Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Iskolagyümölcs-program: újratöltve

Szeged - Ismét kapnak zöldséget és gyümölcsöt hétfő óta azok a diákok, akik az iskolagyümölcs-programban részt vevő több mint 2000 intézmény valamelyikébe járnak. Ami a gyerekeknek egészséges életmód, az a szülőknek anyagi segítség, a termelőknek pedig biztos felvevőpiac.
Elindult az idei iskolagyümölcs-program: hétfő óta több mint 2000 iskolában közel 535 ezer diák jut friss gyümölcshöz. Idén már nemcsak az alsósok vehetnek részt a programban: az ötödik és hatodik évfolyamosok is megkapják azt a gyümölcsöt, zöldséget vagy ivólevet, amelyet magyar termelők rendszeresen szállítanak az iskolákba.

A 2009 óta működő egészségmegőrző projekthez évről évre egyre több iskola csatlakozik. Hogy mely intézmények vesznek benne részt, arról azonban sem a program, sem a minisztérium honlapján nincs adat. Ám az biztos, hogy az érintett iskolák tanulói jól járnak. A rövid távú eredmények szerint a program hatására növekedett a gyermekek gyümölcs- és zöldségfogyasztása, folytatásával pedig tartós hatást lehet gyakorolni étkezési szokásaikra. A cél nemcsak a gyümölcsök megkedveltetése – segítséget ad sok magyar családnak is, ahol a szülők nem tudják biztosítani gyermekeik számára a megfelelő gyümölcsbevitelt.

Tavaly is került gyümölcs a diákok asztalára a program révén. Illusztráció: Karnok Csaba
Tavaly is került gyümölcs a diákok asztalára a program révén.
Illusztráció: Karnok Csaba

A program honlapján felsorolják azokat a beszállítókat, amelyekkel a fenntartó – immár nem az iskolák – szerződést köthet. Ezek között két Csongrád megyeit találtunk, amelyek egyike, a DATÉSZ Zrt. azonban végelszámolás alatt áll, vagyis neve tévesen szerepel a listán. A Dél-alföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcstermelő és Értékesítő Szövetkezet viszont a tavalyi évhez hasonlóan idén is több száz mázsányi terményt ad el a programnak köszönhetően. A kizárólag szentesi termelőktől beszerzett almát, paradicsomot és paprikát szentesi, csongrádi és vásárhelyi, állami és egyházi iskolákba viszik.

– Az ötmilliárdos forgalmunk mellett ez a 25-28 millió forint, ami ebből befolyik, elenyésző, de hasznosnak tartjuk a programot – mondta el Ledó Ferenc ügyvezető. A cég három napon szállít almát, egy napon pedig szezontól függően zöldséget vagy ivólevet.

Szappanos Gábor családi vállalkozásában azonban a forgalom 80 százalékát adta tavaly az iskolagyümölcs-program. A Kecskemét melletti, 40 hektáros gyümölcsösből 73 iskolát lát el – köztük több szegedit és idén már makóit is.

