Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Ivóvíz-mizéria a megyében

Óföldeákon zacskós vizet kapnak hamarosan a 6 év alatti gyermekek, mert a faluban nem tudják a literenkénti 10 mikrogramm alá szorítani az ivóvíz arzéntartalmát, ami uniós előírás. Hasonló helyzetben van 40 település a megyében. A regionális tiszti főorvos nem mondta meg, melyek ezek a települések.
Már tavaly decemberre a literenkénti 50 mikrogrammról 10 mikrogramm alá kellett volna csökkenteni Magyarországon az ivóvíz arzéntartalmát. A végrehajtás időpontjára azonban haladékot kért a kormány. A napokban derült ki: nincs haladék, Brüsszel nem hagyta jóvá a magyar kérelmet. A szigorítás Csongrád megye 60 településéből 41-et érint. Ezek a települések most nehéz helyzetbe kerültek.

Az egyik érintett falu, a 477 lelket számláló Óföldeák polgármestere, Hajnal Gábor elmondta: az arzénmentesítési programmal már 5–6 éve hitegette őket a kormány, mondván: a csapvíz további tisztításához szükséges beruházásokat az állam és az Unió fogja közösen finanszírozni.

Ebből azonban az óföldeáki polgármester elmondása szerint semmi sem lett. Hajnal hangsúlyozta: ha most pályázna erre az önkormányzat, akkor szakértői becslések szerint 14–28 millió forint lenne csak a helyi önrésze annak a közös tisztítóműnek, amely Földeákon épülne meg. Ennyi pénze vagy hitellehetősége pedig nincs az évi 50 millió forintos költségvetésből gazdálkodó falunak.

41 csongrádi településen magas a csapvíz arzéntartalma. Illusztráció: Schmidt Andrea
41 csongrádi településen magas a csapvíz arzéntartalma.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Ugyanez a gondja a többi érintett kistelepülésnek is. Meg az, hogy a plusztisztítás miatt a most 220 forintos vízdíj több mint a duplájára nőne Óföldeákon. Hajnal Gábor elmondta: eddig még soha senkinek nem volt semmi baja a faluban a magyar szabványnak megfelelő ivóvíztől.

Mucsi Gyula regionális tiszti főorvos elmondta: nekik szakhatóságként az a feladatuk, hogy érvényt szerezzenek a hatályos rendelkezéseknek a lakosság egészégének megőrzése érdekében. Ez azonban sehol sem jelenti azt, hogy elzárják a csapvizet – hangsúlyozta lapunknak. Azt kell elérni – közölte a tiszti főorvos –, hogy a lehetőség meglegyen a megfelelően alacsony arzéntartalmú ivóvíz beszerzésére, ami történhet lajtos kocsiból vagy zacskózva, palackozva is, de sok helyütt erre sincs szükség. Volt, ahol például a kevésbé arzénos kutak teljesítményének növelésével, ezzel együtt a magas arzéntartalmú vizet adó kutak elzárásával sikerült megoldani a kérdést – mondott példát Mucsi Gyula.

Nincs több haladék: a víz arzéntartalmát azonnal csökkenteni kell(ene). Illusztráció: Schmidt Andrea
Nincs több haladék: a víz arzéntartalmát azonnal csökkenteni
kell(ene). Illusztráció: Schmidt Andrea

Jóllehet kérdeztük, a regionális tiszti főorvos nem mondta meg, melyik az a 41 település Csongrád megyében, amelyik nem felel meg pillanatnyilag a 10 mikrogrammos EU-szabványnak. Annyit mondott csupán, hogy folyamatosan bővül a megfelelő ivóvízzel rendelkező települések listája.

Ma Szegedre hívta az ÁNTSZ regionális intézete a megye önkormányzatait és vízszolgáltatóit, hogy egyeztessen velük, miként lehet az ivóvíz arzéntartalmát csökkenteni.

Tekintettel a tengermelléki népekre

A magyar szabványban az arzéntartalom határértéke a literenkénti 50 mikrogramm. Az Európai Unió főleg a nagy arzéntartalmú tengeri halakat bőségesen fogyasztó tengermelléki népekre tekintettel csökkentette, határozta meg a 10 mikrogrammos határértéket.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Töklámpa 2010. április 03. 23:19
  „http://index.hu/tudomany/2010/04/03/arzenmergezesben_szenvedtek_az_andok_mumiai/”
 • 22. baltazar 2010. március 30. 20:26
  „De hátrébb került a téma...

