Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Ítélet van, pénz még nincs

Április 12-én rendkívüli felmondással megszüntette munkaviszonyát a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. egy dolgozója. Az indoklás az volt, hogy a munkáltató nem teljesítette alapvető kötelezettségét.
Gábor Csaba 21 évet dolgozott a nyomdánál Fotó: Gyenes Kálmán
A Szegedi Kossuth Nyomda könyvkötője, Gábor Csaba a rendkívüli felmondás lehetőségével élve idén április 12-én megszüntette munkaviszonyát. 1984 óta dolgozott a nyomdánál, első munkahelyétől kényszerült megválni a jogszabály adta lehetőséggel: azért, mert a munkáltató megszegte a törvényt, február óta nem utalta a munkabért az előírások szerint, rendszeresen a hónap 10. napjáig. A fizetések csepegtetve, 5-10 ezer forintonként érkeztek.

Gábor Csaba tehát rendkívüli felmondással távozhatott, igaz, ennek jogszerűségét a nyomda azonnal vitatta. Ezért a történet Bálint János ügyvédi irodájában, majd a munkaügyi bíróságon folytatódott. A könyvkötő szakmunkás nemcsak elmaradt munkabérét, hanem – mivel már ipari tanuló éveit is a szegedi patinás cégnél töltötte – a 60 napi felmondási időre járó pénzét és négyhavi átlagbérének megfelelő végkielégítését is követelte.

A munkaügyi bíróság megítélte Gábor Csabának a járandóságok kifizetését, valamint azt is, hogy a munkáltató teljesítse a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket. (Ezt időközben megtette a nyomda, így a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.) A napokban pedig a megyei bíróság is jogszerűnek találta a munkavállaló közel 750 ezer forint értékű követelését, valamint a kamat és a perköltség megfizetését.

Mint ahogy azt lapunkban megírtuk, augusztusban a telephelyen a termelés leállt, a dolgozók az utcára kerültek, az épületet egy hónappal ezelőtt el is adták. A Kossuth Nyomda Kft.-ben az eltelt hónapokban az alkalmazottak végső elkeseredésükben sztrájkkal, fővárosi és helyi demonstrációkkal is próbálkoztak.

Bálint János ügyvéd szerint Gábor Csaba ügyében a következő lépés a végrehajtás lehet. A helyzetet az bonyolítja, hogy a nyomda ellen felszámolási eljárás is indult. Vagyis nem kizárt, hogy legvégül az adófizetők pénzéből létrehozott bérgarancia alap állja majd az összes dolgozói követelést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer forintos vizsgálat

Kétezer forintot kérnek egy vizsgálatért a beutaló nélkül érkező betegektől a szegedi… Tovább olvasom