Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Itthon nem vétett a patológus

Szeged - Lezárult a szegedi patológiai intézet belső vizsgálata annak a szakorvosnak a munkájával kapcsolatban, akit Nagy-Britanniában eltiltottak, Szegeden pedig elbocsátottak. Itthon nem hibázott.
Itthoni praxisában nem vétett a Nagy-Britanniában elkövetett szakmai hibákhoz hasonlókat az a patológus, akitől szeptember végén vált meg a szegedi patológiai intézet – állapította meg az a belső vizsgálat, amit három hónapja rendelt el Mikó Tivadar intézetvezető. A szakorvossal közös megegyezéssel bontottak szerződést Szegeden, mert nem tájékoztatta felettesét az ellene külföldön folyó vizsgálatról.

Mint megírtuk, a 40 éves patológus 2007 februárjától öt hónapig dolgozott egy walesi kórházban, és ezalatt – a munkáját vizsgáló brit szakmai szervezet szerint – számos súlyos hibát vétett. Emiatt törölték az ottani orvosi regiszrációs jegyzékből, és 18 hónapig nem praktizálhat a szigetországban. Azt állapították meg, hogy a szakorvos által vizsgált 1261 kórszövettani minta közül 43 értékelése nem volt helytálló: többször tévedett a diagnózis felállításában, rosszul értelmezte a szövetmintát, illetve egymásnak ellentmondó szakvéleményt állított ki.

Mikó Tivadar tájékoztatta a sajtó képviselőit. Fotó: Schmidt Andrea
Mikó Tivadar tájékoztatta a sajtó képviselőit.
Fotó: Schmidt Andrea

Mikó professzor elmondta: az érintett patológus minden, hazaérkezése óta általa kiadott kórszövettani (1112) és aspirációs citológiai (329) leletét áttekintették – de köztük mindössze egyetlen téves értékelést találtak. Az intézetvezető szerint több okra vezethető vissza, hogy ennyire különbözik a walesi és szegedi vizsgálat eredménye. A patológus Szegeden saját, speciális szakterületén dolgozott, odakint viszont általános kórházi anyagot kellett vizsgálnia. Ráadásul amíg itt tudott az adott területen nagyobb tapasztalattal rendelkező kollégáival konzultálni, Nagy-Britanniában erre nem volt lehetősége.

Olvasóink írták

 • 17. tunococ 2008. december 28. 13:48
  „Nagyon fel van fújva az egész történet, mint minden esetben, ha orvosról van szó! Rögtön "gyilkos"-t kiáltanak habzó szájjal, főleg olyanok, akiknek gőzük sincs arról, hogy az egészségügyben milyen körülmények, lehetőségek és milyen arcátlanul alacsony fizetések mellett követelnek maximális teljesítményt, akár jelentős (ingyenes) túlmunka árán is. Más a hiba és más a műhiba. Ha az utóbbi történt volna, akkor kizárt dolog, hogy csak úgy elengedték volna az eljárás befejezése előtt a patológust.”
 • 16. lelketlen 2008. december 26. 16:50
  „Meggyőződésem,hogy Mikó prof.úr és munkatársai nem a mundér becsületét védték.ez eseben sokkal többről van szó,mint egy orvos sorsáról.a szegedi orvosi kar és ezen túlmenőleg a magyar orvostudomány méltón híres oktatási,kibocsátási rendjéről.saját szakterületemen egy profeszori vizsgálat eredménye maga a szentírás.ez így van az orvostudomány területén is,ráadásul konkrét,megdönthetetlen tények sorozatával dokumentálható is.
  egy szubjektív megjegyzés:
  nem ismerem Mikó prof.urat és egyetlen munkatársát sem.ennek ellenére az Ő vizsgálati megállapításait maradéktalanul elfogadom,az egész angol orvostársadalom ellenébe.
  még egy apró tapasztalati dolog:műszaki-gépész-dolgokban az angol "kollégák"ismereteik hiányát néhány esetben félrevezető,szemrebbenés nélküli hazugságokkal pótolták.”
 • 15. Lutetia 2008. december 26. 09:56
  „Kíváncsi volnék, milyen eredményt hozna ki, ha MINDEN magyarországi patológus szakorvos ÖSSZES, az elmúlt 2-3 évben kiadott leletét átvizsgálná egy FÜGGETLEN (!) szakértői testület. No, akkor lehetne aztán igazán kommentezni a témáról!
  Hát még, ha kiterjesztenénk a vizsgálatot más országokra is (pl. Angliára)...
  Ettől függetlenül nem áll szándékomban védeni ezt az orvost, csak éppen nem vagyok biztos benne, hogy ez egy egyedi eset. Könnyen meglehet, hogy ez a többség! Ha minden hibás leletet kiadó patológust kirúgunk, nem sok marad állásban...
  rt0831: a "több szem többet lát" elve a patológiában is érvényesül. Konzultálni igenis kell, ez egy ilyen tudomány, és így lehet szükség esetén csökkenteni a hibaszázalékot.”
 • 14. rt0831 2008. december 25. 17:59
  „"A patológus Szegeden saját, speciális szakterületén dolgozott, odakint viszont általános kórházi anyagot kellett vizsgálnia. Ráadásul amíg itt tudott az adott területen nagyobb tapasztalattal rendelkező kollégáival konzultálni, Nagy-Britanniában erre nem volt lehetősége."

