Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Istenhit és evolúció nem zárja ki egymást

Aki nem hisz Istenben, az is a szeretet ünnepét üli karácsonykor, és a szakadék ma már korántsem olyan nagy vallás és tudomány között. Az evolúció nem zárja ki az istenhitet, világított rá dr. Máté-Tóth András teológus: a Biblia és Darwin elmélete nem ugyanarról beszél. A hit viszont evolúciós előnyöket biztosíthat a pozitív gondolkodás révén.
A karácsony összeköti a keresztény hívőket és az ateistákat: aki nem hisz Istenben, az is a szeretet ünnepét üli december 24-én. A két tábor között azonban korántsem tátong akkora szakadék, mint ami a köztudatban él, istenhit és evolúció már nem zárja ki egymást. A tudomány és a vallás közeledéséért már II. János Pál pápa is sokat tett, a törekvést a jelenlegi pápa is folytatja. Darwin 150 éve hozta nyilvánosságra evolúciós elméletét – a Darwin-emlékév alkalmából 2009-ben evolúciós konferenciát rendeztek a Vatikánban, a novemberi asztrobiológiai konferencián pedig a földön kívüli intelligens élet kérdése is felmerült. A dilemmával együtt: ha léteznek, vajon a földönkívüliekért is meghalt-e Jézus?

II. János Pál pápa 1996-ban a Pápai Tudományos Akadémiához címzett levelében fejtette ki: „az új fölfedezések egyre inkább annak felismeréséhez vezetnek bennünket, hogy az evolúció több, mint hipotézis". Máté-Tóth András, az SZTE BTK vallástudományi tanszékének vezetője szerint a mai napig az a legnagyobb félreértés, hogy ugyanarról „beszél" a Biblia teremtéstörténete és a darwini evolúciós elmélet.

Michelangelo: Ádám teremtése (mennyezetfreskó-részlet, Vatikán, Sixtus-kápolna).
Michelangelo: Ádám teremtése (mennyezetfreskó-részlet, Vatikán, Sixtus-kápolna).

– Ma már a keresztény egyházak egyike sem gondolja, hogy az evolúció elmélete szembehelyezkedne a Bibliával, ugyanis mindkettő másról szól – mondta el dr. Máté-Tóth András. – Előbbi tudományos elmélet természettudományos adatok értelmezésére, a keresztények Szentírása pedig felszólítás egy életstílusra, hozzáállásra. A Biblia teremtéstörténete nem tudományos összefoglaló, hanem filozófiai-teológiai modell, tulajdonképpen egy metafora. Maga a Biblia üzenet, amely megmutatja, hogyan kell szeretnünk embertársainkat, hogyan álljunk hozzá a teremtett világhoz.

– Az evangélium radikális életvitelt jelent. Annak, hogy szolidaritást kell vállalnunk a másik emberrel, és meg kell fékeznünk a fogyasztói társadalmat, nem sok köze van ahhoz, mit gondolunk Darwinról – magyarázta Szegheő József piarista atya is, aki matematikára és fizikára tanítja a szegedi piarista gimnázium nebulóit: látja tehát mindkét oldalt. – Ennek ahhoz a jövőhöz van köze, ami túlmutat Darwin elméletén. Abban az anyagi benne van, de a szellemi nem – tette hozzá. A pozitív gondolkodás révén a vallás evolúciós előnyöket is biztosíthat, tudtuk meg Raskó István professzortól, az SZBK Genetikai Intézetének vezetőjétől. Elvégre, ha hisszük, hogy a világ jó felé halad, hisszük azt is: érdemes küzdeni, utódokat nevelni.

