Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Ismerős híján kirakatpénzt kell fizetni Szegeden a tablókért

Szeged - Kevés új ötlettel találkoztunk a városban tablókörutunkon. Ahol érdeklődtünk, mindenhol azt mondták: nem kértek kirakatpénzt. Az üzletek többsége azonban szokott pénzt kérni, ami további 10-25 ezer forintjába kerül a végzősöknek.
A most végzős szegedi középiskolások kevésbé voltak kreatívak az előző években végzetteknél a tablókészítésben. Egy hete még csak néhányból – az elmúlt napokban már szinte minden kirakatból mosolyognak ránk a tizenkettedikesek.

Amíg két éve angyalszárnyakkal díszített hátteret, tavaly pedig apró legódarabkákból kirakott tablót nézegethettünk a kirakatokban – az eddig közszemlére tett alkotások nem kápráztattak el minket. A diákok fekete-fehér fotója a legtöbb helyen sematikus háttérrel párosul, vagy már korábbi ötleten nyugszik. Utóbbira példa a mórások 12/N-3. osztálya: a végzősök fekete-fehér fotójuk mögött, mellett, arra könyökölve is láthatók színesben. Ezen egyediséggel már korábban is találkoztunk.

Tabló egy szegedi kirakatban. Néző mindig akad Fotó: Segesvári Csaba
Tabló egy szegedi kirakatban. Néző mindig akad
Fotó: Segesvári Csaba

 Persze akad üdítő kivétel. Ilyen a Deák Ferenc Gimnázium 12/E osztályosainak fotónyomaton elkészített tablója a pisai ferde toronnyal, a Notre Dame-mal és iskolájukkal. – És a szuperhős Amerika kapitánnyal, aki a gyerekek kedvence – mondta Magyar Csaba osztályfőnök-helyettes, rajztanár. A tabló is az ő keze munkáját dicséri: tíz-tizenkét órás munka van benne. – Nem szokványos technikával készült, így az ára sem volt kevés. Ötvenezer forintból jött ki mindenestől – beszélt a tanár. Osztálya egyébként a Kárász utcai UniCredit Bankból néz ki az emberekre.
– Nem kértek kirakatpénzt, mivel az osztály egyik tanulójának a rokona ott dolgozik. Az üzletek többsége azonban szokott pénzt kérni, ami további 10-25 ezer forintjába kerül a végzősöknek – magyarázott tapasztalatairól Magyar Csaba.

A legelegánsabb tabló díját a Kiss Ferenc szakközépiskola 12/B osztályosainak osztottuk ki: a tölgyfa alapba szarvast, vaddisznót és madarat faragtak. A szegedi végzősök tablói egyébként sehol sem készültek el harmincezer forint alatt.

Érdeklődtünk a helypénzzel kapcsolatban a Skála Group Kft. szegedi áruházában, ahol már négy tabló került kirakatba, valamint a Douglas parfümériában, ahol a Ságvári egyik osztályának végzőseinek fotói láthatóak.

Azt mondták: mindig ismerősök, dolgozóik által kerül üzleteikbe a tabló, így pénzt sem kérnek kiállításáért.

