Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Iván Sára operettje megy a Miskolci Operafesztiválra is

Szeged - Nem unatkozik mostanában Iván Sára: a 18 éves szegedi középiskolás egyszerre készül az érettségire és első operettjének szombati kisszínházi bemutatójára. A Monarchia hangulatát megidéző Ez történt Bécsben című darabot Kesselyák Gergely meghívta a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválra is.
– Négyévesen már a porszívócsőbe énekeltem a Lili bárónő slágereit – meséli Iván Sára, a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskolájának magánének szakos végzős diákja, aki ezekben a napokban épp a szóbeli érettségire készül. – Tíz évig zongoráztam, hat év klasszikus zene után váltottam át a könnyűzenére. Írtam korábban szvinges, boogie-woogie dalokat, két évvel ezelőtt azonban elhatároztam, hogy szeretnék komponálni valami komolyabbat is. Édesanyám a színház kórusában énekel, gyakran bejártam hozzá, az ő hatására szerettem meg az operettet. Gondoltam, megpróbálok én is írni egyet... Először a dalok születtek meg, utána találtam ki a sztorit. Ez egy könnyed hangvételű, félreértésekkel teli, fordulatos szerelmi történet. Ez történt Bécsben a darab címe, az 1870-es években játszódik, zenei világa is tükrözi a Monarchia hangulatát, főleg polkák, keringők szerepelnek benne. Klasszikus operettnek nevezném, ugyanúgy megvan benne a primadonna–bonviván és a szubrett–táncos komikus páros, valamint a buffo szerep is. Annyi csavart vittem bele, hogy megfordítottam a két szerepkört: ebben a primadonna–bonviván a bohémabb páros.

Iván Sára bemutató és érettségi előtt. Fotó: Hollósi Zsolt
Iván Sára bemutató és érettségi előtt.
Fotó: Hollósi Zsolt

Jogásznak és énekesnek készül

– Bízom benne, hogy nemcsak az idősebb, színházba járó és a műfajt jól ismerő közönségnek tetszik majd a darab, hanem azoknak a fiataloknak is, akik nemigen találkoztak még az operettel. Nekem ez a kedvenc műfajom, Lehár Ferenc muzsikája áll hozzám legközelebb, és talán A mosoly országát szeretem legjobban. Kálmán Imre magyaros dallamait és Huszka Jenő darabjait is imádom, és akkor még nem beszéltem Johann Straussról vagy Offenbachról – árulja el Sára, aki érettségi után magánének szakra felvételizik a zeneművészeti karra, ezzel párhuzamosan jogászi diplomát is szeretne szerezni. – A jog miatt komolyabban vettem a történelem tanulását, talán ez is közrejátszott abban, hogy a Monarchia korszakában játszódó operettet írtam.

Sára happy endes sztorit talált ki: egy sznob édesanya szeretné rangos család sarjához férjhez adni a lányát, mert ettől társadalmi felemelkedést remél. A lány viszont makacs teremtés, nem akar hozzámenni a kijelölt figurához, aki egy ügyefogyott alak. A lány azon a bálon, ahol bemutatják kiszemelt jövendőbelijének, megismerkedik egy másik fiúval, akibe rögtön beleszeret. Botrány, félreértés, majd jön a boldog vég: a szerelmesek egymásra találnak.

– Igyekeztem a történetbe minél több poént belecsempészni. Az előadás rendezője, Toronykőy Attila ezekre hegyezte ki a produkciót. Évek óta szerepelek a szabadtérin, először a gyermekkarban énekeltem, majd a felnőtt kórusba kerültem. A Dóm téren ismerkedtem meg Kesselyák Gergely karnagy úrral is, akinek tavaly nyáron megmutattam a darabot. Azt mondta, tetszik neki. Később az ő tanácsára keresett meg Toronykőy Attila, és javasolta, hogy tanítványaival, a zeneművészeti kar hallgatóival vizsgaelőadásként állítsuk színpadra. Februárban kezdtük el próbálni a darabot, amit az érdeklődők a zeneművészetisek szombaton 18 órakor kezdődő kisszínházi vizsgájának második részében láthatnak. Kesselyák Gergely meghívására a Miskolci Operafesztivál közönsége is láthatja majd a produkciót június 21-én a Miskolci Nemzeti Színházban. Molnár László karnagy urat kértem fel, hogy hangszerelje meg a darabot. A zeneművészeti szakközépiskola – részben az osztálytársaimból álló – 23 tagú zenekara játszik majd Somorjai Péter karnagy úr vezényletével, zongorán pedig én kísérek – mondja Sára, aki nem is remélte, hogy ilyen hamar színpadra kerülhet az operettje.

Olvasóink írták

  • 1. tzs_szeged 2013. június 01. 17:39
    „Az ígéretes kezdés remélhetőleg csak az első lépés a sikeres életúton!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Központosítják a pedagógiai szakszolgálatot

Ne támogassa a közgyűlés a pedagógiai szakszolgálat átszervezését – ezt javasolta pénteken Botka László polgármester. Tovább olvasom