Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Ismét nekifutnak a szobornak

Szeged - Maradjon a helyén a szegedi huszáremlékmű: ezt fogja kérni a megyei önkormányzat a szegeditől – ha ma sikerül elfogadni az erről szóló határozatot. Egyszer már tárgyaltak róla, de a polgári frakció hiányos volt, a baloldal pedig direkt nem szavazott.
A november 12-i rendes közgyűlésen, amikor a szegedi huszárszoborral kapcsolatban kellett volna szavazni, az MSZP–SZDSZ-frakcióból többen is a teremben voltak, de nem nyilvánítottak véleményt. Ennyi is elég volt ahhoz, hogy Zakar Péter alelnök előterjesztéséről ne szülessen döntés. A polgári képviselőcsoport tagjai ugyanis nem voltak elegen ahhoz, hogy érvényes legyen a voksolás – hiába szavaztak mind igennel. A mai rendkívüli ülésen két témát vitatnak meg a megyei képviselők, ez lesz az egyik.

A szegedi önkormányzat korábban úgy döntött, felújítja, átalakítja a Reök-palota előtti teret, és a tervben a huszáremlékműnek más helyet szántak. Hónapok óta zajlik a parázs vita a közéletben arról, hogy odébb lehet-e tenni az emlékművet, vagy az kegyeletsértés. A megyei önkormányzat álláspontja szerint ez egy katonai emlékhely, amelyet nem szabad megbolygatni. Zakar Péter arra emlékeztet, hogy amikor az áthelyezés szóba került, a magyar kulturális élet jelesei közül többen is – így Ráday Mihály, Csete György, Melocco Miklós, Holló József, Katona Tamás –  tiltakoztak. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság is ellenzi az elmozdítást, Gách István szobrászművész leszármazottai szintén. Zakar szerint a megyének is állást kell foglalnia ebben a kérdésben.

Az ellenzékben lévő baloldal szerint viszont a huszáremlékmű Szeged ügye, a politika jól teszi, ha távol tartja magát tőle. – Ha a megyei vezetőket valóban a kulturális, kegyeleti vonatkozások foglalkoztatnák, erről az ügyről beszéltek volna a városi vezetőkkel, például a megye–város egyeztető fórumon, de nem tették meg – mondja Kozma József frakcióvezető. – A megyei közgyűlésnek szerintem az a dolga, hogy szolgáltatásokat szervezzen, azok működéséhez minél jobb feltételeket biztosítson. Semmiképp sem dolga, hogy kéretlenül, akár egy kis falunak, akár az ország második legnagyobb vidéki városának a dolgába beleszóljon.

Olvasóink írták

 • 3. csonakos 2009. december 03. 12:36
  „Fidesz megrendelésre! Ez már mindennek a teteje! Nincs nagyobb problémájuk? :(((”
 • 2. Virtuozo 2009. december 03. 10:32
  „Azt nem igazán értem, hogy ha a szobor néhány méterrel odébb kerül, az miért kegyeletsértés. Ugyanúgy ott lesz, emlékműként, meg lehet nézni, lehet koszorúzni, ráadásul méltóbb, szép környezetben.”
 • 1. szatyi 2009. december 03. 09:04
  „A megyei önkormányzat miért akar ebbe is beleszólni?
  Mindenki söpörjön a saját portája előtt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak az oltás véd meg

Öt gyermeket, köztük két csecsemőt kezelnek a szegedi gyermekklinikán H1N1-fertőzés miatt. Az egy évnél idősebbeket be kell oltani. Tovább olvasom