Olvasóink írták

 • 18. vacak-12.e 2008. április 25. 17:08
  „Szerintem mindenkinek saját joga hogy mit tesz a tablóra! Mi nem osztottunk senkit, hogy miért pont "kis katicák, vagy integető télapó" van a tablón, ha az az osztály ezt megfelelőnek látta, akkor legyen így! ÉS mindenben megvan a szépség! Ha valaki nem ismeri a hátteret, kérdezzen és ne puffogtasson üres mondatokat a levegőbe...vagdalózni a legkönnyebb, hogy ez így sz*r meg úgy rossz...miközben azt se tudja, hogy ezeket a képek mit jeletenek. Nekünk sokat jelentenek! Köszönjük, hogy tiszteletben tartottátok......... Előbb gondolkodjatok!”
 • 17. Barna Zoltán 2008. április 24. 12:03
  „DFG (L)-nek üzenem: A hozzászólással egyetértek. Sajnos, a "kívülállók" indulatát elsősorban nem is az váltotta ki, hogy más országok épületei szerepelnek a tablón, hanem az az üzenet, hogy szép tablót csak óriási pénzért lehet készíteni, és a pontosan megnevezett bankban kell kiállítani, mert csak az lehet tökéletes... Az újságíró jobban tette volna, ha a bankreklám és a tabló ára helyett egy kicsit bemutatta volna az osztályt (pl. milyen nyelvi tagozatos) is, ha már agyondicséri a külföldi motívumokat, és akkor mindenki számára érthető lett volna...”
 • 16. DFG (L) 2008. április 23. 23:13
  „Megvédve a tablónkat (DFG 12e), spec angolos osztály vagyunk (erre utal a Tower Bridge), második nyelvek, amiket tanulunk: a francia (Notre Dame), és az olasz (Pisai torony), illetve persze ott van a kis sulink épülete is. Miért kell mindenbe belebeszélni azt, hogy utáljuk Szegedet és Magyarországot. Legalább az ilyen hagyományokat tartsák tiszteletben a kedves kvülállók...”
 • 15. kenny 2008. április 23. 00:36
  „Én is abba az osztályba járok és arra reagálva, hogy kinek a képe került fel a tablóra azt nem az osztály döntötte el önkényesen, hanem közösen a tanárokkal kompromisszum alapján, mivel már nem kommunizmus van Magyarországon, így nem kell 100%-ig szabványoknak megfelelni és ma már mindenki eldöntheti hol, és hogyan akar szerepelni anélkül, hogy rettegnie kellene a következményektől. Vagyis nem minden tanárunk akart fényképet készíteni és ez alapján döntöttünk így... de gondolom az, persze senkit sem zavar hogy más tablókon még ennyi tanár sincs se képen, se pedig a névvel feltüntetve.

  Az meg hogy mi van a háttéren, inkább egy sima fehér lapon szerepelnék nem pedig valami külföldi híres épülettel, büszke vagyok a sulimra, a városra ahol végeztem, az országra ahol élek, de mivel nem csak az én véleményem számít itt így inkább egy egyszerű háttérben kiegyeztünk és ez így nekünk nagyon is TETSZIK!!!

  De mindegy is, mert nem látom értelmét leállni vitatkozni olyan emberekkel akik teljesen elvakultak és csak szidni tudják ezt a sulit, nekem tetszik és én teljesen megvagyok vele elégedve.”
 • 14. egy 7. osztályos tanuló 2008. április 22. 20:53
  „Hát én nem értek ezekhez a dolgokhoz, de az biztos h a kevesebb néha több..van amikor egy egyszerű dolog a legszebb...én a Notre Dame-os micsodás micsodát hülyeségnek tartom!!..Szerintem jobb lett volna ha Szeged nevezetességeinek képe vírit a tablón a csicsás képek helyett!!! Én inkább büszke lennék h itt végeztem nem más országok nevezetességeit használnám..Én csak ennyit szerettem volna és remélem mindenkim gondolkozik egy kicsit!!”
 • 13. XY 2008. április 22. 19:33
  „Guggy!

