Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Itt az uborkaszezon

Szeged - A kígyót salátába, a rövidebb, fürtöst kovászosnak viszik. A Mars tértől egészen az Algyői halászcsárdáig mentünk a friss, hűvös, roppanós kovászos uborka nyomába.
A Mars téri piacon hétfő délelőtt kevesen lézengenek, alig találunk uborkát. A kígyónak 170 forintért kínálja kilóját egy árus, aki inkább nem mutatkozik be. Mint mondja, ő csak beugró, a húgának segít. Annyit elárul, a hosszabb fajta salátának való. Paradicsommal, ecetes lével kiváló.

Egy sorral arrébb találunk kisebb, kovászolni valót, amelyet 120 és 170 forint között árulnak. – Viszik ilyenkor a melegben, már két ládával eladtam – mondja az eladó, aki szintén nem adja nevét. Amikor nem árus, akkor köztisztviselő, ezért csak a jegyző engedélyével nyilatkozhat. Az uborkáról szívesen beszél. – Rapszodikus, mikor mennyi fogy. Egyszer nem hoz ki az ember eleget, máskor meg hazaviszi, mert nem tudta eladni. Nincs pénzük az embereknek. A 80-100 forintos befőzőparadicsomot is alig viszik. Az uborkával ugyanez a helyzet – magyarázza a napon hunyorogva.

A kígyót leginkább salátának viszik. Fotó: Schmidt Andrea
A kígyót leginkább salátának viszik.
Fotó: Schmidt Andrea

– A konzervgyárnak kezdtünk uborkát termeszteni még a nyolcvanas években 400 négyszögölön. A vevők régen már májusban szóltak, hogy tegyek félre nekik savanyítani való uborkát. Az ötven kilóból húsz lett, abból meg tíz. Ma tíz ötvenméteres sor elég, azt sem tudjuk eladni – folytatja a bajszos férfi. Az uborka a dinnyéhez hasonlóan rettentő vízigényes: éjjel-nappal folyamatosan folynia kell a víznek. 24 óra alatt 3-5 centit nő és 1,5-2 centit vastagodik, ha nem csökken 20 fok alá a hőmérséklet.

– Nem az uborkával van gond, hanem a vevőkkel – mutat körbe az üres csarnokban Király Józsefné, a vecsési savanyúságot áruló üzlet alkalmazottja. A boltban 560 forintért kínálják a kovászos uborka kilóját.

Kovászos uborkáért végül az Algyői halászcsárdáig megyünk, amelynek udvarán a hétvégén még kint érlelődött a savanyúság ötliteres üvegekben. – Nálunk hand made, azaz saját kézzel gyártott a kovászos uborka, nem rendeljük. Ha látom, hogy fogy, irány a piac – magyaráz kedélyesen Barta László. A csárda tulajdonosa azt mondja, minden kovászosuborka-recept úgy kezdődik: végy néhány napsütéses napot.

A savanyúságot Kiss-Túri Ferencné Julika készíti. Nincs különösebb titka az ízletes uborkának: a langyos, sós vízbe két-három gerezd fokhagyma, kapor, a tetejére kenyér kerül. Napos időben három nap alatt elkészül. – A kenyeret leszedem róla, leszűröm a levet, és úgy öntöm vissza – magyarázza. Julika néni kovászos uborkája friss, hűvös, roppanós – pont amilyennek lennie kell.

Olvasóink írták

 • 6. henrik19-98 2013. augusztus 14. 02:35
  „Hát ha 560-ért adják kilóját a kovászos uborkának, míg a kovászolni való átl. 140-150 ft, ne csodálkozzon, hogy nem veszik - és még a vevőkben talál hibát...”
 • 5. mivan? 2013. augusztus 13. 21:21
  „Érdemes otthon saját magunknak elkészíteni. Nem nagy dolog.”
 • 4. ossian33 2013. augusztus 13. 19:58
  „A kovászos uborkáról mindig eszembe jut egy történet, saját szememmel láttam: Egyik zöldségesnél a kiszolgálópult előtt, az utcán félóráig állt a sor, a kiszolgálók nem találták a fogót, hogy kiszedjék a kovászosuborkát, mert ugye kézzel nem szabad megfogni. Hátul az udvarban meg láttam, hogy a hatalmas dézsa oldalára fel van kapaszkodva egy németjuhász kutya, és lefetyeli be a kovászos uborka levét.... Ennyit a higiénáról :)”
 • 3. szatyi 2013. augusztus 13. 16:22
  „Ha " saját kézzel gyártott", akkor bizony hand made!”
 • 2. StencilAtya 2013. augusztus 13. 11:11
  „nem hand made hanem home made te iq fighter :D”
 • 1. csonakos 2013. augusztus 13. 10:10
  „A paici árak már lassan elfogadhatóak! - a gond a bérekkel van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglépett az üzemorvosi vizsgálat díjával

Csalás vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat szabálysértési eljárást a Szegedi Rendőrkapitányság egy álálláshirdető ellen. Tovább olvasom