Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Iskolákkal együtt – a madarakért

Csongrád megye legnagyobb civil szerveződése a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megyei csoportja. Programjai iránt rengeteg diák is érdeklődik; az egyesület e tanévben is folytatja az együttműködést az iskolákkal. A megyében sok helyen működik MME-csoport; a megyei madárvédők tevékenysége nemzetközi szinten is hasznosul.
Madarásztáborban. Fotó: DM/DV
– Az MME a BirdLife International nemzetközi madárvédő szervezetnek is tagja. Kelet-Európa országainak madártani, madárvédelmi összefogását az MME végzi. Magyarországon a felnőtt lakosság 68 százaléka már hallott az egyesületről, s 86 százaléka támogatja a természetvédelem ügyét – mutatja be a szervezetet Molnár Gyula, a megyei csoport elnöke, az SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kara Biológiai Tanszékének oktatója.

Szegeden országosan is kiemelkedő, sok évtizedes hagyományokra tekint vissza a madárvédelem. A TIT Madártani és Természetvédelmi Szakköre 1962-ben jött létre, Beretzk Péter vezetésével. Amikor 1974-ben megalakult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a szakkör ebbe lépett be, s a létszám tovább bővült. Két csoportja is működik az egyesületnek Szegeden. Egyik a Beretzk Péter Munkacsoport, mely egyszersmind a TIT Madártani és Természetvédelmi Szakköre is, vezetője Kasza Ferenc , a másik csoportot Molnár Gyula vezeti.

– Hogy milyen mértékben sikerülhet megállítani a környezetkárosítást, azon is múlik, hogy a gyerekek, a fiatalok érdeklődése mily mértékben irányul e területre – hívja föl a figyelmet a megyei csoport elnöke. Az MME épp ezért nagy súlyt helyez az iskolákkal való együttműködésre; az országos központban Vándor Barbara e terület felelőse. A megyei MME-csoport korábban a megye minden részében vállalhatott iskolai előadásokat, például rendhagyó biológia-, illetve osztályfőnöki órák keretében – jelenleg erre, a pályázati lehetőségek beszűkülése miatt, csak Szegeden van módja. De az érdeklődő gyerekeket hétről hétre várja a Bartók Béla Művelődési Központban csütörtökönként, délután 4-től 5-ig tartott madarászsuli; 5-től 7-ig felnőtteknek tartott előadások vannak ugyanitt. A Beretzk Péter Munkacsoport havonta tart programot a Kárász utcai TIT-székházban; évente kétszer pedig, augusztus 20-a táján, illetve október 23-a körül helyszíni megfigyeléseket szervez a Fehér-tavon, táborozás keretében. A tagok pedig járják a megyét, s végzik a madármegfigyeléseket, a védelmi munkák mellett – tudtuk meg Kasza Ferenctől.

Miben érte el a legnagyobb sikereket megalakulása óta az MME? Legelső sikere a hazai kerecsensólyom-állomány megmentéséhez, fölfejlesztéséhez fűződik, ezt a réti és a parlagisas-állományé követte-követi; egyébként az idei év a parlagi sas éve. A kékvércse- és a szalakóta-visszahonosítás területén is nagy eredményeket ért el az egyesület, a fehérgólya-állomány felmérésének, védelmének az országos programja Szegedről indult ki annak idején – és szegedi központtal tart azóta is.


Megyei körkép

Hódmezővásárhelyen Sirkó Zoltán és Kotymán László vezeti a városi csoportot. Abban, hogy Vásárhelyen nemrég tanösvényt sikerült létrehozni a kubikgödrök körül, pályázati pénzekből, nagy szerepe volt Sirkó Zoltánnak, s a pedagógusokat tömörítő Walterné Böngyik Terézia vezette, Zöld Kapocs természetvédelmi szervezetnek. Pusztaszeren Tajti László, Szentesen dr. Bod Péter viszi a madárvédelem ügyét. Maroslelén is működik MME-hez kötődő csoport. Öttömösön Molnár Ibolya tanárnő fogja össze a madárvédelem iránt érdeklődő diákokat, Ásotthalmon Andrési Pál vezeti a helyi csoportot.

Megfigyelési világnap

Október első napjaiban tartják Európa-szerte a madármegfigyelési világnapot, a BirdLife International kezdeményezése nyomán. A hónap első napján a Fehér-tóra, 2-án a Szegedi Vadasparkba szervez programot az MME – hívja föl a figyelmet Kasza Ferenc. A madárvonulás időszakában nagy tömegek figyelmét lehet fölhívni a levegő vándoraira. Ez azért is fontos, mert a madarak kitűnően jelzik a környezet és természet állapotát. Ahol tehát fogytán van a madárvilág – ott az emberek világát is veszély fenyegeti. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adaiak Szegeden

Az uniós források felkutatásában, pályázatírásban, a sport és a kultúra területén képzeli el az… Tovább olvasom