Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ismét jussukat követelték a nyomdászok

A Szegedi Kossuth Nyomda egykori dolgozóinak mintegy a fele vett részt tegnap azon a demonstráción, amelyen az elmaradt bérek kifizetését követelték. A cég tegnap délelőtt jelentősebb összeget utalt át 75 nyomdásznak, de az utolsó havi fizetéssel még mindenkinek tartozik.
Órákig ültek a bezárt kapu előtt a nyomdászok. Fotó: Karnok Csaba
A délután 2 órára meghirdetett demonstrációra érkező egykori dolgozók azt kérdezték egymástól, mennyit pénzt utalt át számukra a nyomda. Volt, aki háromhavi bérét kapta meg tegnap, pár órával a demonstráció kezdete előtt, mások ennél kevesebbet. Csányi István – aki 23 évig dolgozott a cégnél – arra panaszkodott, hogy az ő számlájára mindössze 32 ezer forint érkezett, a töredéke annak, mint amennyi jár. Kulik Ferenc keserűen válaszolta erre, hogy ő ugyan megkapta három havi járandóságát, de a szeptemberi bérrel, valamint kéthavi étkezési hozzájárulással még mindig tartozik neki egykori munkahelye.

Varga Gusztáv, volt műszaki és termelési vezető szerint a mostani kifizetésektől függetlenül az emberek felháborodása jogos, ugyanis a vezetőség semmilyen tájékoztatást nem ad a cég jelenlegi anyagi helyzetéről. Az egykori 160-170 nyomdász teljes bizonytalanságban éli mindennapjait. A dolgozók utolsó 70 fős csoportjának október 3-ával mondtak fel, és azt az ígéretet kapták, hogy rövidesen kézbesítik elmaradt bérüket.

A céget irányító Névery Tibor augusztusban, az üzem bezárásának bejelentésekor – mint lapunkban beszámoltunk róla – azt mondta, hogy eladják a nyomda épületét, és ebből törlesztik az adósságukat. A mostani kifizetésig körülbelül 70 millió forinttal tartoztak a dolgozóknak.
Névery a demonstráción nem jelent meg, de kérdésünkre telefonon annyit mondott, hogy szeptember közepén értékesítették az épületet, és ebből az összegből fizetik ki a még fönnálló tartozásukat. A tulajdonosváltás jele, hogy az épületről lekerült a Kossuth Nyomda felirat, de az új tulajdonosra utaló táblát nem tettek ki. Névery üzleti titokra hivatkozva sem a vevő kilétét, sem az adásvétel összegét nem árulta el.

A dolgozókat nem nyugtatták meg az ígéretek, ezt a Horváth Ferenc által szervezett tüntetés transzparensei is jelezték. „Hová tűnt a fizetésünk?", „Ne nézd levegőnek a dolgozót!", „A határidők nem csak ránk vonatkoznak" – ezeket és hasonló tartalmú a feliratokat lehetett olvasni. A volt dolgozók tegnap egész délután az üzemépület előtt álltak, és bár létszámuk folyamatosan változott, legalább 70-80 egykori nyomdász volt ott a demonstráción.


A kárvallottak

Már az év elejétől akadozott a munkabérek kifizetése a Szegedi Kossuth Nyomda Kft.-nél. Mint emlékezetes, május végén sztrájkba is léptek a dolgozók, akkor áprilisi járandóságukat követelték. Megfogadták, addig nem veszik fel a munkát, amíg nem utalják számlájukra a fizetést. Az akkori megbízott ügyvezető igazgató, Tulkán István azonban lépett és még a munkabeszüntetés napján kifizették a munkabéreket. A nyomda immáron fél éve tartó szorult helyzetét a vezetők azzal magyarázzák, hogy sok a cég kintlévősége, a megrendelők nem egyenlítik ki számlájukat. 


Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életeket is menthet a gázszerelő

Itt az újabb fűtési szezon. Kétévente célszerű átvizsgáltatni a ház kéményét, gázkészülékeit. Rossz… Tovább olvasom