  Ezek szerint itthon is vétett volna,ha nem konzultál ?
  Továbbra is hagyják dolgozni,majd a kollegák jobban odafigyelnek rá !”
 • 13. imre30 2008. december 25. 13:03
  „Jogos, hibaszázalék mindig van. De, ha valaki emiatt hal meg (vagy szenved más kárt), azt nem igazán vigasztalja.”
 • 12. Luckatosh 2008. december 25. 11:45
  „AZ A MUNKA AMIT EMBER VEGEZ SOHA NEM 100%-os ( csak a tankonyvekben letezik) , ezt akik professzionalis szakmakban dolgoznak tudjak ( csak hetkoznapi emberek gondoljak ezt roluk ). Egy bizonyos hibaszazalek be van kalkulalva es kissebb hibak mindig is akadnak. Kerdes az hogy mennyire sulyos a hiba es milyen gyakorisagu. Csak e kerdes megvalaszolasa utan tudjuk elvalasztani a szart a majtol.”
 • 11. Zs 2008. december 25. 11:11
  „Egy hiba is HIBA! - Már a címben is van csúsztatás...

  samu-nak javaslom, hogy az építőipar bármelyik szegletéből is javasolhat példákat - biztos lehet találni”
 • 10. Kusza 2008. december 25. 10:19
  „A konzultációról csak annyit: a mai világban - az internet adta lehetőségekkel élve - nem lehet kifogás, hogy valaki nem tud konzultálni specialistával.
  Saját magával ellentmondásba keveredni - nem igazán tükrözi a lelkiismeretes munkavégzést. Vagy rossz a memóriája?
  Sajnos itt emberi életekről van szó. A hiba % adott esetben egy-egy ember életét jelentheti.”
 • 9. Luckatosh 2008. december 25. 01:33
  „Aze adni kell neki 1 eselyt, nem kell mingyart otthagynia a szakmat. Biztos sokat tanult az esetbol.”
 • 8. KamuNeni 2008. december 24. 10:55
  „Nem az orvos picsajarol van szo hanem arrol hogy annyira arrogansak hogy egyszeruen nem ismerik be a hibajaikat es meg elvarjak a tiszteletet. Nekik kellene a leg alazatosabbnak lenni mert ha az ember (holott kenytelen) ra bizza az eletet akkor legalabb anyyival tartoznak nekik hogy elllatjak a munkajukat becsuletesen mint minden mas szakmabelinek el kell latnia. Az apamat elutotte egy auto es arra nem voltak kepesek hogy megrontgenezzek es mikor hetek mulva is fajt nagyon fajt a karja vegre rabeszelte az orvost tobbszori latogatas utan hogy rendeljen egy rontgent es akkor derult ki hogy szilankokra volt torve a konyok csontja. Elotte pedig meg emelt egy zsakot nagy fajdalmat erzett es az orvos ahelyett hogy megrontgenezte volna adott neki fajdalom csillapitot es kesobb morfiumot mikor a fajdalom gorcsokbe ment at es 20 evig szedte mire vegre egy fiatal orvos megmondta neki mi a baj es megoperaltak es egybol elmultak a faldalmak. Nem minden orvos rossz es arrogans de az idosebbjeire foleg jellemzo a viselkedes es a hit hogy ok szartak a spanyol viaszkot. nagyon bekepzeltek es pokhendik. Semmi ontudat nincs bennuk.”
 • 7. samu 2008. december 24. 08:24
  „Gyerekek, ez most már kész röhej!

  Heti rendszerességgel legkésőbb szerdán megjelenik egy

  "RÚGJUK SZÉT A KÖCSÖG ORVOSOK PICSÁJÁT" - felhangú cikk!

  Nem baj, lesz ez még szarabb is.”
 • 6. KamuNeni 2008. december 24. 08:23
  „Nem vetett kiveve 47 ember eletet tette tonkre (angliaban) akik mar lehet hogy halottak az O trehanysaga miatt. Ha a vizvezetek szerelo egy hibat elkovet es elonti az orszaghazat a viz akkor azt kirugnak tehat mindig szaz szazalekos munkat kell vegeznie hogy allasat megtarthassa. Ennek a szerencsetlen un. orvosnak es tarsainak jo a 95 szazalekos is?? Micsoda igenytelen arrogans banda ezek!!!!!!!!!
  Nem emlekszek a nevere de majd az internetem megnezem es ide felrakjuk mert az ujsag elfelejtette.”
 • 5. spiler 2008. december 24. 07:51
  „MÉRNÖK TERVE VALHOL A VILÁGBAN ÖSSZEOMLIK AKKOR AZ HIBÁZIK,,,,,,,,,HA EGY ORVOS AKKOR........”
 • 4. JungHeinrich 2008. december 24. 07:33
  „:-DDDDDDDDD .....hánynom kell ez egy viccország!......”
 • 3. netuddki 2008. december 24. 06:11
  „Nekem a címmel van bajom.Vagy egy hiba nem hiba?”
 • 2. palimadar 2008. december 23. 23:22
  „Normálisabb indoklást is kitalálhattak volna... Ilyen alapon ha valaki külföldön gyilkol, mondhatják rá, semmi gond, itthon nem ölt meg senkit.

  Még egyszer: nem a végeredménnyel van bajom, hanem az indoklással.”
 • 1. Konrad 2008. december 23. 21:39
  „Na, megint összezárnak az orvosok. Néha igazán rájuk férne valami külső felügyelet. Akár más ország orvosaiból, hogy a szakmaiság maradjon. Esetleg Angliából? :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivonnák a korlátozás alól a szívkatéterezést

Szeged - Az infarktusok anyagi korlátozástól mentes ellátását szeretné elérni a szegedi… Tovább olvasom