Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Ismét megmentőre vár ''A magyarok bejövetele''

Szeged - A gyújtóbombát túlélte, most az esővíz, a közöny és a politikai megosztottság veszélyezteti a Feszty-körképet. A csaknem ötven évi kallódás után restaurált, 1995-ben átadott festményt azóta csaknem négymillióan látták.
Most, a beázással kapcsolatos hírek a kormányoldalon süket fülekre találtak, az ellenzéki vezetésű megyék azonban alapítványt hoztak létre a megmentésre. Alakulhat úgy, hogy már A magyarok bejövetele is megosztja a magyarságot?

Amit egykor Feszty Árpád feketének festett meg, és a lengyel restaurátorok is így állítottak helyre, az most szürke Ópusztaszeren: utoljára tíz éve portalanították a körképet. Ezt a műveletet nem Mari néni végzi tollseprűvel, drága szakmunkáról van szó. A park igazgatója és dolgozói most abban bíznak, nem az esővíz fogja lemosni a port képről – merthogy a tető beázik, a képet tálcákkal kell védeni a víztől.

Ha egyszer hozzányúlnak a tetőhöz, kezdeni kellene valamit a ház szigetelésével; az akadálymentesítést is el kell végezni. Akik 2003-ban fölmérték a munkát, 200 millió forintos költséggel számoltak, de most már nem lenne elég ennyi pénz. Horváth Gábor igazgató igazságügyi szakértőt kér fel arra, hogy kiderüljön, mennyi kellene. Nem mintha most lenne bármennyi is.

Vasárnap ingyen a családoknak

A teljes árú Feszty-körkép belépő 2000 forint, a diákok és nyugdíjasok számára 1500 forint. Ezentúl még többféle kedvezmény is van, ugyanakkor vasárnapokon a családok ingyen mehetnek be, csak igazolni kell a családi köteléket. Ez a múzeumi kedvezménytörvénynek köszönhető. Horváth Gábor igazgató többször is szóvá tette: miközben a többi múzeum kap az ingyenes nyitva tartási napok után kompenzációt a kormánytól, az emlékpark ilyenre nem számíthat. Ez évi több tízmillió forintos bevételkiesést jelent.

Már elődje, Nagy László is beszélt a park sajátos státusából adódó csapdahelyzetről: a kiállítóhely közhasznú társaságként nem kaphat normatív támogatást. A jegyárbevétel a működésre még elég, de fejlesztésre már nem. Horváth most ugyanezt nyilatkozza a helyi és az országos sajtóban, május óta. A kht. egyik kisebbségi tulajdonosának, a szegedi önkormányzatnak a képviselője, Solymos László alpolgármester – aki az előző igazgató leváltását ellenezte – erről azt mondta, „politikailag motivált színjátékkal" próbálja elterelni az új vezetés a figyelmet arról, hogy a 2007-es évben várhatóan veszteséges lesz a park. A lapunk által megkérdezett más kisebbségi tulajdonosok azt tették szóvá, hogy az igazgatóváltás óta nem kapnak megfelelő tájékoztatást a park és a körkép helyzetéről. Azóta pedig Kóka János gazdasági miniszter állítólag azt mondta, hogy adjon pénzt a körképre a Csongrád Megyei Önkormányzat, hiszen az a kht. többségi tulajdonosa. Ebben az üzenetben benne van az is: ha már a megyének nem tetszett a korábbi igazgató, oldja meg a gondot maga. Pedig a sokat megélt körkép nem tehet arról, hogy 2006 őszén a kormánykoalíció bukta az önkormányzati választásokat, a győztesek pedig a saját embereiket helyezik vezető pozíciókba.

A tavaly óta fideszes vezetésű megye költségvetése forráshiányos. Mégis lépett, és szövetségeseket is talált: a közelmúltban a – zömmel fideszes vezetésű – megyei önkormányzatok vezetői Ópusztaszeren találkoztak, és létrehoztak egy alapítványt a körkép megmentésére, egymillió forinttal. A bejegyzés még nem fejeződött be, de hamarosan elkezdődik a gyűjtés a körkép épületének megmentésére. Horváth Gábor igazgató közben több fórumon is hangsúlyozta: állami támogatásra várnak, minden pályázati lehetőséget ki szeretnének használni, és olyan parkot akarnak működtetni, amely összehozza a magyarságot. Helyreállították a szobori búcsú hagyományát, és pályázatot írtak ki a www.opusztaszer.hu honlapon főiskolás és egyetemista fiatalok számára a park új szlogenjének és logójának megalkotására. Emellett bíznak a társadalmi összefogásban: lassan négymillió látogatója volt a parknak. Közöttük talán lesznek elegen, akik nem azt nézik, most „melyik oldal" a gazdája a parknak.

A körkép kalandjai

A Feszty-körképet – címe: A magyarok bejövetele – 1894. május 13-án avatták fel egy üvegkupolás épületben, Budapesten, a mostani Szépművészeti Múzeum helyén. Az 1890-es évek végén Londonba vitték a világkiállításra. Amikor visszahozták, egy faházba került. A második világháború végén gyújtóbomba esett az épületre: a kép megsérült. A megmaradt vásznat fahengerekre göngyölték és úgy tárolták, ez sokat rontott az állapotán. Erdei Ferenc 1970. április 29-én kezdeményezte, hogy Ópusztaszeren legyen nemzeti emlékhely, László Gyula régész javasolta, hogy a körképet az emlékparkban állítsák ki. 1974-ben a mű megmaradt darabjai Szegedre kerültek. A restaurálásra kiírt tendert az Ars Antiqua nevű lengyel csoport nyerte meg. Létrejött 1990-ben a Feszty Körkép Alapítvány, a restaurálás költségeire – amely 2,7 millió dollár volt – a magyar kormány garanciát vállalt. A munka 4 évig tartott, az újjászületett körképet 1995. július 14-én avatták föl.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kerékpár, 11 ország, 8401 kilométer, mínusz 23 kilogramm

Szeged - Dovalovszki András vasárnap érkezett vissza arról a közel száznapos biciklitúráról, amelyen… Tovább olvasom