  1:Úgy vélem ma már a legagyalágyultabb szőke nő is szerezhet diplomát és nem biztos hogy meg van naki a hozzávaló esze!
  2:A tanár akinek diplomája van miiértg mondja azt hogy "nem tudom mi ez a feladat, reménykedjenek hogy az érettségin nem lesz ilyen" és 3 évből 2-szer volt már?
  Tisztelem a tanárokat, de mi sem állatok vagyunk, és tényleg át kéne nekik is értékelni 1-2 dolgot!”
 • 12. érettségiző(12/N3) 2008. április 22. 19:19
  „Kíváncsi lennék a mórások közül hány felnőttoktasási diáknak van tablója.Nem bántom a hölgyet aki csinálta, mert sokat szenvedett velünk, de nem sok választási lehetőség volt...szerintem bármilyen legyen a tabló, emlék akkor is van rólunk.Nincs annyi időnk,se anyagi hátterünk hogy variáljuk még a dolgokat.Tökéletesen megfelel tabló címszó alatt.”
 • 11. Barna Zoltán 2008. április 22. 00:09
  „De jó azoknak, akik olyan gazdagok, hogy 50 000 Ft-ot ki tudnak fizetni egy tablóért... Ja persze, bankban dolgozik a kedves rokon... De mit keres rajta a pisai dóm és a párizsi Notre Dame??? Ennyire utálni kell Magyarországot? Nálunk már nincs is SEMMI, ami szép??? És még dicsérni is kell??? A mórások tablója lehet, hogy már korábban is látott ötletet használ fel, mégis különb a sok sematikus, egyforma tablóhoz képest! Igazságtalan, az újságíró részlehajló, biztosan hozzátartozója is rajta van az általa agyondicsért tablón és a megnevezett, reklámozott bankban is. Azt hiszem, nincs ius szükség megvenni ezt az újságot, adhatnák ingyen, a bank által kapott reklámköltségből telhetne!!!”
 • 10. guggy 2008. április 20. 21:41
  „Na latod marynagy, ezert van nagy problema az oktatasban. a mi idonkben elkepzelhetetlennek tunt, hogy ne legyen rajta minden tanar, aki a 4 evig tanított. Nehogy mar egy diak mondja meg, hogy valaki erett-e a tanari palyahoz. Embernek nem nezik a tanart, nemhogy oktatonak.
  de mondok valamit: nagy gond az iskolak kornyeken a diakok dohanyzasa, es ha kimennek dohanyozni boltbamegyek ürüggyel, ez kozben azt mondja az arra halado idos asszonynak, hogy mit pofazol csoroszlya, nos akkor nem a tanarban van a hiba.
  tehat: nem allandoan szidni a tanart ,hanem egy kicsit elgondolkodni a dolgokon.
  az erettsegi meg amugy egy fokmeroje az embernek, de manapsag mindenkinek van erettsegije, a jobbaknak meg diplomaja.
  vajon miert gondoljak a munkaadok, hogy jobbak azok, akik diplomaval rendelkeznek???hmmm?”
 • 9. marynagy 2008. április 20. 10:05
  „Nálunk rajta volt minden tanár, aki a négy osztályt tanította, de szerintem egyáltalán nem kellene követelménnyé tenni, hogy rajta legyenek. Nekem tetszik, hogy rajta vannak, mert elférnek, de a tabló végülis a diákokról szól, szerintem az se baj, ha csak az osztályfőnök van rajta.
  Van, hogy kiválogatják a diákok a tanárokat, és aki kimarad a válogatásból, az jobb, ha nem sértődik meg, hanem egy kicsit elgondolkodik a tanári pályáján, hozzáállásán, mentalitásán, mert lehet hogy nem véletlen, hogy nem érzik maradandónak a munkáját.”
 • 8. guggy 2008. április 19. 18:22
  „lucretius! MInden tanar rajta van, aki a 4 ev alatt tanitott?”
 • 7. k 2008. április 19. 17:20
  „Jó hozzászolások!!

  No igen ezt már megszoktuk a délmagyartól h ilyeneket írnak!!
  No de azért 28 évesen lehetne annyi eszed hogy nem osztod le a tablókat!!
  No meg a másik látom az egyik céget mered reklámozni a másikat meg nem. "Tabló egy szegedi kirakatban. Néző mindig akad" az a tabló a Centrumban van(Mikszáth K. utcai megállónál)!Csak h reklám legyen!!
  Máskor gondolkodj mielőtt írsz!!”
 • 6. nem értek a tablókhoz 2008. április 19. 17:03
  „Ha beírnám most ide hogy szerintem akik ezt a tablót készítették: http://www.radnoti-szeged.sulinet.hu/pictures/tables/1998_mk.jpg
  az nem volt eléggé kreatív, és én már ezt az ötletet láttam korábban, akkor mit mondana rám a kedves cikkíró? Azt, hogy ízlések és pofonok, meg különben is kit érdekel az én véleményem, mert akik azt a tablót csinálták, azoknak tetszett, örömmel csinálták és szánták rá idejüket, energiájukat. És az a szép, hogy egyet is értenék vele.
  Körülbelül ennyit ér ez a cikk. Kedves Délmagyar, kevesebb fikázást a jövőben, ha lehet.

