Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Iskolaszövetkezettel szövetkeznek a diákok

A közelgő nyári szünet miatt egyre több diák regisztráltatja magát az iskolaszövetkezeteknél. Nem mindegy, melyiknél, hiszen akadnak olyan irodák, ahol nem jelentik be a diákokat, vagy éppen a fizetést felejtik el.
– Közvetítő irodán keresztül vállaltam volna munkát az egyik szegedi bevásárlóközpont mosodájában. Az irodában négyszáz forintot ígértek óránként. Kíváncsi voltam, mennyit ajánlanak a mosodások, ha nem mondom meg, honnan küldtek. Meglepődtem, hiszen a fizetés így több mint duplája, ezer forint lett volna – halljuk Attilától, akinek ez volt első, és utolsó próbálkozása iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalni.
– Bár a szövetkezeti törvény előírja, hogy csak nappalis diákokat dolgoztathatnak, engem mégis foglalkoztatott az egyik diákmunka-közvetítő iroda. A gond csak az volt, hogy nem jelentettek be. Féltem, hogy lebukom, ezért néhány alkalom után otthagytam – halljuk Szalai Andrástól.

Kedvezmény

A törvény meghatározza, hogy az iskolaszövetkezetek csak nappalis diákokat foglalkoztathatnak, akik után kedvezményt kapnak. Fizetésük után egészség biztosítási díjat és nyugdíjat nem, mindössze 1,5 százalék munkavállalási járulékot fizetnek. Az előírt órabér nem lehet kevesebb bruttó 377 forintnál.

– Lehetséges, hogy vannak olyan irodák, ahol bejelentés nélkül dolgoztatják a diákokat. Ők biztosan bekalkulálják a lebukással járó büntetés összegét. Sajnos ezzel rossz hírét keltik az iskolaszövetkezeteknek. Nem egyszer hallottam hozzánk jelentkező fiataloktól, hogy más közvetítők nem a megállapodásban szereplő összeget fizették, vagy egyáltalán nem fizetettek a munkákért – osztja meg velünk tapasztalatit Szivák Zoltán, a szegedi Dolgos Hangya Szolgáltató Iskolai Szövetkezet tulajdonosa. – Mi minden esetben a korrektségre törekszünk. Szerződésben rögzítjük a fizetési garanciát, így a diákok még akkor is megkapják a pénzüket, ha a cég nem fizeti ki őket.

A bér munkánként változó. A szövetkezetek megállapodnak a céges partnerrel, majd saját belátásuk szerint fizetnek a diákoknak.
– Háromszáznyolcvan és négyszázötven forintos órabért ajánlunk. A diákok jelentkezhetnek irodai, vagy fizikai munkára, esetleg telefonos tájékoztatónak – sorolja a nyári munkákat Konkoly Viktória, a Meló-Depó vezetője. Véleménye szerint bár valóban akad, de kevesebb a negatív tapasztalat. A diákoknak megéri az irodáknál regisztrálni, hiszen több céggel is kapcsolatban állnak, így könnyebben találnak munkát a jelentkezők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haladék a bűznek és a legyeknek

Fellélegezhetne Szeged, ha a négy városszéli sertéstelep betartaná az októberi uniós határidőt,… Tovább olvasom