Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Isten-szakáll – tizenöt méteres papirusz

Monumentális, szakrális díszlettel kerül színre Az ember tragédiája a Szegedi Szabadtéri Játékokon júliusban. A tervező, Alexander Belozub Istent és tizenöt méteres szakállát is a színpadra álmodta.
Az emberiség történetének pergamenje lesz a központi díszleteleme a Szegedi Szabadtéri Játékok 80. jubileumi évadát ünneplő nyitó előadásnak, Az ember tragédiájának. Alexander Belozub kijevi színész, rendező, jelmez- és díszlettervező álmodta meg azt a monumentális látványt, amely a Madách-mű közönségét fogadja július 1-jén és 2-án a Dóm téren.

Belozub tíz éve dolgozik Vidnyánszky Attila rendezővel, aki a nyári előadást színre viszi. Közösen olyan teret álmodtak meg, amelynek óriási méretei mellett is meg lehet őrizni az előadás dinamikáját. A pergament harminc méter szélesre tervezték, legmagasabb pontja tizenöt méteren lesz, a díszletelem tetején foglal majd helyet az Isten. Innen a Tejutat szimbolizálva futtatják le szintén tizenöt méter hosszú szakállát.

Az emberiség felfelé törekvését is ábrázolja az elképzelt látvány, amelynek érdekessége lesz még, hogy minden kor – vagyis minden egyes szín, amelyen Ádám „átküzdi" magát Luciferrel – otthagyja saját lenyomatát a papiruszon: különböző nyelveken festenek majd feliratokat folyamatosan a díszletelemre.

Alexander Belozub a díszlet makettjével a REÖK-ben.
Alexander Belozub a díszlet makettjével a REÖK-ben.

– Rendkívüli megtiszteltetés egy ukrán tervezőnek, hogy a magyar kultúrában ilyen jelentős szerepet játszó mű magyarországi előadásának színpadra állításában részt vehet – ecseteli Alexander Belozub.

– Egyúttal óriási felelősség és komoly kihívás is, hiszen egy produkción belül kell nagyon különböző történelmi szituációkat megjeleníteni.
A tervezés nehézsége éppen ezért a jelmezek megálmodásában is megmutatkozik: az adott történelmi korszakokra jellemző, azoktól nem elrugaszkodott ruhákat varázsol a szereplőkre Belozub. – A vér és az arany egymáshoz való viszonyát szeretném jelezni a jelmezekben, és igyekszem visszatérni a klasszikus formákhoz. Az athéni színben a nők például a görög oszlopokat idézik majd ruháikban.

A szegediszabadteri.hu oldal folyamatosan frissülő információkkal szolgál az előadásokkal kapcsolatban. A jegyeket már árusítják a REÖK-ben található Fesztivál Jegyirodában – itt üdülési csekkért is – és az ismert jegyértékesítő helyeken.

Szegedi Ünnepi Tragédiák

Programsorozat vezeti fel a 80 éves fesztivál ünnepi nyitó előadását. A Tragédia Évája címmel szerdán 17 órától Fekete Gizi színművésznővel Gyémánt Csilla beszélget a REÖK-ben. A program ingyenes, az előadáshoz kapcsolódó további rendezvényekről a reok.hu-n lehet olvasni.

(x)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

No problem, cafe – határrendészeket akartak megvesztegetni Röszkén

Egy szerb férfi akart megvesztegetni két szegedi határrendészt péntek délelőtt Röszke külterületén azért, hogy nézzék el neki a szabálysértéseket. Tovább olvasom