Bíborosok a pápánál. A tudomány rendre feladja a leckét az egyháznak. Fotó: DM/DV
Bíborosok a pápánál. A tudomány rendre feladja a leckét az egyháznak.
Fotó: DM/DV

Sokan azonban nem erkölcsi tanításként kezelik a keresztények szent könyvét, hanem egyenrangúnak vélik a tudományos leírással, mondta el dr. Máté-Tóth András. Ahogy az ateisták között is létezik „tudományvallás": olyan vallásos hittel viszonyulhatnak a tudomány elméleteihez, mint a hívő az egyház tanításához. Hiszik, hogy az élet minden területére megoldást ad a tudomány – ezek a félreértések az értelmiségi rétegben is „hódítanak". Magyarországon és a volt kommunista blokkban ráadásul máig tartja magát a vélekedés, hogy aki Darwin elméletét fogadja el, eleve vallás- és egyházellenes.

Az egyház és az idegenek

A Vatikán főcsillagásza, Gabriel Funes jezsuita atya tavaly úgy fogalmazott a vatikáni újságban, az Idegenek a testvéreink című cikkben: „Nem lehet kizárni az életet a Marson, és azt sem, hogy az Úr által teremtett egyéb értelmes élet is létezhet a világűrben. A földön kívüli élet utáni kutatás nem ellentétes az Istenbe vetett hittel. Nem szoríthatjuk korlátok közé Isten szabadságát a teremtésben." Szegheő atyát kérdeztük: ha kiderülne, hogy létezik földön kívüli intelligens élet, hogyan állna hozzá az egyház a felfedezéshez? Értük is meghalt Jézus, őket is Isten teremtette? – Annak idején azt tanították: a kereszteletlen csecsemők a pokol tornácára kerülnek, a buddhista csecsemők talán egyenesen a pokolra. Ma már ilyesmit nem mond ki az egyház, bár sokan továbbra is így hiszik. A Teremtő kinyilatkoztatásban megszólítja a teremtett lényt, aki a szellemet kapta, legyen az akár ember, akár ufó: a vallás a teremtett lény válasza – magyarázta a piarista matematikus. Ahány kultúra, annyi válasz, ám a különböző vallásokban ugyanazok az alapértékek. – Ugyanúgy nem szabad lopnom, megvernem az anyámat, ugyanúgy emberségesnek kell lennem. Az iszlám gyökereiben sem az van, amit a fundamentalisták erőltetnek – világított rá az azonosságokra. Ha léteznek, bizonyára a földönkívülieknek is megvan a maguk válasza a Teremtő kinyilatkoztatására.

A szocialista évtizedeknek köszönhetjük ezt a tévedést. Az erőltetett ateizmus a darwinizmusra hivatkozott, és hozzátett egy vallásellenes élt. A tudomány képviselői ezért gyakran érzik úgy: amikor a keresztény emberek, akár kollégák, a teremtésről beszélnek, az ugyanúgy értendő, mint az észak-amerikai, 19. századi neoprotestáns, Darwin elméletét tagadó mozgalmak felfogása.

A felfogás, hogy a Szentírás tévedés nélküli és történelmileg pontos, a mai napig él – ezt hívjuk vallási fundamentalizmusnak. Nem csak az Egyesült Államokban vagy a fejlődő országok tanulatlan rétegeiben értik szó szerint, hogy Isten hat nap alatt teremtette a világot, majd megpihent. Magyarországon is vannak hívei a kreacionizmusnak, akik úgy hiszik, Isten külön-külön teremtett meg minden egyes állatfajt – ha nem is túl sokan. Ahogy tudományosnak szánt változatának, az intelligens teremtésnek is. Lehetetlen, hogy az élővilág összetett rendszereit természetes kiválasztódás és véletlenszerű mutáció hozta létre, vallják ezen irányzat képviselői – kellett hozzá az intelligens tervező: Isten.

