Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Ismét lebukott az öttömösi illegális savanyítóüzem

Öttömös - Ismét lebukott, ezúttal több raklapnyi illegálisan előállított csalamádéval az az öttömösi cég, melyet már többször is megbüntettek engedély nélküli élelmiszer előállítás miatt.
2005. decemberében 93 tonna savanyúsággal, alig egy év múlva, már 140 tonna savanyított zöldséggel bukott meg a vállalat. Három éve még sikerült megsemmisíttetni a lefoglalt készletet és a cég is kifizette a bírságot. A tavalyelőtti mennyiség azonban még most is zár alatt van a folyamatban lévő bírósági per miatt és ezért a 3 millió forintos bírságot sem fizették még ki. A cég most újabb, többmilliós bírságra számíthat.

Az uborkákat a telephelyen feldarabolva hozzákeverték a káposztához, melynek az ellenőrök szerint kétséges az eredete és a szavatossága. A cégnek csak üres göngyöleg tárolására van engedélye, élelmiszer előállításra nincs. Ezért a tevékenységért három éve egymillió forintra, két éve már hárommillióra büntették.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Dr. Szántó Tibor, hatósági főállatorvos elmondta: a még 2005-ben kiszabott bírságot a cég befizette, de ennek ellenére tovább folyt az engedély nélküli élelmiszer-előállítás, akkor 3 millió forintos bírság lett kiszabva és most még nem lehet tudni, hogy mekkora lesz.

Az öttömösi telepet már többször is zárolták, mert attól tartottak, hogy a cég tulajdonosa tovább folytatja a savanyítást. Ráadásul a két éve zárolt savanyúság egy része is hiányzik.

Az üzem tulajdonosát egyelőre nem találják és azt sem tudni, hogy a magozott meggybefőttes üvegekbe töltött csalamádéból került-e a boltok polcaira.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a téma részleteit a másnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

 • 17. Ancsamama 2008. szeptember 23. 11:00
  „Én egy egyszerű háziasszony vagyok, és én megeszem az 5 évvel ezelőtt elrakott befőttemet, és savanyámat is. Szerintem itt nincs ebbe szavatosság, ha valami jó, az jó. Nekem ne mondja senki, hogy más kidobja az 5 éves uborkáját, ha az még kemény.”
 • 16. jim 2008. szeptember 04. 08:47
  „még egy kérdésem maradt, honnan szedett össze ennyi zöldséget, csak nem valami közeli zöldségcsomagolótól a szarminőségű, selejtre ítélt áruból???? vagy honnan, ezt is jó lenne ha kiderítenék végre.”
 • 15. joy 2008. szeptember 03. 22:29
  „[3]Jojó!
  Számojjjjámánutána, hogy megérné-e tisztességesen csinálni, vagy nem?
  Az ütődöttjének se TB-je, se nyugdíja nem lesz, elba.sza pénzét, azután öregen meg annyi!
  Gyerekei meg majd jól bedugják véntrottyok közé...

  Tényleg ilyen élhetetlen hülye, öngondoskodásra képtelen nép vagyunk?

  [8] Kukijani!
  Ha nagymutter olyan körülmények között készítette volna a savanyúságot, mint ez a fószer, hát biztos ráborította volna a stelázsit!

  [11]rpm!
  Nem. Saját jólfölfogott érdekünkben magunk csináljuk ottHUN a csalamádét, meg a többit.
  Ha valami baki folytán hamarabb elfogy, akkor mindegy milyen boltban vesszük! Lényeg, hogy magyar gyártó, magyar ízlés szerint készített termékét vásároljuk.
  Vagy méginkább, a megszokott, piaci ismerősnél vesszük, aki engedéllyel, tisztességesen készíti.”
 • 14. vásárló 2008. szeptember 03. 22:18
  „AZÉRT nem semmisitették meg mert a hatóság emberei is akarnak
  a savanyitot savanyuból.BASSZUS,itt aztán ment a termelés,csak van,volt rá kereslett ha ekkora menyiségű űveg van a telken.a hatoság pedig igazán ugy meg cseszhetné az ilyen sumák
  kotyvasztot hogy még a szaros gatyát is adja el hogy fizetni tudjon.”
 • 13. Nornora1 2008. szeptember 03. 22:16
  „Kicsit offolok, de meg tudná nekem mondani valaki, hogy egy savanyúságba miért kell tartósítószert tenniiiiiiii???? Tegnap vettem egy kis vödör savanyúságot, ma meg elolvastam az összetevőjét, és azt hittem vágok egy hátast... Lehet, hogy ebben az illegális üzemben jobb savanyúságot gyártottak...”
 • 12. hazafi2 2008. szeptember 03. 21:55
  „Szeretném felszólítani a honfitársaimat, hogy savanyúság (de más termék) vásárlása esetén a HAZAI terméket részesítse előnyben, hiszen köztudott, hogy az sokkal jobb minőségű...”
 • 11. rpm 2008. szeptember 03. 21:45
  „Ezer éves recept az alapja a ma elrakott savanyuságainknak. Szeretném ha valaki meg mondaná hol lehet az adokat befizetni utánna, ill.ki mondaná meg hogy biztonságosan elfogyaszthatjuk-e az év hátra levő részében? A saját magunk érdekében addig is ki nézűnk magunknak egy hipermarketet...át estűnk a lo másik oldalára?”
 • 10. mani 2008. szeptember 03. 21:21
  „Ha már ittartunk,miért zárolták az árut,miért nem szüntették meg az üzemet?Valaki oka csak van.”
 • 9. kötekedő 2008. szeptember 03. 20:51
  „Ez a szomorú! Tele van az ország semmirekellő tehetetlen hatóságokkal. A tulajnak már vmi hűvös helyen kellene azon gondolkodnia, hogy szabad-e a törvényeket megszegni.
  Jó éjt! Már sok a sötét.”
 • 8. KukoricaJancsi 2008. szeptember 03. 19:51
  „Hogy oda ne rohanjak..

