Délmagyar logó

2015. 10. 13. kedd - Kálmán, Ede 4°C | 14°C

Itt egy óra, ami a földben huszonöt esztendő

Szeged - Por és hamu vagyunk – mintegy 3 liternyi. A test nagyjából egy óra alatt porlad el a szegedi hamvasztóüzem ezer fokra hevített kemencéiben. A szív izzik legtovább.
Fülemet mély, zúgó hang, szememet a hideg acél látványa tölti be a szegedi hamvasztóüzem kemencéi előtt. Enyhe melegséget érzek, ahogy közelebb lépek a mintegy ezer fokra felhevített berendezéshez.

Gyász, kegyelet, a haláltól való, belénk nevelt félelem – ezek a gondolatok kavarognak bennem, mikor belépek a krematóriumba. Illik-e szembesülnöm azzal, ami itt történik? Csak a teste – jut eszembe a Gárdonyi Géza sírján olvasható felirat.

– A holttest koporsóban érkezik, felöltöztetve, letakarva. Lábán és csuklóján is azonosító cédula van, ez végig rajta marad. Nem igazak azok a rémhírek, hogy összekeveredhetnek a testek – halljuk Molnár Tamástól, a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatójától. Mutatja: a test a hatalmas, fehér ajtajú berendezésekkel teli hűtőterembe kerül. A corpust 5 fokon tartják, nem fagyasztják le. Lehetőség van bemutatásra, ravatalra is, hogy hozzátartozói méltóképpen búcsúzhassanak szerettüktől.

Szegeden nagyjából 70 százalék a hamvasztásos temetkezés aránya, az országos átlag 46 százalék. Fotó: Schmidt Andrea
Szegeden nagyjából 70 százalék a hamvasztásos temetkezés aránya, az országos átlag 46 százalék. Fotó: Schmidt Andrea

Mielőtt a hamvasztótérbe kerülne, a hamvasztómesterek még egyszer ellenőrzik a testet. Mindegyik mellé kerül egy pár centis fémhasáb, amire az elhunyt egyedi azonosítószámát írják – a fémdarab elkíséri a hűtőkamrától az urnáig.

Sándorfalvára tervezték

A hamvasztásnak több ezer éves múltja van, Indiában, az ókori görögök és rómaiak körében is szokás volt a holtak elégetése, s a hamvak többé-kevésbé díszes urnákba helyezése. Hazánkban először Debrecenben létesült hamvasztóüzem, 1932-ben. Az egyházi és társadalmi megítélés miatt csak 1951-ben végezték el az első műveletet. A 60-as években, Budapesten jött létre a második krematórium, s tervezni kezdték a dél-alföldit is. Eredetileg Sándorfalván épült volna fel, de a lakók tiltakozása miatt végül Szeged lett a helyszín.

– Itt egy óra alatt történik meg az, ami a földben 25 év alatt – fogalmaz Molnár Tamás, mikor a gázfűtésű, hőálló, samottszerű téglával kirakott két kemencéhez lépünk.

Ezeket 700 és 1000 fok közé hevítik. Ide kerülnek be a testek, hamvasztókoporsóban. Kizárólag természetes anyag kerülhet a kemencébe, az égés miatt – a lakk is csak vizes alapú lehet. Az égésterméket még egyszer utóégetik. Az égési folyamat 50 percig, egy óráig tart, függően a test tömegétől. 120 kilogramm felett súlydíjat kell fizetni. Azt olvastuk valahol: a szív porlad el utoljára, a többi izom és szövet már rég elhamvadt, míg az mindig izzik. A hamvasztómester szerint ez változó. A csontok, mésztartalmuk miatt, szinte teljesen megmaradnak. Ezeket egy fémedénybe gyűjtik, lehűtik és egy golyós malomban porrá őrlik. 2,5–3 liter hamu marad az emberből – ez összeforrasztott urnába kerül.

