Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Itt a Medárd-ciklus: vízben úszott egész Szeged

Szeged - Beköszöntött a Medárd-ciklus: tegnap délutánig körülbelül hetven milliméter csapadék hullott Szegedre, tíz riasztáshoz mentek ki a tűzoltók. A környékbeli településeken azonban szinte alig számoltak be esőről.
Vasárnap, Medárd napján valószínűleg esni fog. Negyven napig tartó felhőszakadásra ugyan nem kell számítani, de az elkövetkező két hétben változékony lesz az időjárás.

Szerda este megkezdődött a Medárd-ciklus. A szokásosnál néhány nappal hamarabb érkezett: tegnap szinte „leszakadt" az ég, úgy esett. Két nap alatt körülbelül 70 milliméter csapadékot mértek Szegeden, a Bakay Nándor utcai körforgalom például víz alá került. Tíz riasztás érkezett a tűzoltósághoz.

Eső alatt köpönyeg – még a gyerekre is. Fotó: Segesvári Csaba
Eső alatt köpönyeg – még a gyerekre is.
Fotó: Segesvári Csaba

– Az A Cappella cukrászda és kávézóból, illetve a Hatos Rétes pincéjéből is tűzoltókocsik segítségével szivattyúzták ki a vizet. Az Algyői úton és Szőregen is elöntötte a házak pincéjét, a garázsokat az eső, de több helyen nem tudtak a kollégák segíteni, mivel a nagy teljesítményű szivattyúknak nem volt elég mély a víz – magyarázta Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Elmondta, egyre gyakoribb az ehhez hasonló felhőszakadás, amikor a csatornákat hirtelen elönti a víz.

Félelmetes villámok Újszegeden

Takács Tibor 24 éves szegedi informatikus könyvtáros–számítástechnika szakos egyetemi hallgató szerdán késő este lencsevégre kapta, ahogyan egy villám belecsapott Újszegeden valószínűleg egy távközlési toronyba. Az amatőr fotós a Károlyi Mihály Kollégium harmadik emeletéről fényképezett.

A környékbeli településeken, például Szentesen és Vásárhelyen viszont alig volt néhány milliméter eső. Tegnap délelőtt még sütött a nap.

– A Földközi-tenger felől érkező mediterrán frontrendszer hullámzó, vékony sávban halad, és dél felé, Horvátország irányába hagyja el hazánkat. A szegedi reptéren például alig esett, míg a belvárosban tegnap délelőtt negyven perc alatt 21 milliméter eső áztatta a várost – magyarázta Dénes László, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának ügyeletese. A szakember elárulta: a nehezén már túl vagyunk, a hétvégén azonban még nem megy húsz Celsius-fok fölé a hőmérséklet, és szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra. A jövő héttől melegszik az idő, de elszórtan esni fog. A népi hiedelmeknek van alapja, ha nem is negyven napon át, de az elkövetkező két hétben változékony lesz az időjárás, az előrejelzések szerint folyamatosan számíthatunk csapadékra.

Félelmetes villámok Újszegeden. Fotó: Takács Tibor
Félelmetes villámok Újszegeden. Fotó: Takács Tibor

A mezőgazdaságban eddig nem okozott kárt az eső, az őszi árpa még nem elég érett, így egyáltalán nem ártott neki a csapadék. Még mindig jobb, mintha negyvenfokos hőség lenne. Ha azonban egy héten keresztül huzamosan ilyen mennyiségű csapadék esne a földekre, túlságosan eldőlnének az árpaszárak: nehezebb lenne betakarítani, és elkezdene penészedni – mondta Cserjés Lajos, a Csongrád Megyei Földművelésügyi Hivatal osztályvezetője. Elmondta: a kukoricának és a napraforgónak ideális a napokban hullott csapadékmennyiség. Tavaly ilyenkor aszály volt, ezért már június első felében arattak. Most azonban csak a hónap második felében kezdődnek a munkálatok.

A megyében csak Makón volt munkájuk a tűzoltóknak

Bár Vásárhelyen, Szentesen és Csongrádon is esett tegnap az eső, nem riasztották a tűzoltókat. Makón azonban tegnap két helyen is munkát adott a tűzoltóknak a csapadék: a Révész utcában egy udvarban szivattyúzták a felgyülemlett vizet, a Széchenyi téren pedig egy helyen rövid időre le kellett zárni a forgalom elől egy szakaszt, mert a víz feláztatta egy emeletes ház vakolatát, és félő volt, hogy valakinek vakolatdarabok potyognak a fejére. A veszélyes falrészt gyorsan leverték.

