Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

István háromszor járt a túlvilágon

Három, egyenként is halálos sérülést szenvedett Kádár Németh István, amikor autójával Bordány felé tartva frontálisan ütközött egy szabálytalanul előző személygépkocsival. A baleset napján háromszor újraélesztették, és tizenhárom műtéten esett át.
Három, egyenként is halálos sérülést szenvedett Kádár Németh István, amikor autójával Bordány felé tartva frontálisan ütközött egy szabálytalanul előző személygépkocsival. A baleset napján háromszor újraélesztették, és tizenhárom műtéten esett át. Három hónap után hagyhatta el a szegedi egyetem traumatológiai klinikáját, ahol, mint mondja, megmentették az életét.

Rendőrségi hír: Január 30-án 7 óra 38 perckor frontálisan ütközött két személygépkocsi, egy Opel Astra és egy Lancia a kiskunhalasi úton, nem messze a zsombói leágazástól. A Szeged felé tartó Opel egy enyhe ívű, mégis beláthatatlan kanyarban meg akarta előzni a Bordány és Szeged között közlekedő helyközi buszjáratot, ekkor ütközött a Bordány irányába szabályosan haladó Lanciával. A balesetben az Opelt vezető 41 éves V. Lászlóné és 14 éves fia, V. Csaba a helyszínen életét vesztette. A Lanciát vezető 48 éves szegedi férfit, Kádár Németh Istvánt súlyos, életveszélyes állapotban szállították a Szegedi Tudományegyetem új klinikájára.

– Mindenre tisztán emlékszem – kezdte a három hónappal ezelőtt történt tragédia felelevenítését Kádár Németh István. A Bordányban autóalkatrész-kereskedő boltot üzemeltető és lassújármű-vizsgáztatással foglalkozó férfi mielőtt belevágna, nagyot sóhajt, tüdejét teleszívja levegővel, a biztonságot jelentő mankóját pedig közelebb húzza magához, és némi töprengés után előbb a bal, majd a jobb lábát is „helyre" teszi.

– Évtizedek óta naponta megteszem azt az utat, ismerek minden bukkanót, kátyút, kanyart. Azon a napon ezredmásodpercek alatt történt minden. Láttam, hogy felbukkan egy busz, mellette egy szürke és egy fehér színű autó jött velem szemben, az én sávomban. Megmarkoltam a kormányt, ugyanakkor teljes erőből ráléptem a fékre. A szürke autó bevágott a busz elé és eltűnt, a fehér az autómba csapódott. Az ilyenre szokták azt mondani, hogy frontális ütközés, merthogy ez is az volt. A Lanciám motorja „bejött" az utastérbe, „megfogta" a két lábam, próbáltam kihúzni, de egyiket sem tudtam megmozdítani. Csöppnyi fájdalmat sem éreztem.

Törések, zúzódások

Kádár Németh Istvánnak 14 bordája tört el, kilenc a bal, öt a jobb oldalon. Eltört a szegycsontja is, hasfala kirepedt, a lépe is. A mája szintén megsérült. A medencecsontja két helyen is megrepedt, a kilencedik hátcsigolyája eltört. Szívburka és tüdeje a zúzódásoktól ugyancsak megsérült. A bal térdénél nyílt törést szenvedett, jobb sarkcsontja miszlikbe tört.

Nagy nehezen elővettem a mobilom, felhívtam a volt feleségem, és elkezdtem neki mondani, hogy szörnyű baleset ért. Itt tartottam, amikor a vonal megszakadt. Két gyermekünk van. Alig telt el pár másodperc, megcsörrent a telefonom. Egy ismerős hívott, a fia a buszon ült, a gyerek azzal hívta fel, hogy „Pista bácsi karambolozott". Kérdezte, mi történt, én meg néhány mondatban elmondtam neki – mesélt a férfi a baleset utáni első percek történéseiről.

A következő pillanatokban emberek vették körül az autóját, egymás után próbálták kinyitni az ajtókat, de nem jártak sikerrel, az ütközés ereje deformálta a lemezeket, az ajtók megszorultak. Verték az ablakokat, és azt kiabálták, „Jön a mentő! Jön a mentő! Öt perc múlva itt van! Nem lesz semmi baj! Tartson ki!"

A súlyosan sérült férfi néhány másodpercre elájult. Amikor magához tért, már tűzoltók feszegették a Lancia ajtóit. Miután az egyiket kinyitották, a mentősök következtek.
– Nagyon óvatosan nyúltak hozzám. Sokat köszönhetek nekik is. Kiemeltek és ráfektettek a vákuumágyra, most már tudom, kiszívták belőle a levegőt, azért „ölelt" át olyan szorosan. A benne lévő apró golyócskák támasztották meg minden porcikámat, mozdulni sem tudtam, még jó, mert ez volt a szerencsém. Ezután betettek a mentőbe. Azt még hallottam, hogy az egyik mentős telefonon vagy CB-n beszólt valószínűleg a központba, és nyugodt, egyenletes hanghordozással azt mondta: „Elindultunk egy súlyos, életveszélyes sérülttel, a többiek meghaltak." Arra gondoltam, kész, ennyi volt, mindjárt meghalok. Másra nem gondoltam, nem pergett le előttem az egész életem. Ekkor elvesztettem másodszor is az eszméletem. Tizennégy nap múlva tértem magamhoz. Súlyos sérüléseim miatt két hétig mesterségesen altattak – folytatta a szörnyű tragédia részleteit Kádár Németh István.

Az orvosok hetekig küzdöttek a válságos állapotban lévő férfi életéért, akinek hozzátartozói csak néhány napja merték megmutatni a lapunkban a balesetéről megjelent tudósítást. Nem akarták sokkolni.

Kádár Németh István látásból ismerte a számára is majdnem végzetes balesetet okozó nőt és fiát. Az Opel vezetőjének családtagjaival nem beszélt. „Nem kerestek, pedig szerintem mindnyájunknak jó lett volna néhány szót váltanunk, én a helyükben rászántam volna magam erre." Kádár Németh István három hónap után, csak néhány napja hagyhatta el a traumatológiai klinikát. A baleset napján tizenhárom műtéten esett át, majd további négyen.

– Az orvosoknak és az őket segítőknek köszönhetem az életem. Az intenzív osztályon háromszor élesztettek újra. A traumatológián Császár József és Horváth Attila rakott össze, ők bíztak, hittek abban, hogy talpra tudnak állítani. Megcsinálták, fel tudok állni, ha mankóval is, de tudok járni. Az első napon tizenháromszor műtöttek – mondta, majd azzal folytatta: három olyan sérülést is elszenvedett, amelyek önmagukban is halálosak lehettek volna. Az ősszel újabb műtétek várnak rá.

A férfi a klinikát elhagyva már többször megtette a Szeged–Bordány–Szeged utat, de a tragédia helyszínén még egyszer sem állt meg, és az autóját, aminek szerinte az életét köszönheti, sem nézte még meg testközelből. Kérésünknek készséggel tett eleget, első szóra beült mellénk az autóba, azt mondta, nem fél. Előbb a baleset helyszínén mutatta meg, hogy mi és hogyan történt, majd a Lanciát járta körbe, közben bele-beleborzongva nézte az ütközéskor mintegy egy méterrel megrövidült autó sérüléseit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fritz Mihály és Kalmár Márton negyvenhat éve barátok

Szeged szobrászatának két jellegzetes figurája Fritz Mihály és Kalmár Márton, akiknek életútja immár… Tovább olvasom