  Ezt azért olvassa el mindenki, ÁNTSZ közlemény:
  http://www.antsz.hu/portal/down/kulso/kozegeszsegugy/kornyezeteu/arzennal_szennyezett_ivovizek_QnA_20100311.pdf”
 • 21. deszkás 2010. március 30. 13:14
  „LAYOUT! Köszi.”
 • 20. flexsnake 2010. március 30. 12:44
  „ki iszik itt vizet? :D”
 • 19. gróf 2010. március 30. 12:36
  „18. hozzászólás Blanka 2010.03.30. 12:20

  Arra gondoltam, hogy kólát és rostos levet, olcsó üdítőket isznak meg ásványvizet...amúgy az olcsó parizert, virslit kellene lekorlátozni napi maximum szintre, nem a vizet.
  Nem talaj vizet isznak, hanem tisztított ivóvizet!
  Régen meg az ásott kút vizét itták! Ne mondd már, hogy az tisztább volt 60 éve mint most a vezetékes!

  Régen felnőttek a halak is gömb akváriumba a madarak kör kalitkába, a tyúknak nem volt meghatározva minimum négyzetméter, a disznót le lehetett szúrni, a kutyának elég volt a kolonc, nem kellett 4 méter lánc. stb.
  mind látszat intézkedés és valakinek érdeke fűződik a szabályozáshoz...természetesen anyagi.”
 • 18. Blanka 2010. március 30. 12:20
  „Gróf: hosszútávon mennyit iszik meg! és ez csak egy része a napi szennyeződésnek. Nem marad mindig 6 éves és nagyolbb lesz a vizigénye. Régen nem volt ennyi E-s származék sem, és repülők sem jártak. Nem kaptuk a kerozin szennyeződést fenntről. Nagyapáink még tiszta korban éltek. Akkor persze, hogy jó volt a víz is.”
 • 17. DMagóg 2010. március 30. 12:09
  „A lajtos kocsis (palackos, zacskos), uyganazon, vagy rosszabb vízért már külön és többet fizetünk valakinek a közösből (is). Ez a lényeg!”
 • 16. layout 2010. március 30. 12:00
  „http://www.kozlonykiado.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK09041.pdf

  Itt megtekinthető az érintett települések listája, ha már az újságíró nem, vette a fáradtságot...
  -egy olvasó”
 • 15. GAgyi 2010. március 30. 11:21
  „Legközelebb már azt is szabályozzák milyen szaga legyen a szarnak..
  Az itt élő emberek ehhez a vízhez szoktak hozzá. Volt belőle probléma? Nem! Hát akkor?”
 • 14. kötekedő 2010. március 30. 11:09
  „Látom a DM nem ismeri fel a görög abc-t. Szóval a kérdőjel helyén a kis mű szerepelne, ami a mikro jele lenne.”
 • 13. kötekedő 2010. március 30. 11:07
  „Csak szólok, hogy ne írjatok hülyeségeket: nem milligrammról (mg), hanem mikrogrammról van szó (?g)!
  Amúgy valóban nagy baromság ezen értékek betartása, mikor mi nem fogyasztunk annyi arzénban dús tengeri halat. Nekünk pont megfelelt volna a régi határérték, de nem volt elég jó a lobbink. Ha-ha-ha.”
 • 12. studyfy 2010. március 30. 10:58
  „Ezt a pazarló intézkedést tetézi, hogy nagyon sok helyen csak néhány grammal lépi át a határt. Pl. ha jól tudom Szentesen is. Ha a külföldi Magyarországra jön, az ivóvízében több lesz az arzén, de az ételében pedig kevesebb, mivel itt kevesebb tengeri halat eszik. Így már kiegyenlítődött a helyzet. A helyiekben meg már évszázadok alatt kialakult az egészség-háztartásban az egyensúly. Ezt a környezetvédőink nagyon elszúrták. A talajon kellett volna maradni az unióval folytatott tárgyaláson és reálisan, gazdaságosan megoldható tervekben kellett volna megegyezni.”
 • 11. gróf 2010. március 30. 10:56
  „"Óföldeákon zacskós vizet kapnak hamarosan a 6 év alatti gyermekek,"

