Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Ismét ellenőrzik a húsüzemeket

Egyre több ellenőrzést ígér a megyei állat-egészségügyi állomás. Ugyanakkor munkatársai azt tapasztalják, hogy a megye húsüzemei most már a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek. Így az áruk ellenőrzésének egy következménye lehet: sikerül megakadályozni, hogy Magyarország „Európa szemétlerakója" legyen.
Illusztráció: DM/DV
Két új húsüzemnek adott működési engedélyt nemrég a megyei állat-egészségügyi állomás. Ez azért érdekes, mert két éve, az uniós csatlakozás táján nagyon sok kritika érte ezt a hatóságot az új előírások rettentő szigorú betartatása miatt. Szigeti Sándor megyei igazgató főállatorvos most arról tájékoztatta a megyei közgyűlést, hogy az elmúlt két évben jelentős változás történt. Január elsejétől ugyan újabb szigorítás lépett életbe, most már nincs „engedélyezett" és „jóváhagyott" kategória, minden ilyen feldolgozóra egyforma szabályok érvényesek, függetlenül a méretüktől. Az újból elkezdett ellenőrzések eddig pozitív tapasztalattal jártak. A két évvel ezelőtt talpon maradt vállalkozások ma is állják a sarat – miután jelentős beruházásokat fejeztek be. Szigeti hozzátette: ez volt a céljuk két éve. Ma harmincnyolc húsüzem működik a megyében.

– Mostanában a sajtóból az derül ki, hogy egyre több az ellenőrzés, ami így is van; ám korábban is végeztük ezt a munkát, csak egyfajta, rosszul értelmezett hivatalos szemlélet miatt nem adtunk ennyi tájékoztatást. Az elmúlt két évben azonban megnőtt az élelmiszerrel kapcsolatos hírek iránti érzékenység – mondta lapunknak Szigeti Sándor.

A közelmúltban az ÁNTSZ lapunk rendelkezésére bocsátotta az egy hétre bezárt szegedi bisztró konyhájában készített képeket. Az állat-egészségügyi állomás pedig a Szentesen lefoglalt, gazdátlan húsról készült fotókat adta közre. Az állomás vett digitális fényképezőgépet, és ezután is tervezik, hogy az ellenőrzéseiket ily módon dokumentálják. Így könnyebb bebizonyítani a közvéleménynek, hogy mindez a magyar fogyasztó – és termelő – érdekeit szolgálja.

A főállatorvos azt mondja, így két év után visszatekintve látszik: az unió régi tagországaiban tényleg voltak, akik úgy gondolkodtak, hogy azt az árut, amit eddig a belső piacon nem lehetett elsózni, azt majd a tíz új csatlakozó ország „megeszi".

Ebben a helyzetben azért fontos, hogy a magyar élelmiszerek kifogástalan minőségűek legyenek, mert az ellenőrző hatóság csak ugyanazzal a mércével mérheti a helyi és a más tagállamból érkező árut, nem kivételezhet a helyivel. Magyarul: csak akkor tudja az ÁNTSZ és az állat-egészségügyi állomás védeni a magyar termelőket és megakadályozni azt, hogy Magyarország „Európa szemétlerakója" legyen, ha a helyi áruval nincs olyan probléma, mint a „szeméttel".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyenes Kálmán harmadik az Ezüstgerely sportfotó-pályázatán

Harmadik díjat szerzett az Ezüstgerely sportfotó pályázatán Gyenes Kálmán, a Délmagyarország… Tovább olvasom