– Termelőként megéri részt venni az iskolagyümölcs-programban, ha több évre tervez vele az ember – fogalmazott a vállalkozó. Mint mesélte, van, hogy a felvásárlási árnál többért is el tudná adni a gyümölcsöt a piacon, de a megszabott összeget akkor is megkapja, illetve áruját akkor is elviszik, amikor viszont dömping van, és az árak lezuhannak. – Ez egy biztos bevétel – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 19. csiperó 2013. szeptember 12. 10:05
  „giy, dehogynem, kapni fogsz, most is folyton kapsz jót, csak figyelni kell az apró örömökre is. Meg kell találni a sok rossz között azt a kevés jót is, és abból meríteni...Meríts erőt a gyermekeidből, abból ahogy rád mosolyognak, ahogy ölelnek. Pár percre elvonja a gondokról a figyelmet. És ha egyre-egyre többet a szép dolgokra figyelsz, szép lassan kizárod a rosszat. Rágódni nehézségeken nem szabad, attól a gond nem fog megoldódni.A többi embert (jelen esetben a nemtőrődöm, bunkó szülők) meg max szánni kell, ők majd megkapják a maguk kudarcait, lsd saját gyermekükben, mikor az felnő, és ugyanolyan hulladék lesz, mint őseik. De ez legyen az ő bajuk. Te tegyél meg mindent a magad, gyermekeid életéért, a többi ember nagy ívben letojva:)) Közhelyesen hangzik, de nem az....”
 • 18. info 2013. szeptember 11. 23:43
  „Majd lesznek profi termelők, na nem sok ám, akik csak az iskoláknak termelnek gyümölcsöt.phályázat útján..."több mint 2000 iskolában "”
 • 17. giy 2013. szeptember 11. 16:15
  „16. csiperó 2013.09.11. 09:07
  dehogy rágódom én ezen, hogy más nem visz! hanem hogy egy kicsit sem szégyenli magát, hogy a gyereket beleharaptatja a gyümölcsbe, hogy más meg ne egye az Ő gyereke elől. NA EZ A SZOMORÚ! Mert más nem ad neki? Amikor én vittem, én az összes gyümölcsbe beleharaptattam a lányam vagy a fiaimat?! NEM! Sajnos Csiperó irigyellek, én nem fogok a TE szintedre jutni. Én hiába teszek bele, nekem csak a rossz lapok jutnak.....”
 • 16. csiperó 2013. szeptember 11. 09:07
  „Giy. Értem én, de mégsem értem. Az elv szomorú?Nekem az az elv szomorú, hogy ilyeneken rágódunk. Amim van, azt megosztom. Ez az elv kellene, hogy érvényesüljön. Én nem sajnálom attól a gyerektől sem, akinek a szülei nem hoznak gyümölcsöt. Mert az élettől pont annyit kapok, amennyit be is teszek....”
 • 15. öreganyó 2013. szeptember 10. 20:30
  „A hetedik, nyolcadik osztályos tanulók miért nem kaphatnak gyümölcsöt? Különben a napközis étkezést
  hogyan oldották meg? Az a társaság főzi a hamit akik a nyáron bizonyították mennyire nem értenek hozzá?
  Akkor is nem azzal kellett volna foglalkozni, hogy kinek a pénze, meg, hogy őrüljenek, hogy kapnak fél fogra
  valót. Hanem mit, mennyit, és milyet főznek a megadott keretből?”
 • 14. giy 2013. szeptember 10. 16:13
  „13. csiperó 2013.09.10. 14:22

  az baj, ha látjuk is?! Mert volt olyan szülő, aki májusban kérdezte meg, hogy a gyümölcsnapra a szülőnek kell vinni?! Az elv szomorú csiperó! Hogy látja, hogy más visz, Ő meg beleharaptatja a gyerekét az almába, hogy másnak ne jusson belőle....az ELV!!!!!”
 • 13. csiperó 2013. szeptember 10. 14:22
  „Mindig az ujjal mutogatás? A konyhás néni, dajka, óvónő, pedagógus szidása. Ehhez ért a jó magyar szülő. Azt lesni, hogy melyik másik szülő nem hord gyümölcsöt, eüpapírt. Szép emberek, mki sepregessen a maga háza táján. Erre bezzeg van "kapacitás". Lesni, ki miből, mennyit visz. Mindenki magából indul ki...”
 • 12. giy 2013. szeptember 10. 13:36
  „6. grafika88 2013.09.10. 12:11

  Szomorú, nagyon szomorú!!! Már a konyhás néni is belőlünk él...De akkor tegyük hozzá, hogy sok szülőt hogy érint, hogy nem tudja megfizettetni a közétkeztetést! Aki meg meg tudja fizetni, az a konyhás néni gyerekét is jóllakatja, csak Ő közelebb van a "bödönhöz". Aki meg nem tudja megfizetni az étkezést, azt anyuka vinné haza délben, de ugye az iskolában 16-ig BENN KELL LENNI! A gyerek meg maradjon ebéd nélkül pl. szendvicsen?! Mert ha nem, majd a sarkon meghurcolják, hogy mit keres az utcán! Vagy csomagoljon meleget, hátha a konyhás néni megmelegíti?! Ugyanmár...”
 • 11. JABBA 2013. szeptember 10. 12:50
  „8. csillogás 2013.09.10. 12:13