– A hamvakat az esetek 30 százalékában elviszik, mert sokan szétszórják azokat – leggyakrabban folyókba, földekre. De ehhez mindig engedélyt kell kérni – tájékoztat a 25 éve működő szegedi krematórium vezetője. 13 hasonló létesítmény van hazánkban – Csongrád megyében Csanádpalotán is működik. Budapesten 98, Szegeden nagyjából 70 százalék a hamvasztásos temetkezés aránya, az országos átlag 46 százalék. Főként a megyéből hozzák ide az elhunytakat, elvétve a szomszédos megyékből és országokból is – Romániában csak Bukarestben, Szerbiában pedig Újvidéken és Belgrádban épült krematórium. Évente nagyjából 2000 hamvasztást végeznek Szegeden.

– Hisz a feltámadásban? – kérdezem meg önkéntelenül utunk végén Molnár Tamástól. – Nem – mondja. Ateista, de ismer olyan kollégákat, akik vallásosak. Szerinte az a fontos, hogy mindenki tiszteletben tartsa a másik meggyőződését.
123 következő >> végére >>> 24 hozzászólás
Moderálásra küldöm 24. fehercica 2009.11.11. 08:03

Anyukámat két éve volt nyáron hogy itt hamvasztották el.
Jó tudni most már hogy mi is történt vele. Nem volt világos hogy a csontokkal mi lesz és meglepődtem hogy a szív porlad el utoljára.
Bevallom én is kételkedtem mi alapján gyűjtik össze a hamvait.
Akinek nem tetszik ez a cikk biztos fél tőle de aki érintett az megnyugszik tőle.
Sztem.

Moderálásra küldöm 23. spann 2009.11.11. 07:00

Szerintem érdekes ez a téme, jó hogy a DM írt erről. Korábban volt az indexnek is egy hasonló cikke a hamvasztásról, az is érdekes volt és ott is írták, hogy a szív sokáig izzik.

Moderálásra küldöm 22. patah 2009.11.10. 23:21

Hát mit mondjak? Nekem sem fekszik a téma. Elég morbid egy napilapnak ilyen részletesen cikket írni. Nekem nem tetszett. Inkább az utolsó kérdét kellett volna kifejteni! vajon ki hogyan éli meg ezt a munkát: hívőként vagy Isten tagadóként. Ez egy érdekes(ebb) téma lenne. Várom a cikket...

Moderálásra küldöm 21. zeuszka 2009.11.10. 23:09

Ettől én is beájultam lefekvés elött. Ha eljön az ideje mindenki érezni fogja de én igazából most nem dijjazom ezt a cikket. Ha nincs más téma a Délmagyarnak szívesen adok nekik tippeket.

Moderálásra küldöm 20. kerik 2009.11.10. 23:03

Mi már családon belül megbeszéltük, hogy kinek melyik búcsúztatási forma a szimpatikusabb.
Szerintem ennek nem szabadna tabunak lenni.Én is örültem a cikknek.

Moderálásra küldöm 19. esztikécske 2009.11.10. 22:59

Hát engem hamvasszanak...bár remélem, még nincs itt az ideje vagy 40 évig.. :)

Moderálásra küldöm 18. klj_54 2009.11.10. 22:31

8. hozzászólás dömdödöm 2009.11.10. 18:54

Az még hagyján, hogy elégetnek, elvégre is Qkac rajtam ne örvendezzen:)
A borzalom az, hogy utána még meg is darálják a maradékomat, brrrrrrrrr :)

Moderálásra küldöm 17. online 2009.11.10. 21:49

15. A tiedből aligha....

Moderálásra küldöm 16. sevenof9 2009.11.10. 21:49

re#15 mert mint tudjuk a hamu 100% szen...mint a gyemant...micsoda veletlen...

Moderálásra küldöm 15. flexsnake 2009.11.10. 20:36

De a legszebb ha a hamuból gyémántot csinálnak.


24 hozzászólás123 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Jól jön Szegednek az operafesztivál

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!