Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Iszap zárja el szegedi medencés kikötő bejáratát

Szeged - Évek óta használhatatlan a szegedi medencés kikötő, a 3 hektáros vízfelületet az iszap zárja el a Tiszától. Uniós pénzből teszik járhatóvá a vízi utat, fejlesztik a hajóállomást.
– Elkezdődött a szegedi medencés kikötő felújítása, az uniós támogatással megvalósuló fejlesztéstől az áruforgalom növekedését is várják – mondta lapunknak Kozák Péter. Az az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője arról is beszélt, hogy a 3 hektáros kikötő jelenleg nagyon korlátozottan használható. – A létesítmény állami tulajdon, az elmúlt 30 évben jelentős fejlesztés nem történt. 2010 óta próbáljuk olyan állapotba hozni, hogy használható legyen. Egy határon átnyúló, 254 millió forintos magyar–szerb projektben kotorjuk ki a bejáratot. Ezen túl egy hazai 70,58 millió forintos beruházásból a betonfelületeket, a rézsűket és a kiszolgáló épületet javítjuk. Az év második felére megnyithat a schengeni teher határkikötő – folytatta. A kikötő 100 centiméteres tiszai vízállás alatt használhatatlan, utóbbira az elmúlt két évben sűrűn volt példa.

Iszap zárja el szegedi medencés kikötő bejáratát - évek óta használhatatlan. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A medencés kikötőt jelenleg csak kishajóval lehet használni. A Jégtörő IV. sem tudja elhagyni a telepet, a Tisza felől egy 50 méteres homokbucka szűkíti le az utat. A Google Earth műhold képein jól látszik, hogyan iszapolódott fel a bejárat. Ahhoz, hogy a kikötő újra járható legyen, több száz tonna földet kell megmozgatni. A Tisza szegedi szakaszán élénk a kishajóforgalom, valamint 1000-1500 tonnás uszályok mozgatására, kikötői fogadására és áru rakodására is lehetőség van, ezért elengedhetetlenné vált a kikötői infrastruktúra fejlesztése. Az állami tartalékgazdálkodási nkft.-vel újraindulhat a vasúti-vízi gabonaszállítás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyágyúk érkeznek a Szegedi Nagy Mulatósra

Az esten fellép Nótár Mary, Bódi Guszti és Margó, Csocsesz, Bódi Csabi, Jolly és Suzy. A házigazda Várkonyi Tibi lesz. Tovább olvasom