– A mostani pápa, XVI. Benedek 2004-ben, a Hittani Kongregáció – az egykori Szent Inkvizíció utódja – vezetőjeként leült az egyik legismertebb liberális gondolkodóval, Jürgen Habermassal. Mindketten úgy vélték: azt a hihetetlenül kemény frontot, ami sokak fejében él a vallás és a tudomány között, fel kell oldani, mert e két terület nem ellensége egymásnak – hozott fel Máté-Tóth András egy újabb példát vallás és tudomány közeledésére. – Arra jutottak, hogy a társadalomból nem rekeszthetjük ki a hitet, a vallást, mint az együttélést megalapozó szemléletet, egy lehetséges alternatívát. A liberális tudósnak nem kötelező ateistának lennie, a hitnek pedig szüksége van a tudomány ellenőrzésére, máskülönben fundamentalizmus válhat belőle.

Ezt az álláspontot tehát közösen képviselte Ratzinger, a jelenlegi katolikus pápa és Habermas, a liberális gondolkodás „pápája". Az intelligens teremtés védelmezői azonban próbálják úgy „eladni" elméletüket, mintha a bibliai teremtéstörténet szó szerinti értelmezése egyenrangú lenne a tudományos magyarázattal. Ez ellen dr. Máté-Tóth András szerint a tudomány és a minőségi bibliaértelmezés oldaláról egyaránt tiltakozni kell. A Magyar Tudományos Akadémia is úgy foglalt állást: az intelligens tervezés nem más, mint áltudomány.

Istenhívő tudósok

Albert Einsteintől származik az idézet: „A tudomány vallás nélkül sánta – a vallás tudomány nélkül vak." Pasteur a XIX. században kijelentette: „Szeretném, ha olyan hitem lenne, mint egy breton parasztasszonynak." Aki igazi tudós, tehát mélyen megtapogatta a világot, az szinte kivétel nélkül hívő, Newtontól Einsteinig, véli Szegheő atya. Az evolúcióval való foglalkozás sem a századfordulóhoz vagy a 21. századhoz kötődik, Teilhard de Chardin jezsuita antropológus már az 1930–40-es években foglalkozott katolikus részről az elmélettel. Írásait – néhány szakmai tanulmányon kívül – nem engedték megjelentetni, a 40-es években szabályosan kiutálták Franciaországból, ám – halála után tíz évvel – a zsinaton már közkincsként idézték az írásait. Az antropológus, aki egy időpontban halt meg Einsteinnel, 1950 húsvétján, nem pusztán biológiaként kezelte a darwini elméletet. Úgy vélte: a Teremtő a lépcsőknél van jelen, amikor az élettelen eljut olyan bonyolultsági fokra, hogy be tudja fogadni az élőt, az élő a szellemit: a szellemi aztán Krisztussal az istenit.

Olvasóink írták

118 hozzászólás
 • 118. gkovacs 2010. január 08. 23:40
  „Na most ebben az a probléma, hogy az evolúciós elmélet az (ahogy a neve is mutatja) elmélet. A Biblia meg Isten igéje. Eddig még nem találtak olyan ásatási leletet, ami a Bibliának ellentmondott volna. Viszont az evolúció átmeneti lépéseinek nincs ásatási bizonyítéka.

