Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Iskoláját siratja Szentmihály

Szentmihály - Megszűnik a szentmihályi általános iskola júliustól, épületébe a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott, speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó Wesley János költözik.
A Szegedhez csatolt településen élők sajnálják a 81 éves intézményt, egyikük a régi címert is eltette emlékbe.

Üres a címer helye a szentmihályi általános iskola falán: múlt héten utoljára csengettek ki a Fekete István Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagiskolájában. Az intézmény megszűnik, az épületbe a Wesley János iskola költözik.

A címert egy helyi lakos, Fejes Ferenc menekítette otthonra. – Az egész családunk ide járt, a gyermekeim is. Annyira szorosan kötődik a faluhoz az iskola. Az idei a gyász éve a 2300-as lélekszámú, Szegedhez csatolt falu történetében – fogalmazott. Az iskolával szemben lakó Szabó Sándor gyermekei is ide jártak. – Akkor még jó 200-an tanultak itt, az utolsó tanévre 67-en maradtak – mondta, szomorúan forgatva kezében a címert.

A szentmihályi iskolát 1928-ban alapították, 1945 óta viseli Gárdonyi Géza nevét. Önállósága 2003 augusztusában szűnt meg: a szegedi önkormányzat a kecskéstelepi Fekete István Általános Iskolához csatolta. Bár 2007-ben mintegy 3 millió forintért kicserélték a nyílászárókat, az utóbbi 2 esztendőben nem indulhatott első osztály az intézményben.

Szabó Sándor az iskola címerével. Továbbállnak a diákok. Fotó: Schmidt Andrea
Szabó Sándor az iskola címerével. Továbbállnak a diákok.
Fotó: Schmidt Andrea

– Sejteni lehetett, hogy ez lesz. Azok a szülők is hibásak, akik az elmúlt években elvitték innen, és Szeged más városrészei intézményeibe íratták be a gyerekeiket. Fáj a szívem – árulta el a falnak támaszkodva Bodó Antalné, aki több mint egy évtizedig takarított itt. Nem marad meg az állása: nyugdíjas lesz. – De hát jól jött eddig a kis mellékes.

Az iskola épülete nem marad üresen: július elsejétől a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lesz a fenntartója. A zömmel katolikus helyiek között számos rémhír terjengett, volt, aki „szektának" minősítette a közösséget, sokan attól tartottak: az önkormányzat eladja az épületet.

– Ez nem igaz, a Wesley bérbe veszi az intézményt. Bizonyos emberek vallási és politikai okokból hergelik az itt lakókat: megdöbbentő, hogy szektásnak nevezték az evangélikus közösség tagjait – mondja Bartáné Tóth Mária, Délikert városrész önkormányzati képviselője. Mivel a Wesley vette át 2007 szeptemberétől a klebelsbergtelepi iskola működtetését, a képviselőnek személyes – „nagyon jó" – tapasztalatai is vannak a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó intézménnyel kapcsolatban.

– Az volt a célunk, hogy maradjon iskola Szentmihályon. A Wesley jelentkezett, hogy itt működtetné felső tagozatát. A mostani gyerekek közül néhányan maradnak itt, a többiek szétszóródnak a szegedi iskolákban – tájékoztatott a képviselő. – A pedagógusok közül akiket lehetett, nyugdíjaztak.

Speciális intézmény

Sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozik a klebelsbergtelepi Wesley János Általános Iskola, olyanokkal, akik nem képesek beilleszkedni egy általános tantervű iskola nagy létszámú osztályába, de képzésükhöz nincs szükség az értelmi fogyatékkal élők speciális intézményére sem. Az iskolát az evangélikus Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség tartja fenn, névadója Wesley János teológus és lelkipásztor.

Olvasóink írták

 • 4. IVY 2009. június 24. 09:28
  „Szomorú.
  Egy igazi régi, falusi oskola volt.:(”
 • 3. Strat-n 2009. június 24. 09:00
  „Fejes Ferencet ezúton megkérném ne lopja az iskola tulajdonát. Amennyiben nincs arról papírja, hogy a tábla az ő tulajdona. Különösebben nem érdekel, csak zavar, hogy ez ilyen magyar betegség. :)”
 • 2. rozator 2009. június 24. 07:38
  „Sajnálom az iskolát, de a szülők miért nem oda iratták a gyerekeket? Egy ekkora településen bőven volna elég tanuló!”
 • 1. tűzszekerek 2009. június 23. 21:24
  „Szomorú hír ez arról az iskoláról, amely egykor patinás hírű volt. Nem tudom, mostanában milyen színvonalú oktatás folyt, talán majd az érdekeltek elmondják. Megemlítenék viszont néhány tanárt a régiek közül, akik lelkiismeretes munkájukkal halhatatlanná tették az iskolát mindaddig, amíg tanítványaik emlékeznek rájuk: Fóris Elekné, Bak Istvánné, Udvarhelyi Ferencné, Tótváradi Gézáné...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patikaügyelet: elutasítja a rendszert a városvezetés

Szeged - A régiós tiszti gyógyszerész határozata alapján múlt héten elindult új gyógyszertári… Tovább olvasom