Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Itt a havi standolás

Még csak most, május 1-jétől lép életbe a zárjegyes röviditalokra vonatkozó havi leltározási kötelezettség. A napi standolást március 13-ával szüntették meg, azóta szabad a gazda. A „régi" már nem, az új még nem – a helyzet azonban mégsem forradalmi.
Május 1-jétől havi gyakorisággal új típusú, a vendéglátós által egyénileg elkészítendő nyilvántartást kell vezetni a zárjegyes röviditalokra. A jövedéki termékek forgalmazásának szabályaival foglalkozó pénzügyminiszteri rendelet egyben kimondja a napi nyilvántartás-vezetési kötelezettség, vagyis a napi standolás megszűnését is.

A Kisosz a havi leltározáshoz ajánlásként elkészített egy mintaszabályzatot, amelyben csak a vállalkozó adatait (név, székhely, adószám) kell utólag rögzíteni. A mintaszabályzatot az érdekképviselet titkárságán, Szegeden, a Mikszáth Kálmán utca 24.-ben lehet beszerezni – tájékoztatta lapunkat Martonosi István, a Kisosz megyei titkára. A havi standolás azt jelenti majd, hogy nem írnak elő reggel 9 órai határidőt a leltár elkészítésére, hanem a hónap első napján a mindenkori nyitás idejére – ami lehet déli 12 óra is – kell befejezni a méricskélést és a papírmunkát.

Már harmadszorra bukott meg a napi standolás Magyarországon, a február 1-jétől bevezetett leltározási kötelezettséget ugyanis még ugyanabban a hónapban, 23-i ülésén eltörölte a parlament. A törvénymódosítás ezt követően március 13-án, a Magyar Közlöny megjelenésének napján lépett hatályba. Azóta exlex állapot van: nem kell a napi leltár, de még a „havi bajt" se vezették be.

Az idei kísérletet megelőzően már kétszer próbálkoztak a törvényhozók a napi standolás bevezetésével: 2000-ben még a jogalkotási szakaszban megbukott a kezdeményezés, 2004- ben pedig – akárcsak 2009-ben – csak rövid ideig élt.

Olvasóink írták

  • 1. IVY 2009. április 28. 15:35
    „Ez a téma már túllép a "vicc-kategórián".
    Fél év múlva pedig az Illetékesek ismét éhesek lesznek és újra riogatnak a napi standolás szellemével.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsegítenék a devizahiteleseket

A Magyar Bankszövetség fontosnak tartja a devizahitelesek megsegítését, várja a részvételi… Tovább olvasom