  Angolul tudóknak: http://www.answersingenesis.org/articles/ee

  Flexsnake: lófüttyöt sem tudsz Istenről és a Bibliáról (meg még sok másról sem ....)”
 • 117. efje 2009. december 30. 08:19
  „http://nativefusion.hu/zeitgeist/”
 • 116. flexsnake 2009. december 26. 09:42
  „Jön az apokalipszis :) Már patkolják a lovakat :D”
 • 115. sancho 2009. december 26. 08:09
  „Kedves unknown!
  (Írásaid alapján már rátaláltam a honlapodra, nem volt nehéz kitalálni ki rejtőzik a "unknown" cimke mögött ;-) )
  Eméleted elgondolkodtató, bár be kell vallanom így karácsony és vizsgaidőszak táján több idő kellene átrágni magam a sorokon. De az oldalt betettem a kedvencek közé, és februárban rászánom az időt, mielőtt bármiféle ítéletet alkotnék. Meg amúgy is érdekel. (Mert hát mi is lenne érdekesebb a végső nagy kérdéseknél, a ráadott válaszoknál és az igazságnál...)
  Üdv! Sancho”
 • 114. unknown 2009. december 25. 22:40
  „Kedves sancho, létünkben a változásoknak van egy ok-okozat rendje, azok során egységes fizikai törvények működnek. Ha nem így lenne, akkor káosz volna mindazon "objektumok" nélkül, amelyeket megjelenésük szerint osztályoz, besorol a hivatalos tudomány. Mintha ezek a környezettől független intentitások lennének. Megtisztelnél vele, ha felkeresnéd a www.cosmology.hu honlapomat, ott részletesebben foglalkozom az alapkérdésekkel, s a feltárulkozó válasz lehetőséggel.”
 • 113. cumania 2009. december 25. 19:45
  „Tényleg érdemes megnézni, még csak a harmadánál tartok, de már rendesen kiakadtam. Nem lesz itt soha változás, aki még reménykedik, annak bilibe lóg az ujja... aztán felébred a nagy sz@rra! :(”
 • 112. Neszemetelj! 2009. december 25. 18:37
  „Ezt nézzétek meg: http://nativefusion.hu/zeitgeist/”
 • 111. flexsnake 2009. december 25. 17:04
  „68. jó hogy pont te mondod, ..... barátom :D

  Az ember teremtette az istent. Minden megmagyarázható a természettudományok álltal, csak nem mindenki képes ezeket használni ;)
  Nincs isten.
  1. ha volna , nem hagyna ártatlanokat meghalni
  2. ha volna akkor lerombolná a templomokat
  3. ha lenne akkor nem lenne ember a földön.
  <moderálva>”
 • 110. sancho 2009. december 25. 16:22
  „unknown
  Most kezdünk el személyeskedni? (Egyébként az őskorban felvételiztem fizikából és fel is vettek,rendelkezem jate ttk-s és hamarosan btk-s diplomával is ;-) ) Én sem tudom mennyi idős vagy, milyen iskolába jártál, nem akarlak lenézni, de egyszerű válaszok helyett az iskolai oktatásról és egyéb dolgokról írsz. Továbbra is várnék egy linket egy komoly cikkről, azokról a dolgokról amikről írtál: "A tudatosság ebben az alap ok-okozat folyamatban a sorrendiség és változás lokális ismétlődés, szerveződés, építkezés adottsága. ". Erre nagyon komolyan kíváncsi vagyok....”
 • 109. unknown 2009. december 25. 16:03
  „Az iskolai oktatás legnagyobb bűne, hogy kötelező tananyagként oktatja a tudományos ismeret korábbi gondolkodóinak meghaladott elméleteit, leírásait, képleteit, miközben a létezés folyamatában nincsenek oly időpontokhoz kötött változás fordulónapok, hogy ősrobbanás, meg hegységképződés a Földön a Jura korszakban, mivel a lemeztektonikai folyamat ma is zajlik, ma is vannak születő óceánok, haldokló tengerek, hegységképződés, stb. E módszer hatására aztán minden fiatal meggyűlöli a természettudomány tananyagát, tanárait. A könyvtárnyi alkalmazott tudományos ismeret nem oktatható alaptudományként. Pláne abból kiragadva részleteket, mintha jelentőségük lenne.”
 • 108. unknown 2009. december 25. 15:39
  „Kedves sancho, nem kell ide Google, hogy valamennyire megértsd, miről van szó. Nem tudom mennyi idős vagy, milyen iskolába jártál, nem akarlak lenézni, isten ments. Ha tudod, mik azok a kémiai elemek, miként keletkeznek az egyre nagyobb rendszámú kémiai elemek, ha tudod, miként keletkeznek és maradnak stabilak a különböző molekulák, ha tudod, miként, milyen tanult okból állnak össze a csillagok, a bolygók, a galaxisok, ha ismered e rendszert, a szerveződés fizikáját máris értheted a rendszer ok-okozatát. Ehhez nem kellenek Nobel díjasok, meg elvont fizikai ismeret (ami a tudósok számára is egy érthetetlen katyvasz az ősrobbanás elmélettel együtt).”
 • 107. tintasbarns 2009. december 25. 14:59
  „moderálva sértő”
 • 106. sancho 2009. december 25. 13:19
  „unknown
  "A tudatosság ebben az alap ok-okozat folyamatban a sorrendiség és változás lokális ismétlődés, szerveződés, építkezés adottsága. "

