Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Ízek Mónika konyhájából - 2 milliárd lehet a bírság

Öttömös - Kész a hatósági leltár Takó Gusztáv lelakatolt, öttömösi illegális savanyítóüzemében szerdán lelt befőttről és savanyúságról. Az élelmiszer-ellenőrök köröztetik az Arany Delikát konzervjeit. A falu pletykál, a polgármester elhárítja a felelősséget, Takó Gusztáv lecsapja a telefont.
Lecsaptak az élelmiszer-ellenőrök szerdán arra az illegálisan működő öttömösi savanyítóüzemre, amely a szegedi Arany Delikát Plusz Kft. tulajdona, és amely 2005-ben, majd 2006- ban is lebukott élelmiszer-hamisítással. A notórius átcsomagoló, Takó Gusztáv cégének telepén akkor és idén is a lányát, Mónikát találta a hatóság. Nem akart segíteni az ellenőröknek, ezért azok feltörték a két éve hatóságilag zárolt telepet. Bent a rothadó savanyúságot főzték össze friss zöldséggel – írtuk csütörtökön.

Szigeti Sándor, az ellenőrzést végző élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság megyei igazgatója tegnap elmondta: 1000 ötliteres üveg vegyes zöldségnek látszó valamit találtak koszos meggybefőttes üvegben, 2800 literes üvegbe uborkát csomagoltak, 22 ládában pedig feldarabolt zöldség állt a sárban. Piszkos, rozsdás gépen aprítottak, szutykos asztalon csomagoltak, a használt üvegeket förtelmes, szennyes lében lötykölték át.

A hatóság idén is csak a tulajdonos lányát találta az illegális savanyítóüzemben. Fotó: Karnok Csaba
A hatóság idén is csak a tulajdonos lányát találta az illegális savanyítóüzemben. Fotó: Karnok Csaba

A megrohadt árut az udvaron elásták, némelyik hordóban már nyüzsögtek a kukacok Öttömösön. A cseresznyepaprikás savanyúsághoz előkészítették már a színes címkét az Arany Delikát Plusz Kft. nevével, a gyümölcsbefőttre a cégtulajdonos lányának fotója került, szlogennel: „Mónika konyhája", „Az ízek íze".

A telep kapujára hatósági lakat került. Bent rekedt egy kikötött kutya és három birka. Takóék nem jelentkeztek az állatokért a megbeszélt időpontban, ezért a hatósági állatorvos ment ki
megetetni, megitatni őket. Az igazgatótól megtudtuk: „országos körözést adtak ki" az Arany Delikát termékekre. Hozzátette, hogy földdel érintkezhettek, bizonytalan az eredetük és gyanús körülmények között készültek, emiatt megbetegedést okozhatnak. – Eddig azért nem lehetett kitakarítani a telepről a nagy mennyiségű élelmiszerszemetet, mert nem volt rá jogerős határozat. Takó Gusztáv ugyanis minden ítéletet megfellebbezett, majd bíróságra vitt – közölte a főállatorvos. Most született meg a jogerős végzés mindkét korábbi ügyében. Ezért a hatóság felszólította Takó Gusztávot, hogy az élelmiszer-ellenőrök felügyelete mellett szállíttassa el a zárolt zöldségeket és konzerveket a hulladéklerakóba. Felszólították arra is, hogy fizesse ki az eddig kirótt 3 milliós bírságot.

A keresett címkék Mónika konyhájából
A keresett címkék Mónika konyhájából

A héten lebukott több mint 6,5 tonna hamisított élelmiszer miatt a hatóság még nem szabott ki büntetést. (Ennek a hétfő óta hatályos új bírságtétele akár 2 milliárd forint is lehet.) Az élelmiszer-ellenőrök nyolc megyei nagykereskedőt vizsgáltak, de ott nem találták nyomát a Mónika konyhájáról származó kotyvalékoknak. Az öttömösi polgármestert felszólították, hogy vonja vissza a hivatal Takóéknak göngyölegtárolásra kiadott engedélyét. A hatóság ezenkívül feljelentést tett a rendőrségnél és az ügyészségnél közegészségügy veszélyeztetése és környezetszennyezés miatt. (Két éve indult már rendőrségi eljárás, de eredmény nélkül zárult.)