  Amennyi vezetékes vizet megiszik egy mai gyerek vagy felnőtt...nem sok arzén kerülhet a szervezetébe.”
 • 10. jq 2010. március 30. 10:55
  „Milyen magyar ivóvíz szabványról beszélnek a cikkben? A régi ivóvízszabvány 2001-ben megszűnt, azóta rendelet szabályozza az ivóvíz minőségét, ráadásul határidőkkel, tehát, hogy milyen határértéknek mikorra kell megfelelni”
 • 9. baltazar 2010. március 30. 09:37
  „Ez a tengeri hal történet azért számomra érthetetlen.Gondolkodjunk egy kicsit. Nyugat Európában, ahol meghúzták a határt 10mg-ra, ott mit isznak az emberek? Nem vizet? Ott nem azért húzták meg a határt, hogy az emberek egészségére vigyázzanak?
  Valaki beveszi ezt az öszödi féle mellébeszélést, hogy a tengeri halak miatt vitték l0mg-ra, és ez csak arra van, hogy a Magyarországi kutakat lezárják?
  Én valahogy másképpen látom. Osszuk ketté a problémát.
  Az egyik fele valóban az, hogy itt nálunk 10 mg feletti koncentrációban van jelen az ivóvízben az arzén, míg Nyugat Európában ezek szerint jobb a víz minősége. Lehetne nézni a többi paramétert is, pl. ammónium. Lehet hogy ott is lesz egy új határérték, akkor megint lesz probléma.
  A másik fele a problémának azért nem ez. Hanem az, hogy sok helyen 50mg feletti paramétereket mértek(mérnek), és ebben a kérdésben nem léptek az illetékes szervek semmit az utóbbi jópár évben. Pedig lehetett már tudni előre, hogy az EU le akarja vinni 10mg-ra, mégsem történt semmi. Az illetékes szervek egyet tettek Eperjessel is: lezárták a kutakat. Ez csak óvintézkedés volt, nem megoldás a problémára.
  Ki a felelős azért, hogy nem történt semmi konkrét lépés ivóvíz ügyben 2009 végéig?”
 • 8. gróf 2010. március 30. 09:37
  „Ezeket a törvényeket, rendeleteket egy mérsékelten óceáni éghajlatú , tengerparttal rendelkező országban hozzák ahol ráadásul alkotmányos monarchia van és a királyuk az államfő. (Belgium)
  :D Ezek osszák az észt egy 1000 éves államnak ahol köztársaság van és kicsit más az éghajlat, még a saját EUképviselőink sem itt élnek és nem isszák a vezetékes vizet...mi a francot szabályoznak ide a mi életünkbe!?
  Pedig én az EU-t nagyon nagy dolognak tartottam.”
 • 7. GAgyi 2010. március 30. 09:13
  „Biztosan akkor adnak tengert is a csapvíz mellé.....”
 • 6. utazó81 2010. március 30. 08:48
  „Ha jól vagyok informálva pont Nagymágocson a legdrágább az ivóvíz.”
 • 5. kiccsillag 2010. március 30. 08:43
  „Az még nem jutott eszébe senkinek, hogy mi nem eszünk tengeri halakat?! A "tengermelléki népek" több arzént fogyasztanak mint mi a mostani vízből! Igaz a vízbázisunkat, a kutakat, a hálózatot méééééég nem adtuk el, ez még megmaradt nekünk, de adjuk el, fizessünk kétszer annyit a francia vagy a német szolgáltatónak, vesszen a víz!
  Én pl. mosni, fürödni, meg lehúzni szoktam a vizet főképpen, inni ásványvizet iszunk és nem azért mert arzénes a hálózati víz, hanem mert csak!
  Baromság az egész, az Uniónak el kell adni a víztisztító berendezéseket vagy a technológiát vagy valamit, a mi egészségünk senkit nem érdekel! Nem az arzénos víztől vagyunk betegek, hanem ettől a sok baromságtól fájdul meg az ember feje!”
 • 4. Krampampuli 2010. március 30. 08:21
  „geza: már beszálltak
  viszont az kinek jó, hogy nem mondják meg, melyik településekről van szó? Jön a gyanútlan átutazó és issza az arzénos vizet...! Át kéne ezt az ÁNTSZ-t is világítani Falussal az élen!”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a digitális iskola

Szeged - Útjára indult az első integrált oktatási rendszer, a Magiszter.NET Digitális Iskola,… Tovább olvasom