  Mi is erre a bizonyíték? Légyszi küldj már egy linket ahol ezt (kísérletileg) alátámasztják. (lehetőleg ne google találatot vagy brit tudósok rovatot vagy valami "ezohandabandát" hanem valami komoly dolgot) Én tényleg komolyan örülnék végre valami előremutatónak ezen a fórumon.”
 • 105. sancho 2009. december 25. 12:58
  „Ahogy (a fórum alapján is) látom: a két hitrendszer nekifeszül egymásnak, az egyik a hagyományba kapaszkodik, a másik a bonyolult lerminológia mögé bújik. Mindkettő annyira ragaszkodik a saját igazához, hogy valójában vakok. Azt veszik észre amit észre akarnak venni. (igen, most mind a 2 oldalnak beszóltam
  ;-) )
  Szerencsére ez a lényegen nem változtat, az igazság legbensőbb ügy. Aki másokat nagyon győzköd igazáról, az saját magáról állít ki bizonyítványt. Remélem sem a vallások sem a tudományok nem lesznek olyan "erősek", hogy újra máglyákat gyújtsanak, mert akkor ismét nagy bajban leszünk ;-)
  Én mindenkinek nagyobb nyitottságot kívánok a szeretet, a sötétség és a keresekedők szent ünnepén!”
 • 104. valoperes_zugugyved 2009. december 25. 12:03
  „az ostobakat és a pénzéheseket taszitja. ennyi.”
 • 103. joy 2009. december 25. 09:22
  „Köszönjük!
  Remek írás.
  Minden szavával vitába lehet szállni, nem teszem, csak egyyetlennek:
  "KELL"
  Ez az ami nem kell!
  Épp elég volt az emberiség történelme során a szolgaságból, diktatúrákból.
  Elég a testi-lelki rabláncokból.

  "...hogyan kell szeretnünk embertársainkat..."
  ...hogyan szeressük embertársainkat!
  Akit szeretni "kell" azt eggyébként utáljuk.
  A szocializmust is szeretni kellett, utáltuk is rendesen.

  "...hogy szolidaritást kell vállalnunk a másik emberrel, és meg kell fékeznünk a fogyasztói társadalmat..."
  Itt is fordítottjára vált a kényszer:
  Nem szolidaritnak az emberek, hanem törekednek a másik elé kerülni, taposnak, könyökölnek, fölrúgják a gyengébbeket, és fogyasztanak nyakló nélkül akkor is, ha már t:kig töltődtek.

  Ez az egyik, ami sokakat eltaaszít a vallástól.
  A másik az alaphamisság, de az hosszú.”
 • 102. unknown 2009. december 25. 09:09
  „Anélkül, hogy túlzásba vinném a tudományoskodást megpróbálom röviden leírni, mi az evolució, a mutáció, s a lét (kozmosz) közös mozgató rugója, alapoka. Az, hogy sehol a rendszerben nincs, nem lehet szuperszimmetrikus másolás, ismétlődés megvalósulás egyszerű matematikai és mozgástartalom okból. Vagyis mindennek a mozgatórugója egy folyamatos kezdet- és határállapot. Vagy ha jobban tetszik, a teremtés folyamatosan egy kezdeti határ- és mozgásállapotban van. A tudatosság ebben az alap ok-okozat folyamatban a sorrendiség és változás lokális ismétlődés, szerveződés, építkezés adottsága. A mi, emberi tudatunkkal képesek vagyunk terv szerint úgy rakni egymás mellé a téglákat, építő elemeket, hogy abból vagy lakóház legyen, vagy egy ipari üzem. Tudom azt, hogy megtehetem. Ez a tudat képességem, átvettem, megtanultam istentől a szerepet. Rajtam múlik, hogy azt jóra, vagy rosszra fordítom. Ehhez kell az erkölcsi biztonság, amiben a vallások segítenek, amiért tisztelem a jóakaratú embereket, a templomba járókat, s nem a gonoszakat, a fosztogatókat, a népet önzően lerablókat.”
 • 101. yvan16 2009. december 25. 07:07
  „Nekem erről a cikkről South Park 311 - Kákabélű az űrben része jutott az eszembe :P”
 • 100. gyorgy99 2009. december 25. 06:26
  „Ha a házamat fenyőágakkal, gyertyákkal, égőkkel és csilingelő harangocskákkal díszítem fel, de a családom felé nincs bennem szeretet, nem vagyok egyéb, mint díszletrendező.

