Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Ítélet a tizedik évfordulón sem várható

Csongrád megye - Várhatóan idén sem jut el az ítéletig a 2006-os tiszai árvíz utáni fertőtlenítés ügye. Két vádlott elhunyt, nem minden tanú jön el a tárgyalásra, aki eljön, alig emlékszik a részletekre.
Az egyik tanú budapesti műtétjére hivatkozva nem tudott eljönni a lassan egy évtizede húzódó árvíz utáni fertőtlenítési ügy keddi tárgyalására. A másik kamionsofőrként dolgozik, épp úton van – írta e-mailben. A harmadik, akit 10 órára idéztek volna, nem üzent, és nem is jött el. Tóth Tibor, a Szegedi Törvényszék bírája azt mondta, csütörtökön végeztek volna a vád tanúinak meghallgatásával, így azonban tovább tart az ügy. A védelem tanúi ezután következnek. Nem valószínű, hogy az árvíz tizedik évfordulóján sikerül ítélettel lezárni az eddigi vizsgálatot.

Az eljárás 12 vádlottal szemben indult, kettő már elhunyt. A vádirat szerint a 2006-os árvíz után a vásárhelyi BS Alfa Kereskedelmi Bt. vezetői a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság akkori igazgatóhelyettesével közösen meggyőzték az önkormányzatokat, hogy a vízzel elöntött területeket fertőtleníteni kell, erre a vis maior keretből lehet pénzt szerezni, pályázattal. A bt.-t végül 14 önkormányzat bízta meg a munkával, de ezt utóbb jórészt szükségtelennek ítélte az állam. Emiatt a települések a pályázott összeg töredékét kapták meg. A bt. követelte a pénzét az önkormányzatoktól, perek indultak, de büntetőeljárás is. Az ügyészség szerint a bt. 93 millió forintot tett el jogtalanul.
 
Ki gondolta volna 2006-ban, hogy az árvíz utáni fertőtlenítés ügye,máig nem zárult le. Archív fotó
Ki gondolta volna 2006-ban, hogy az árvíz utáni fertőtlenítés ügye,máig nem zárult le. Archív fotó

Az ügy tanúi többnyire egykori polgármesterek, jegyzők, tisztségviselők. Közülük kedden Dóczi Margitot hallgatták meg. Azt mondta, Nagytőkén jegyzővé választása után talált egy szerződést a fertőtlenítésről, úgy látta, ez kifogásolható, „slendrián", és szóvá tette, erre menesztették őt – két hónap után. Olyan dokumentumot is talált, amely szerint a bt. 600 ezer forinttal támogatta a falunap megrendezését 2006-ban. Ekkora összeggel más vállalkozás nem segített. A tárgyaláson az egyik vádlott, S. Ágoston erre azt mondta, a 600 ezer forint többek közt helypénz volt: cége Nagytőkén is, ahogy más települések rendezvényein, sátorral kitelepült.

A slendrián szerződésről pedig annyit jegyzett meg, hogy egy ugyanilyen megállapodásról, amelyet Csanádpalotával kötöttek, bíróság mondta ki, hogy szabályos. A másik tanút, Angyal Zsoltot, Röszke korábbi aljegyzőjét a fertőtlenítési munkáról is kérdezték, de ahogy mások esetében, neki is a korábbi, 2008-ban tett rendőrségi vallomását olvasta föl a bíró, mert már nem emlékezett pontos adatokra.

Röszke 35 hektárnyi terület fertőtlenítésére kötött szerződést, 32 forintos négyzetméteráron a bt.-vel. A település erre 11 millió forintot kért pályázaton. 3,3 milliót kapott. Ez arányaiban így is több, mint amit a legtöbb önkormányzatnak kifizetett az állam. Egy másik vádlott, T. József – korábbi politikus – arra emlékeztetett, hogy az akkori szocialista kormány a szocialista vezetésű településeknek nagyobb arányban ítélte meg ezt a vis maior segítséget, mint azoknak, amelyeket független vagy fideszes polgármester irányított.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugyanott csapódott árokba egy autó, mint tegnap

Ugyanott csapódott árokba egy autó, mint tegnap
Kedden kora délután Deszk közelében feje tetejére állt egy autó a 43-ason. Egy ember súlyosan… Tovább olvasom