Kajakpályává változott a baktói Bor utca. Fotó: DM
Kajakpályává változott a baktói Bor utca. Fotó: DM/DV

Hiedelmek, Medárd

Ha Medárd napján esik az eső, akkor a következő negyven napban is esni fog. Ha viszont nem nyílnak meg az ég csatornái, akkor negyvennapos szárazság várható – mondja a népi jóslat. Egy legenda szerint Szent Medárd püspök negyvennapos esővel oszlatott szét egy mulatozó tömeget, mert nem hallgattak figyelmeztető szavaira. A bukovinai székelyeknél úgy tartják, hogy ezen a napon kezdődött a bibliai özönvíz is, amely szintén negyven napig tartott. A Medárd-napi esőhöz nem csak az említett hiedelmek társulnak: ha nem esik ezen a napon, vagyis negyvennapos szárazság következik, akkor édes bortermés várható. Ha viszont negyven napig esni fog, akkor a bor savanyú lesz, a széna viszont bőséges. Algyő környéki szokás szerint ezen a napon egy nagy kakast kellett megfőzni, hogy eleredjen az eső. A libát őrző kislányok a mezőn sebesen forogtak körbe-körbe, közben pedig egy mondókát ismételgettek ugyanezen célból.

Olvasóink írták

 • 13. TakiTibi 2008. június 09. 19:26
  „Scrab: Vakszerencse+ ekv. 28mm+jó fele állt az ablakom.
  Ennyi.”
 • 12. hűha 2008. június 08. 23:23
  „én azt hiszem, beszartam”
 • 11. scrab 2008. június 08. 23:12
  „Gratu a képhez! Nem csak "elkapni" sikerült, de még a kompozíció is benne van. Hogy sikerült rávenned a villámot, hogy a harmadolási szabálynak megfelelően helyezkedjen el? :)”
 • 10. m.gabor 2008. június 08. 21:42
  „http://www.idokep.hu/?oldal=hirek&id=180”
 • 9. TakiTibi 2008. június 08. 17:29
  „Szisztok!
  Köszönöm szépen a fotómhoz csatolt dícséreteket! :) Jól esik.
  A készítés módjára kíváncsi mindenki gondolom, így hát tessék:
  "B" záridő-re kiraktam "napozni" a gépet az ablakba állványra, úgy kb. 300 sec -es képeket csináltam, kb. 8-at, egy szuper lett. Váz: EOS 300D
  Weblapomon van több villám is.”
 • 8. web 2008. június 08. 16:19
  „che - ha figyelmesen jártunk volna az utcákon, néhány évvel ezelőtt a belvárosban az összes csatorna ki lett tisztitva! Lehet érdeklődni az önkormányzatnál...”
 • 7. che 2008. június 08. 12:24
  „Érdekes hogy a város régi építésű (belvárosi) utcáikban olyan a száz éves csatorna rendszer hogy nem dugul el, az új építésü felújitott utjaink meg telnek vizzel egy felhőszakadásnál...? Lehet hogy tudtak valamit a régi szegediek ? Legalább is építeni biztos ! Ezért le bontunk mindent ami régi és "elavult" esetleg a pénz ,a befektetés, a nyereség vágya hajt az új és gyenge minőségü építmények gomba módra szaporodásában....”
 • 6. atomboy 2008. június 07. 15:25
  „En is szoktam villamokat fotozni, de iden meg egyet sem sikerult. Szinte minden villam olyan helyen volt, ahova nem nez az erkeny. :( Utoljara tavaly augusztusban sikerult fotozni.”
 • 5. VillámWil 2008. június 07. 13:01
  „A kép tényleg szép, kár hogy Én nem tudok ilyet az ablakomból, mert nincs ekkora üres tér előttem, de villámról készült képeim nekem is vannak, így tudom milyen nehéz így elkapni egyett. Sok-sok fotó, oszt 1 majd jó lesz.
  Ez jó lett. Grat.”
 • 4. THK 2008. június 07. 12:17
  „locky: telefonnal hiába próbálkozol, mert ez nem "elkapás" kérdése...
  állványra teszed a kamerát (telefonon nem lehet), sok mp-es időt exponálsz (telefonon nem lehet) - és ha eközben történt villámlás, az így rajta lesz a képen, ennyi”
 • 3. orbit 2008. június 07. 11:19
  „Kedves Tímea!
  Mielőtt újságcikk megírásába kezdene, tájékozódjon!
  Tegnap Vásárhelyen egész nap zuhogott az eső!!!
  Az Írása olyan mint a lapja. Hiteltelen!”
 • 2. lucky 2008. június 07. 10:51
  „hát igen.én is gratulálok.sztem is nagyon jó lett,szépen elkapta.én is próbálkozok ezzel,igaz csak telefonnal,de számomra megfelelnek...:)”
 • 1. tami 2008. június 07. 08:32
  „Szeretnék gratulálni Takács Tibor képéhez,fantasztikus!!!!
  Remélem fogunk még látni tőle hasonló képeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodorék kilenc gyermeket vettek magukhoz

Sándorfalva - Medence, ugrálóvár, csúszda, számítógépek – kilenc eleven gyereket kell lekötniük azoknak a hatvanon túli, sándorfalvi nevelőszülőknek, akik a gyereknevelést választották hivatásul. Tovább olvasom