Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Itt főzik az ország legjobb halászléjét!

Szeged - Megkóstolta a kritikusok által legjobb halászlének nevezett érsekcsanádi Rév csárda halászléjét Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa.
– Kitűnő volt. Selymes, finom, friss – jellemezte röviden az érsekcsanádi Rév csárda halászléjét a szegedi Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa.

A Gault&Millau étteremkalauz magyarországi kiadásának főszerkesztője, Molnár B. Tamás szerint Magyarországon legjobb halászléjét a Bács megyei Rév csárdában készítik. A Rév csárdát 2012 márciusában nyitotta újra Tinusz Gábor és családja. A halászlét frissen főzve, halászosan, mindenkinek személyesen, bográcsban tálalják gyufatésztával. Az autentikus körülmények között elkészített ételt lábon száradt vörös fűzzel szabadtűzön főzik.

Az algyői falunapon is hagyomány a halászléfőzés. Ilyenkor a horgászok is megmutathatják, mit tudnak. Fotó: DM/DV
Az algyői falunapon is hagyomány a halászléfőzés. Ilyenkor a horgászok is megmutathatják, mit tudnak. Fotó: DM/DV

A Csongrád Megye Gasztronómiájáért díjas Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa és Horváth Zoltán, a Törzsasztal Borászati és Gasztronómiai Magazin szerkesztője – aki a közelmúltban Orbán Viktornak írt nyílt levelében azt kérte a miniszterelnöktől, hogy álljon ki a szegedi halászlé mellett – kedden ellátogatott a Rév csárdába.

Csak friss legyen

Tinusz Gábor, az érsekcsanádi Rév csárda tulajdonosa elmondta, a Gault&Millau étteremkalauz kritikusai sehol nem tértek ki arra, hogy a bajai vagy a szegedi halászlé a finomabb. – Nem is akarnak ebben állást foglalni. Lehet finom mindkettő, ha nem spórolják ki a munkát és az odaadást az elkészítésnél. Nem győzöm hangsúlyozni, ami a legfontosabb, hogy friss legyen – mondta Tinusz.

– A bajai módszer szerint főzik a halászlét, de még jobban zubogtatják a vizet. Mindenkinek külön bográcsban készítik, amit meg is lehet nézni. Mi előre megrendeltük az ételt, ezért nem kellett negyven percet várnunk. A csárdában amúgy sincs kapkodás, az a filozófiájuk, hogy náluk lelassul az élet – mesélt élményeiről az algyői csárdagazda. Barta szerint a gyufatésztán kívül a legnagyobb különbség, hogy nem filézik a halat. – Nálunk a gyerekek és a szálkától tartók is nyugodtan ehetik a hallét – tette hozzá.

– Természetesen más, mint amit mi főzünk, de én azt vallom, mindenhol másként, a tájegységnek megfelelően kell főzni az ételt. A töltött káposzta is különböző minden házban, és a maga nemében mind kitűnő. Szakmai féltékenység és irigység nélkül mondhatom, kiváló gasztronómiai élményben lehet része a csárda látogatóinak – fogalmazott Barta.

Az ebéd végén a szegedi látogatóknak bemutatkozott a tulajdonos, Tinusz Gábor is, akit Barta meghívott Algyőre egy filézett szegedi halászlére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szövetséget kötött Szeged az egyetemmel

Együttműködési megállapodást kötött csütörtökön a városházán a szegedi önkormányzat és a Szegedi… Tovább olvasom