Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Iskolaorvostól ingyen kérhetnek igazolást

Szeged - Idén már nem kell hatezer forintot fizetniük a szülőknek a gyerek táborozásához szükséges orvosi igazolásért – ha megfelelő orvoshoz mennek. A gyerekorvosok tovább egyszerűsítenének.
A tavalyi táborozási szezon elején számos szülő tiltakozott, hogy a szegedi házi gyermekorvosok nebulónként hatezer forintot kérnek a táborozáshoz szükséges orvosi igazolásért, illetve vizsgálatért. Ezt akkor azzal magyarázták a gyermekorvosok: a vizsgálat 2007-től már nem végezhető el az egészségbiztosítás terhére. A négy napnál nem régebbi orvosi igazolás beszerzésére egy tizenhét éves rendelet kötelezi a táborszervezőket – ezt azonban tavaly szeptemberben módosították.
A változás egyik legfontosabb eleme, hogy már csak az számít tábornak, ahol ott is alszik éjjel a gyerek.

A napköziszerű „táborokban" nem kérhetnek ilyen orvosi igazolást a szervezők – tudtuk meg Rósa Ágnes szegedi házi gyermekorvostól. A szabályozás szerint az iskolaorvosok állítják ki a táborozási igazolásokat – elérhetőségüket, rendelési idejüket az iskolák kapuin vagy más, jól látható helyeken ki kell tenni. Ha a szülő elkíséri a gyereket, vagy írásban igazolja, hogy csemetéje az elmúlt négy hétben nem volt fertőző beteg, és bemutatja a gyerek oltási könyvét, ingyenesen kapja meg az orvosi papírt. Ha nem az iskolaorvoshoz, hanem a házi gyermekorvosához viszik a gyereket, akkor a tábori igazolás már pluszszolgáltatásnak számít – amiért fizetni kell. A vizsgálat és a papír ára így nulla és hatezer forint közt alakulhat.

A táborozást kísérő indokolatlan bürokrácia csökkentésére nemrég új javaslatot nyújtott be a gyermekgyógyász szakma. Eszerint a jelenlegi járványügyi helyzetben elég lenne az oltási könyv és egy szülői igazolás arról, hogy nincs a gyereknek akut betegsége. A krónikus betegségről, gyógyszer szedéséről viszont nyilatkozni kell – közölte a Bordányban praktizáló Kovács Julianna, országos házi gyermekorvos szakfelügyelő.

Oltáshiány

Mivel az ország egész területén elszaporodtak a kullancsok, táborozásnál hasznos lehet, ha a gyereket beoltották a vérszívó okozta enkefalitisz, azaz agyvelőgyulladás ellen. A vakcinából viszont országos hiány van. Tegnap mind a szegedi Sas, mind a Kígyó patikában azt mondták, csekély készlettel rendelkeznek, az érkező utánpótlást szinte azonnal elkapkodják. A nagykereskedőknek csak homályos ígéreteik vannak. A rovar által terjesztett Lyme-kór ellen viszont nincs védőoltás, védekezni csak riasztókrémekkel lehet.

Olvasóink írták

  • 1. nem orvos 2008. május 27. 19:46
    „Miért pont az iskola orvosnak kell az igazolást kiadni? Talán jobban ismeri a gyermek eü állapotát?Akkor ideje végre dönteni,hogy ki legyen a gyermek orvosa!!!Az iskola orvos?vagy a gyermek házi orvosa?Ez igazán nem volt humánus döntés,hogy két ember keze alá tartozzon egy gyermek.A végén még két szék közül a pad alá ülünk.Igenis tessék biztositani,hogy a házi orvosunktól kérhessünk igazolást.Ezt persze a táborozás előtt kell nekünk tudnunk vagy tudatni velünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyimesi Kálmánt köszöntik 75. születésnapján

Szeged - A Bálint Sándor Művelődési Házban (Szeged, Temesvári krt. 42.) kedden este 7 órától… Tovább olvasom