  A nagymama is "illegálisan" készítette a csalamádét és mégis felnőttünk.
  Nincs ez a téma túllihegve egy kicsit?
  Annyira félt már bennünket az állam bácsi a betegségektől (mert mi másért kellene engedély, stb), hogy ennyi törődés mellett már alig lehetne beteg ember. Mégis milyen sok van!”
 • 7. Grabowski 2008. szeptember 03. 19:27
  „Vajon kinek a rokona lehet az illető, hogy még mindig szabadlábon van?
  Ha már nem csukják le, legalább etessék meg vele azt a sok szemetet!
  Vagy azzal, aki mindezt hivatalosan tűri!
  Remélem, egyszer a saját kölke eszik a főztjéből!”
 • 6. adófizető 2008. szeptember 03. 19:03
  „jo bácsi !!! minden ok! de te a jó sziveddel fizesd be utánuk az adót!!!mert én is befizetem és mások is becsületesen befizetik!!! kivétel az ilyen csalók !!!! ezek helyett mi fizetjük ki a TB.-is és mégis nekik a legnagyobb a pofájuk ha az orvosnál várni kell!!!!!! igy ahogy mondom jo bácsi!!!!!!!!nem csalhat mindenki ugy ,mint a gyurcsány kormány!!!!!”
 • 5. N.P. 2008. szeptember 03. 18:59
  „jo bacsi
  Neked az egyetemen a helyed - formalinban, dunsztos üvegben, fölcimkézve.”
 • 4. jim 2008. szeptember 03. 18:27
  „Jo bacsi: én azt gondolom, hogy szabályok be nem tartása bűntett és kész. Mert ha ezt engedik, akkor hagyják azt is, hogy feketén foglalkoztassanak, hogy éttermek illegális alapanyagokból késztésk a kaját.
  Azt gondolom, hogy ha szabályokat betartva nehéz is, akkor is ezt kell tenni, mert igy nem a szabályok pozitív változtatását érik el, hanem a a további szigorítást. Legyen már végre eszük a vállalkozóknak és az ilyen emberekhez hasonlókat zárják ki a körükből!”
 • 3. Jo bacsi 2008. szeptember 03. 18:05
  „Hat ez az hogy legalisan csinalni egy ilyet nem lehet mert a rettento magas ado es buntetesek tomkelege. Illegalisan viszont megeri kifizetni a buntetest mert meg mindig profitalobb. Igaza is van az urgenek. Mindenki ugy el meg ahogy tud. Semmi rosszat nem latok benne ha egy ontudatos tulalrol van szo es tisztan tartja az uvegeket es a csalamadet es hozza tartozoit. Olyan mint a hazi csalamade amit senki se ellenoriz megis sokfele szet van adva ajandeknak a csaladban es ismerosok koreben. Na most mi a kulombseg?? Minek ez a sok negativitas mikor tamogatni kellene az ilyen vallakozokat hogy a torveny modosuljon es az emberek vegre penzt csinalhassanak.”
 • 2. jim 2008. szeptember 03. 16:56
  „Mi az, hogy a zárolt üzemben? a zárolás legyen már zárolás! Ez most már visszaeső! börtönbe vele! vagy inkább menjen azt dolgozzon a földeken! persze és üzletel is, derítsék már ki, hogy ki vásárol tőle, azt azokat is vonják felelősségre!!!!!!!az összes ilyen vállalkozó miatt szív az is, aki valamit törvényesen, szabályszerűen akar csinálni!”
 • 1. joy 2008. szeptember 03. 16:55
  „Mostmár épp ideje, hogy a cég mellett a cégvezetőt is zárolják.
  Úgy köbö 10 évre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt közösség – nyílt forrású szoftver Szegeden

Szeged - Több, mint 40 ország mintegy 500 képviselője jött össze augusztus utolsó hetén, hogy egy… Tovább olvasom