér a szakvélemény szerint, mint az alsóvárosi ingatlanok. Az önkormányzat mégsem fizetteti ki az egyetemmel az árkülönbözetet. A képviselők úgy döntöttek, a város felajánlja az összeget az egyetemnek az oktatás fejlesztésére. Tráser Ferenc főigazgató megjegyezte, mivel valódi pénzmozgásról nincsen szó, ez nem több egy gesztusnál. Nem költhetik el semmire.

Tankert tartalékba

Mi a terve a városnak a frekventált helyen lévő telekkel? Hiszen a Szabadkai út másik oldalán bevásárló központ és lakópark épült a közelmúltban. Kérdésünkre Nagy Sándor alpolgármester azt válaszolta, a mostani besorolás szerint az ingatlan közpark, tehát nem építhető rá semmi. Várhatóan egységesítik a szétszabdalt területet, és ha növekszik az értéke, szóba kerülhet az eladása.

Olvasóink írták

  • 1. mattil 2009. május 29. 15:18
    „Én jobban örülnék ha közpark maradna. Különösen, hogy olyan ritka növények is megtalálhatók itt, amelyek a környéken máshol nem. Sőt! Igazából annak örülnék, ha tankert maradna. Ráfér az ifjúságra nagyon is! Nem is értem, hogy miért mond le róla ily könnyen az egyetem..:((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisszínházi operahármas

Szeged - Nyilvános operavizsgát rendez hallgatóinak a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának… Tovább olvasom