Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Itt a gyűrű, hol a gyűrű?

Szeged - Nem bírja elviselni magán az ékszereket Vadkerti Attila – jegygyűrűje kivételével. A pályán és a színpadon az ékszert jobb mellőzni, de persze akadnak kivételek. Házas színészt, sportolót és városőrt kérdeztünk a karikagyűrűjükhöz való viszonyukról.
– Hirtelen nem is tudom, hogy mi lett az előző karikagyűrűmmel. Talán beolvasztattam, és nyakláncot csináltattam belőle – elmélkedett a második házasságában élő Janik László. A Szegedi Nemzeti Színház művészét a jegygyűrűjéhez fűződő viszonyáról elmondta: a színpadon nem lehet mindig hordani, hiszen, hogy is nézne ki egy agglegényt alakító figura, ujján egy aranygyűrűvel. – Ráadásul balesetveszélyes is – mondta Janik László arról, hogy az apró ékszer viselésére milyen nagy figyelmet kell fordítani a teátrumban. A most műsoron levő Mr. A., avagy a Hang-villa titkában főszerepet játszó színész egy mogorva embert alakít a darabban: a detektívmesét hirdető plakáton Janik László kezén ott látjuk jegygyűrűjét.

– Senki nem tudja róla, hogy a figura egyedülálló vagy sem. Beszéltünk a rendezővel a karikagyűrűről, és a végén úgy állapodtunk meg, hogy e karakter viseli – magyarázta az ékszer létjogosultságát a darabban a színész.

Mr. A. szerepe ritka kivétel: Janik László a színpadon is viselheti karikagyűrűjét. Fotó: Miskolczi Róbert
Mr. A. szerepe ritka kivétel: Janik László a színpadon is viselheti karikagyűrűjét.
Fotó: Miskolczi Róbert

Egyébként nem szeret megválni a házasságot jelképező ékszertől. – Egyszerűen jó érzés viselni, jót tesz a lelkemnek – magyarázta. Korábbi jegygyűrűit azonban mind sutba dobta. – Vagy hat ilyen darab lapul valahol a fiók mélyén – mondta. Feleségét, Márkus Judit színésznőt – férje elmondása szerint – jobban zavarja a mindennapokban az ékszer, de ha közösen jelennek meg valahol, ügyelnek arra, hogy mindkettőjük ujján ott legyenek a gyűrűk.

Kovácsné Vadászi Erika, a szegedi városőrség vezetője csak tésztagyúrásnál veszi le ujjáról. – Az összetartozást jelképezi, és ékszerként sem utolsó – mondta. Karikagyűrűjét és jegygyűrűjét 24 éve hordja kezén, ami mellett három további ilyen ékszert is visel. – A férjem azonban egyszer elvesztette, és azóta sem került elő. Mivel elhagyós típus, valamint nem szereti az ékszereket, nem ragaszkodtam a pótlásához.

– Elvileg semmilyen ékszert sem szabad viselni a pályán, gyakorlatilag le lehet ragasztani szalaggal. Én az öltözőszekrényben hagyom a karikagyűrűmet – mesélte Vadkerti Attila. A Pick Szeged csapatkapitánya edzés és meccs kivételével mindig hordja gyűrűjét – ez az egyetlen ékszer, amit elvisel magán a válogatott szélső. – Kezdetben ezt sem volt egyszerű megszokni, de mára hozzám nőtt. A feleségemmel együtt fontosnak tartjuk a viselését, nem véletlenül találhatták ki régen, hogy ez szimbolizálja az összetartozást.

A bűvös negyedik ujj

Valószínűleg a Nílus partján élő egyiptomiak hordtak először karikagyűrűt, amelyeket nádból, sásból készítettek. A negyedik ujj volt a gyűrűviselő ujj, mert a bal kéz negyedik ujjából közvetlenül a szívhez vezet egy ér, ezért ez az ujj kiváltképp alkalmas a szeretettel, szerelemmel kapcsolatos gyűrű viselésére.

Olvasóink írták

  • 1. IVY 2009. március 26. 08:29
    „Én még a jeggyűrűt sem bírom elviselni.....:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pornó korlátozás a Somogyi-könyvtárban

Szeged - Az intézmény vezetői megelégelték, hogy több látogató pornóoldalakat böngészett a… Tovább olvasom