  Sok üdv,

  volt Délmagyar olvasó”
 • 5. marynagy 2008. április 19. 11:37
  „Nálunk nem lett anno puccos a tabló (7 éve), ráadásul mind a négy végzős osztály rajta volt és az összes tanár, van róla egy nagy fényképem és szerintem nagyon szép lett. Ok, nem volt rajta semmi extra, de valahogy azt akkor sem éreztem fontosnak és így utólag sem látom annak, melleseg akkor poton pénzből jött ki az egész, hiszen négy osztályba leosztva, tényleg kevés jutott egy főre.

  Hát igen, tényleg nem illik egy cikkbe, hogy így "leminősítse" a tablókat, főleg, hogy pl nem egy tárlatról ír, ahol tényleg illik valami újat adni. A tablókba nem az a lényeg, hogy most mit tudtak odafröccsenteni a diákok.

  A másik, a cikkíró igazán írhatott volna néhány egyedi ötletet, amit ő még soha sem látott, most sem, csak hogy a következő évre lehessen ötleteket szerezni. Mert azért egy tabló keretei is igencsak behatároltak.”
 • 4. lucretius 2008. április 19. 10:04
  „Végzős diák vagyok. Azt hiszem, sokaknak már elegük lett a puccos, "tavalyit minden tekintetben túlszárnyaló" tablóktól. Gyakran az egyszerűbb szebb is. A lényeg az, hogy a ballagó diákokat mindenki kedvére nézegethesse.”
 • 3. Carlo 2008. április 19. 08:50
  „A most végzős szegedi középiskolások kevésbé voltak kreatívak az előző években végzetteknél a tablókészítésben.

  kedves Újságíró
  milyen jogon merte ezt leírni, s ha már le merte írni, írja oda azt is hogy az ön véleménye alapján....

  sokszor igenis az anyagiak miatt nem telik puccos, látványos és kreatív tablóra
  mert minden végzős osztály tudna nagyot gondolni, és alkotni, ha lenne lehetősége rá, bizony a szülők pénztárcája is véges, ha csak 1 ballagó diák is van a családban, s ahol kettő?

  tehát ne törj pálcát a tablók kinézete felett, mert nincs jogod hozzá
  s aki rajta van ezeken a tablókon, igenis jószívvel és szeretettel fogja magát is megnézni, és megmutatni a rokonoknak ismerősöknem barátoknak
  függetlenül attól, hogy mennyire is kreatív az elkészítés módja
  s hogy mennyire húzta le a "Kedves" Újságíró”
 • 2. Egy érdeklődő szülő 2008. április 19. 08:30
  „Nos hölgyeim és uraim, azt hiszem garantálhatom, hogy az a tabló, ami a Mátrix internetes kávézóba (Kárász utca) fog kikerülni, az meglehetősen egyedi, ötletes, színes és még az ára is tetszetős, hiszen a diákok egy olyan ötlettel rukkoltak elő, hogy a tablónak lesz egy olyan egyedi része, amit ők készítenek el saját kezükkel. A tervező csapattól (EzDesign Kreatív Stúdió csapata és végzős diákok) tudom, hogy nehéz munka volt végül úgy összeállítani a tablót, hogy az egy harmónikus egésszé áljon össze. A diákok ugyanis sokszor tényleg komolyan vették a kezdeti ötletet, hogy a személyiségükről árulnak el egy keveset a majdani tablóra kiváncsi érdeklődőknek.

  Végezetül pedig, akinek felkeltettem a kíváncsiságát, az hétfő este már meg is tekintheti a fenetebb említett kirakatban.”
 • 1. mani 2008. április 19. 07:40
  „Az üzlet tulajdonosa milyen számlát ad a gyerekeknek ha fizetnek érte,ez nem is számit?.?.?.?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Muki megszabadul egy rács mögötti gyanútól

Szeged - A rendőrség már nem folytatná a K. András ellen szexuális bűncselekmény alapos gyanúja… Tovább olvasom