Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Izabella az marad, ami volt: malom

A Szabolcs Gabona Holding bérbe kívánja adni a megye legnagyobb malmának, a szegedi Izabellának a „csatolt részeit": a vetőmagüzemet és az irodákat. A gigantikus méretű malom kapacitását ezen a nyáron tovább bővítette a 2004 decembere óta tulajdonos cég.
Csongrád megye legnagyobb malma az Izabella Fotó: Karnok Csaba
Bérlőket keres a Szabolcs Gabona Holding az Izabella-malom vetőmagüzemére és irodahelyiségeire. Mint ahogy azt Simon György elnök-vezérigazgatótól megtudtuk, szeretnék minél gazdaságosabban működtetni tulajdonukat, a szegedi Izabellát, amely nem csupán malom: együttvéve több mint 650 négyzetméter alapterületű kiszolgáló létesítményekkel, irodákkal, tanácsteremmel, szociális helyiségekkel rendelkezik. A Szabolcs Gabona ezeket nem használja, mivel a cég működtetéséhez Szegeden nem tart fenn külön létszámot. A vetőmagüzem is „testidegen": a gabonát kezelte, tisztította, tárolta, csomagolta – amíg működött. Információink szerint az üzem már évek óta nem termelt.

Az Izabella-malmot az 1999-ben létrejött Dél-Gabona Malomipari Rt. birtokolta – Szeged 1992-ben átadott monumentális ipari létesítménye egyszerre volt maga a cég és annak legnagyobb vagyontárgya is. Tulajdonosa, a magyar állam, vagyis az ÁPV Rt. 2004 végén adta el, jelenleg az egyik résztulajdonos, a Szabolcs Gabona Holding működteti.

Az elnök-vezérigazgató hozzátette, az a céljuk, hogy a minél jobb kihasználtsággal működtessék a nem csak helyben megtermett búzát feldolgozó Izabellát: idén nyáron rekonstrukciót hajtottak vége, a malom kapacitását bővítették. Jelenleg a korábbi 150 helyett már 250 tonna gabonát képes őrölni huszonnégy óra alatt. Elismerően jegyezte meg: a szegedi malmot sikerült úgy megépíteni, hogy ma is a legkorszerűbbek közé tartozik az országban.


A megyében jelenleg működő öt malom a múlt rendszerben a Csongrád Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalathoz tartozott. A kisebbeket helyi gazdasági társaságok működtetik, a legnagyobbat, az Izabellát pedig a messzi távolból irányítják. Izabella után a második legnagyobb malom a vásárhelyi, 135 tonnás napi kapacitással, ezt a makói és a csongrádi követi, mintegy 60 tonna gabonát képesek őrölni naponta. Az ötödik a legkisebb: a mórahalmi malom ráadásul nem búzát, hanem rozst dolgoz fel, kapacitása 20 tonna huszonnégy óránként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellélegezhetnek a rózsások

Az országgyűlés által támogatott javaslatok közé került az adótörvény azon módosítása, amely majd a… Tovább olvasom