Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Italozó katonák a Dóm téren

Szeged - A 100 évvel ezelőtti eseményekre emlékezve első világháborús kantint rendeztek be a Dóm téren a zenélő óránál.
Az ötnapos nyárvégi borünnep, a Bor tér szervezői azt szeretnék megmutatni, hogy a katonák hogyan próbáltak az embertelen körülmények között közösségi életet teremteni, amihez természetesen hozzátartozott a borfogyasztás.

A háborús években a borászati szakirodalom kifejezetten ajánlotta a könnyű homoki borokat, amelyek a korabeli felfogás szerint üdítőleg hatottak az emberi szervezetre.

– Fizikailag és pszichikailag is megterhelték a katonákat a harcok. A pihenőkben volt kártyaszoba, tekebajnokságot rendeztek, és persze beszélgetni, italozni is lehetett – mondta Szanka József, aki több mint három évtizede gyűjt katonai régiségeket.

Első világháborús kocsmahangulat a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba
Első világháborús kocsmahangulat a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba

A korhű módon berendezett kantinban fegyvereket, köztük korabeli kézigránátot is láthatnak az érdeklődők. Az egyik padnak támasztva egy fából készült mankó látható. A kocsma-pihenő egyik sarkában kis asztal áll, rajta toll, papír. A katonák onnan írhattak levelet a családjuknak.
A tanyavilágból származó katonák közül sokan nem tudtak írni és olvasni, így a bajtársak írtak helyettük. Szeged környékéről több tanyasi tanító volt kint a fronton, ők segítettek a többieknek levelet írni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hét múlva döntenek az ároktői bandáról

A magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb bűncselekmény-sorozatát követte el az ároktői banda, perüket október 3-ára napolta a Szegedi Ítélőtábla. Tovább olvasom