  Nekem nem ez a felháborító, mert megveszem, vagy szerencsére most termett a kertben barack, szilva, körte rendesen. Ha meg nincs, akkor meg megveszem a boltban. Inkább az a felháborító, hogy 1.: Nem mindenki kap a közből. (vajon mi alapján válogatják meg ki kap), 2.: nálunk az óvodában sok szülőt sose láttam még vinni gyümölcsöt és az a felháborító, hogy nem is érdekli, hogy kellen bevinni. Persze mások bevitt gyümölcseit kell igazságosan szétosztani azok között is, akik nem vittek be, így mindenkinek kevesebb jut még a kevésből is. a szívem szerint nem adnék annak a gyereknek gyümölcsöt, aki nem hoz be semmit. (Pedig sajnálnám). A másik, hogy nekünk kell még a benti törölközőt is kimosni, mert az óoda nem képes erre. A tisztasági csomagot és nekünk kell bevinni, de annyit, amennyit a fiam nem használ el 2 hónap alatt, az óvodába meg havonta kell bevinni. (Gondolom, hogy a dajka is onnan visz haza).”
 • 10. queenmargareth1 2013. szeptember 10. 12:41
  „bakker, többet nem megye HVG oldalra, minden orbánnal van tele, igaz, elvileg kárörömködhetnék, de ennyire ki nem bírom állni.Nem találtam a mai cikket a tegnapit olvastam.”
 • 9. queenmargareth1 2013. szeptember 10. 12:32
  „7 néztem tegnap, de elolvasom, köszi.”
 • 8. csillogás 2013. szeptember 10. 12:13
  „2.! Így van. Nálunk heti 1x kell vinni. Vagy egy alma+ egy banán, vagy más, lényeg, hogy lehetőleg változatos legyen.”
 • 7. grafika88 2013. szeptember 10. 12:12
  „T.4 margit. a mai HVG is olvashatsz a Irodalom köny 10. osztályáról.Ott a borító képe is.”
 • 6. grafika88 2013. szeptember 10. 12:11
  „T. 2. NEM minden sulira érvényes !
  T. 1. Igen jóóól írod ! Mert sokszor olyan , hogy még cefrébe se adnám. A minőséget nézni..ellenőrízni kéne !!
  Tegnap pl. egy suliban a du. uzsonna : 2--3 között van. Elvileg ! 3/4 3 kor mentek be az ebédlőbe ..SE uzsonna egy falat SE !! se konyhások ! Kitakarítva minden.és elhúztak haza ! kb. 25 diák CSAK ÁLLT és nézett !!HOL az uzsonnája !A déli ebéd se volt valami laktató és sokan CSAK ITT esznek..ennének ! du 5...6 ig étlen..szomjan voltak !!
  rózsikanéniiiii .....hogyan lehet ilyen ????
  A konyhások haza mentek idő előtt?? és elvitték a " maradékot " a gyerekek elöl ???”
 • 5. giy 2013. szeptember 10. 11:35
  „"Elindult az idei iskolagyümölcs-program: hétfő óta több mint 2000 iskolában közel 535 ezer diák jut friss gyümölcshöz. Idén már nemcsak az alsósok vehetnek részt a programban: az ötödik és hatodik évfolyamosok is megkapják azt a gyümölcsöt, zöldséget vagy ivólevet, amelyet magyar termelők rendszeresen szállítanak az iskolákba."
  És a többi évfolyam?! FURA?!”
 • 4. queenmargareth1 2013. szeptember 10. 11:32
  „2:(elég szomorú.Főleg, hogy közmunkás almaszedő anyák dolgoznak és saját gyereküknek nem jut az államtól az az egy alma, aminek aranyára van.”
 • 3. giy 2013. szeptember 10. 11:31
  „Nálunk is van gyümölcsnap az óvodában. Valahol felháborító, hogy a közétkeztetés nem tudja finanszírozni vagy egy pici emeléssel -ha már tényleg nem férne bele, de ezt kétlem, mert nem kaviárt esznek a gyerekek- azt az egy almát vagy banánt.... mondjuk már semmin sem csodálkozom, a WC papír, a szappan, a zsebkendő, a domestos, mindent nekünk "illik" vinni, mert az óvodának erre nincs kerete.... ehelyett álljunk sorba gyümölcsnap alkalmából.... sajnos megoszt engem ez a dolog... Én nem egy almát viszek, ahogy az egyik szülő tette, ráadásul azt az egy almát is úgy "adta be" gyümölcsnapra, hogy a gyerek fülébe súgta az ajtóban, harapj bele, nehogy más megegye! Hajrá gyümölcsnap!!!!”
 • 2. JABBA 2013. szeptember 10. 10:38
  „Tudok olyan iskolát, ahol a tanító néni direkt kéri a gyerekeket, hogy hozzanak gyümölcsöt. Sőt az óvódába is heti 2x kell bevinni gyümölcsöt, mert nem kapnak, vagy csak ritkán.”
 • 1. istvang58 2013. szeptember 10. 10:15
  „A gyümölcsök minőségét időnként ellenőrizni kellene, nem csak kifizetni a beszállítókat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszelő kiállítás az EDF Galériában

Magányos, de boldog gyerekkora volt egy tanyán Kun Évának. A keramikusművészt főleg a természet és a költészet inspirálja. Tovább olvasom