Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Iskolai könyvtárak mustrája

Szegeden szinte minden iskolában működik könyvtár. Akad olyan intézmény, ahol 20 ezer kötet, CD és DVD között válogathatnak a diákok és a pedagógusok. Elsősorban pályázatok segítségével próbálják bővíteni az állományt.
Főként a gyereklétszám határozza meg, hogy egy-egy iskolának hány kötetes könyvtára van. A könyvek vásárlására ugyanis kötelező minden évben a tankönyvtámogatás egy részét elkölteni, ez az összeg pedig attól függ, hány gyermek tanul az intézményben.

– Az elmúlt két évben összesen 350 ezer forintot nyertünk pályázaton a könyvtári állomány bővítésére – mondta az Arany János Általános Iskola könyvtárosa. Savanya Ildikó tízezer darabos állományért felel. – A rendelésnél figyelembe vesszük a gyerekek kívánságát. A tanulóink több mint fele látogatja a könyvtárt. Az alsósok inkább a nagybetűvel nyomtatott, könnyen olvasható, rövid történeteket szeretik, a nagyobbak között a misztikus figurákról, boszorkányokról szóló könyvek hódítanak. Kelendőek a pöttyös könyvek, az ifjúsági regények is. A felső tagozatosok közül a lányok olvasnak többet, míg az alsósoknál az arány kiegyenlített.

J. K. Rowlingtól Szabó Magdáig

Az iskolások körében még mindig sláger Harry Potter összes kiadása, Darren Shan kissé misztikus horror-sorozata, és sokan keresik a Witch-könyveket is. Orwell 1984 című remekművét is szívesen kölcsönzik, ahogyan Márai Sándor kötetei is népszerűek. Szabó Magda és Fehér Klára ifjúsági kötetei újra reneszánszukat élik. A kisebbek Simon, Francesca Rosszcsont Peti-könyveit olvassák szívesen az örök értékű magyar népmesékkel, Benedek Elek-gyűjteményekkel együtt.

Naponta harmincan fordulnak meg a Béke Utcai Általános Iskola bibliotékájában. Berkó Gyuláné magyart tanít, emellett heti öt órában könyvtárosként várja a betűéhes diákokat és pedagógusokat. – Évente 200 ezer forint jut új könyvek vásárlására, idén viszont csak tartós könyvekre költhettünk, vagyis olyan kötetekre, amelyet az ingyenes tankönyvet igénybe vevő diákok egy tanévre kapnak meg – mondta. A 490 diákot számláló iskolában még mindig népszerűek a misztikus, kalandos könyvek és az ismeretterjesztő kiadványok. A kicsik mesekönyveket kölcsönöznek.

Tízezer kötettel büszkélkedhet a rókusi általános iskola, a nyolcszáz nebulóból ötszázan járnak könyvtárba. – A gyerekek nem csak a vers- és mesemondó versenyre készülnek a könyvtárban, máskor is szívesen kölcsönöznek, főként ifjúsági köteteket – meséli Martin Gizella könyvtáros. Évközben mindig felírja a diákok kívánságait, és az új rendelés összeállításakor igyekszik az olvasói igényeket figyelembe venni. Manapság CD-t és DVD-t is vásárolnak.

A Széchenyi gimnáziumban nagyon magas a könyvtárba járó diákok aránya: 560 diákból 500. 18 ezer kötet közül válogathatnak, négy számítógép is van a bibliotékában. Elsősorban a kötelező olvasmányokat keresik, vagy kiselőadáshoz válogatnak irodalmat. A könyvtár állománya elsősorban az oktatással kapcsolatos könyvekből áll, szépirodalmi kötetekből kevesebb van, de természetesen kellő példányszámban állnak rendelkezésre például Jókai és Csehov művei, mondta Pap Éva könyvtáros.


Sok könyv, sok olvasó

Elképesztő választékkal büszkélkedhet a Kőrösy József középiskola bibliotékája: 20 ezer kötet számlál. A gyerekek napi rendszerességgel kopogtatnak be a könyvtárba, elsősorban a kötelező olvasmányokat viszik haza – mondta Nagy Lászlóné főállású könyvtáros, magyar -orosz szakos tanár. A diákok egy része a maga gyönyörűségére is olvas. Harry Potter még mindig nagy sztár, de idén kézről-kézre jár George Orwell 1984 című könyve. Aki ezt elolvasta, az az Állatfarmot is kikölcsönzi. A gyerekek felfedezték Márait is, régóta olvassák. Amikor Závada Pál könyvéből film készült a Jadviga párnájából, annak is nagy sikere volt a diákolvasók körében. A könyvtári állomány bővítésére – cd, dvd, cd-rom, tartós tankönyvre és könyvvásárlásra – tavaly 1 millió 490 ezer forintot költöttek. Az elmúlt évben az iskola 600 diájából 552-en fordultak meg a könyvtárban, s 2934 könyvet kölcsönöztek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivonultak az ellenzékiek a szegedi közgyűlésről

A Fidesz helyi népszavazást kezdeményez a szegedi egészségügyi ellátórendszer átadásáról, miután a… Tovább olvasom