Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Csongrád megye - Július 15-e minden évben a bíróságok napja, ami idén vasárnapra esik, ezért is munkaszüneti nap a bíróságokon.
A nyári szabadságok kiadására július 16-ától augusztus 17-éig kerül sor – tájékoztatta lapunkat Cseh Attila. A Szegedi Törvényszék sajtószóvivője elmondta: a bíróságok napján adja át az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Juhász Andor-díjakat a bíráknak és az igazságügyi alkalmazottaknak kiemelkedő tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként.

Módosuló ügyfélfogadás

A Szegedi Városi Bíróságon és a Szegedi Törvényszék irodáiban július 16-a és augusztus 17-e között az ügyfélfogadás hétfőtől csütörtökig 8–10 óráig, pénteken 8–13 óráig tart majd. A Szegedi Törvényszék Cégbíróságán hétfőtől péntekig 9-től 11 óráig lehet ügyeket intézni. A Szegedi Munkaügyi Bíróságon, a Csongrádi, Hódmezővásárhelyi, Makói és Szentesi Városi Bíróságon az ügyfélfogadás rendje a tárgyalásmentes időszakban is változatlan lesz. A vidéki bíróságokon a nyilvános ügyfélfogadási nap – panasznap – szünetel, ezen időszakban kizárólag a Szegedi Városi Bíróság és a Szegedi Munkaügyi Bíróság látja el – változatlanul heti egy munkanapon, péntekenként a panasznapi teendőket.

– A sokak által törvénykezési szünetnek nevezett időszakot 2009-ig semmilyen jogszabály nem szabályozta. A bíróságokon kizárólag az Országos Igazságszolgáltatási Tanács ajánlása alapján került sor a bírák és igazságügyi alkalmazottak összehangolt szabadságolására. Erre azért volt szükség, hogy a bírósági tárgyalások további résztvevői, az ügyészségek, ügyvédek, szakértők és az eljárásokban érintett más személyek lehetőleg a bírákkal egyidejűleg legyenek távol. Így váltak elkerülhetővé valamelyik fél, illetve képviselő szabadsága miatt a felesleges tárgyalások – mondta a bírósági sajtószóvivő.

Törvényi szinten a Polgári Perrendtartás vezette be 2009-től a törvénykezési szünet fogalmát: a polgári eljárásokban ezen dátum óta minősül törvényezési szünetnek a minden év július 15-e és augusztus 20-a közé eső időszak. A megyében dolgozó 106 bíró munkáját 32 bírósági titkár, 5 fogalmazó és 277 egyéb igazságügyi alkalmazott segíti, ám a törvénykezési szünetben sem konganak majd az ürességtől az épületek. Ezen időszakban a bíróságok változatlanul fogadják a beadványokat, folyamatosan intézik a halaszthatatlan ügyeket és biztosítják az iratok megtekintését, a másolatok kiadását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

600 ezres jutalom három hónapért

A Fidesz–Jobbik szegedi közgyűlési többség bruttó 625 ezer forint jutalmat szavazott meg Dér Natáliának, aki tavaly alig több mint három hónapig vezette az Ifjúsági Házat. Tovább olvasom