Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Itt van az ősz, itt az óraállítás

Szeged - Egy órával többet alhatunk a hétvégén. Október 26-án, vasárnap hajnali háromkor visszaállítjuk az óráinkat.
 Tiltakoznak

Közel 41 ezer tiltakozót számlál az 1 millióan az óraátállítás ellen nevű kezdeményezés, amely az interneten, a www.oraatallitas.hu oldalon szerveződik. A szervezők azt írják, amennyiben elérik az egymillió tiltakozót, hivatalos levélben tájékoztatják arról az illetékes minisztériumokat.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. becslése szerint évente egy nagyobb város villamosenergia-fogyasztását takaríthatjuk meg azzal, hogy októberben egy órával visszaállítjuk az óráinkat. Idén október 26-án, vasárnap hajnali háromkor állítjuk vissza kettőre az órákat.
Magyarország 1980 óta közel 4000 gigawattóra villamos energiát takarított meg az óraátállítással, pontosabban a nyári időszámítás hatásaként – derül ki a MAVIR Zrt. évtizedek óta gyűjtött adataiból. Az október végéig tartó nyári időszámítás egyik legnagyobb előnye az évi mintegy 120 gigawattóra fel nem használt energia, ami egy nagyobb város, mintegy 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Ne felejtsük el vasárnapra virradóra átállítani az órákat! Fotó: Frank Yvette
Ne felejtsük el vasárnapra virradóra átállítani az órákat! Fotó: Frank Yvette

Az Európában egységesen alkalmazott módszer hivatalos magyarázata az, hogy bár az órák október végi visszaállítását követően hamarabb sötétedik, de ez – összevetve azzal az időponttal, amikor jellemzően hazaérkezünk – nem okoz többletfogyasztást. A vélemények megoszlanak az óraátállításról, hiszen energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak.

Az óraátállítás sokaknál fejfájást, rosszkedvet és levertséget okoz. Az időzónákon átívelő repülős utak tapasztalatai alapján az egy óra eltérést nagyjából egy nap alatt megszokja a szervezetünk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a tiszta Alzheimer-kór

A felejtés, a súlyos memóriaromlás sok idősödő ember életét keseríti meg. Különösen súlyos formája ennek az Alzheimer-kór, melyet legyőzni teljesen még nem sikerült. Tovább olvasom