  Ha a konyhában fáradozom, karácsonyi süteményeket sütök kiló számra, ízletes ételeket főzök, és az evéshez csodálatosan megterített asztalt készítek elő, de a családom felé nincs bennem szeretet, nem vagyok egyéb, mint szakácsnő.
  Ha a szegénykonyhán segédkezem, az öregek otthonában karácsonyi énekeket éneklek, és minden vagyonomat segélyként elajándékozom, de a családom felé nincs bennem szeretet, mindez semmit sem használ nekem.

  Ha a karácsonyfát csillogó angyalkákkal és horgolt hópelyhekkel díszítem fel, ezernyi ünnepen veszek részt, a templomi kórusban énekelek, de nem Jézus Krisztus a szívem titka, akkor nem értettem meg, hogy miről szól a karácsony.
  A szeretet félbeszakítja a sütést, hogy a gyermekét megölelje.
  A szeretet hagyja a lakásdíszítést, és megcsókolja a házastársát.

  A szeretet barátságos az időszűke ellenére is.
  A szeretet nem irigyel másokat házukért, amiben jól kiválasztott karácsonyi porcelán és odaillő asztalterítő van.
  A szeretet nem kiált rá a gyerekekre, hogy menjenek már az útból, hanem hálás érte, hogy vannak, és útban tudnak lenni.
  A szeretet nem csak azoknak ad, akiktől kap is valamit, hanem örömmel ajándékozza meg épp azokat, akik ezt nem tudják viszonozni.

  A szeretet mindent elvisel, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik. A videojátékok tönkremennek, a gyöngysorok elvesznek, a számítógépek elavulnak.
  De a szeretet ajándéka megmarad.

  (Kor. 1,13 karácsonyi változata....)

  (Felvidék Ma, VP)”
 • 99. gyorgy99 2009. december 25. 06:15
  „Amig az EMBER csak 3 dimenzioban kepes gondolkodni,amig csak azt elhinni amit lat,addig ezekrol a dolgokrol olyan nehez beszelgetnimintha egy VAKNAK ELMAGYARAZNI,HOGY MILYEN A FEHER SZIN!
  De amikor az EMBER megtanul ugy gondolkodni,hogy minde GONDOLATAT,TETTET a SZERETET vezerli akkor ezekre a dolgokra meg fogja kapni a valaszt. ELJ IGY ES AKKOR MEGKAPOD AZ ELET LEGSZENTEBB DOLGAT A HITET ES ANNAK AZ EREJET! Biztos vagyok benne,hogy ezt mar sokan ateltetek,pl. szulo-gyermek testver-testver erzik egymast. sulyos betegsegben szenvedore a hozzatartozok szeretetbol gondolnak vagy amikor azt mondod,hogy ezt ereztem stb. Azt kapsz amit adsz:)
  CSAK EGY ISTEN VAN!”
118 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apás szülés csak igazolással

Csak azok az apukák lehetnek ott gyermekük születésénél, akik igazolják, hogy 10 napnál régebben kaptak H1N1 elleni védőoltást. Tovább olvasom