A polgármester mossa kezeit

Tévedésben van a hatóság, nekünk semmi közünk a telephez. Igaz, hogy mi adtunk engedélyt göngyölegtárolásra, de be nem mehetünk ellenőrizni. Csak szenvedő alanyai vagyunk az eljárásoknak. Nem kellene az aktát tologatnia a hatóságnak – kommentálta az újabb Takó-ügyet Bata Ferenc öttömösi polgármester. A falu továbbra is hallgat, lakói csak név és arc nélkül mondták el, Takó Gusztáv nekik is kínálgatta a lecsóját, de nem merték megenni. Állítólag mondta nekik: Pest és Fejér megyei kistelepülések kifőzdéibe, menzáira szállít, mert „necces" valamelyik üzletbe vinnie. Úgy tudják, egy szállítmányt vissza is küldtek neki, mert túlságosan csípős volt. Erre kibontogatta, megszaglászta, és amit nem talált erősnek, visszaküldte.

Takó Gusztáv a vonalban

Az öttömösi telep gazdájának vonalas telefonján fax sípolt tegnap. Mónika lánya mobilját viszont Takó Gusztáv vette fel. Bemutatkozott, és készségesen érdeklődött, miben segíthet. Miért hamisít, miért nem gyárt rendesen? – kérdeztük. Visszakérdezett: „Micsoda?" Majd a vonal megszakadt. Visszahívtuk, felvette, megkértük, mondja el a saját verzióját, mire közölte: „Zárjuk le itt a beszélgetést!" És letette a telefont.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. Dr. Kisházy Sándor 2008. szeptember 23. 10:50
  „Kedves Társaim!
  Én csak most olvastam ezeket a cikkeket, ami a savanyítóról szól. Engedjétek meg, hogy szóljak ehhez én is: végzettségemet tekintve élelmiszer mérnök vagyok, 20 éves élet tapasztalattal a hátam mögött. Ne higyjétek el, hogy ételmérgezést okoz. Mérgezést csak toxinok által lehet kapni. Ilyen savas közegben, ahogy a savanyúság is készül nem élnek meg a mikroorganizmusok. Láttam valaki írta, hogy a földes áru mérgező. A Clostridium perfringers található földes zöldségen, ez nem okoz halált! Az a baj, hogy egy pár ember felfúj ilyen dolgokat, amiben nem kompetens, és ahogy mondják "egy bolond százat csinál".
  Kedves Honfitársaim! El tudjátok Ti azt képzelni, hogy egy nem megfelelő minőségű csalamádét, ami rohad, hogy valaki összekeverje a jóval?! Így elrontaná a jót is! Gondolkozzatok már! Ha egy befőtt romlott (penészes) azt eleve nem fogyasztja el senki sem, ettől nem tud már eleve megbetegedni. Hiszen vannak olyan érzékszervi tulajdonságok, amely alapján a vevő el tudja dönteni, hogy jó-e az áru, vagy sem! S kérdezem én, hogy mivel különb az az üzem, ami évekkel ezelőtt volt a tv-ben, hogy a zöldbab konzervben benne volt az egér feje? Az nem baj? Az pedig engedéllyel rendelkező üzem volt! Ezen is kellene gondolkodni. Továbbá, ahogy én hallottam, ez az ember már kb 10-15 éve csinálja ezt, akkor már kiirtotta volna rég Magyarországot, ha igaz volna. Tovább megyek, a hőkezeléssel tartósított termékekben nem fordulhat elő olyan mikroorganizmus, ami egészségre ártalmas lenne, hiszen ilyen magas hőmérsékleten (90 fok) nem marad életképes csíra, esetleg elenyésző. Ezek nem thermofil baktériumok, így nem élik túl ezt a hősokkot!
  Kedves Barátaim!
  Fogadjatok el egy jó tanácsot, nem kell mindent elhinni amit a sajtó kiszínez. "nem mind arany ami fénylik". Közben ilyenkor mennek az igazán nagy ügyek a mi figyelmünket meg elterelik ilyen dolgokkal.
  Köszönöm annak, aki időt szakított a véleményem elolvasására. Várom a ti véleményeteket, és észrevételeiteket is.”
 • 50. Papucsos 2008. szeptember 15. 13:58
  „Remélem sittre kerül!”
 • 49. Taho Gusztáv 2008. szeptember 10. 21:51
  „Szeretem a savanyát vetem is a közértböl .bisztam az eladoban monta nagyonn fris . gyerekemnek attam kipökte én is . a hirekben monták ez a téglapros ember. eszt lehet?”
 • 48. MNX- nem bmx 2008. szeptember 09. 15:29
  „Mnx! Már több helyen kérdeztem, te Indianapolisból, Frankfurtból, vagy honnan a rákból írsz?!?!? Mert egyik helyen ezt hazudod, a másikon meg azt! Nagyon gagyi!! Főleg a bemásolgatott német szavak, a hihetőség kedvéért!”
 • 47. walaki 2008. szeptember 08. 19:35
  „T. Mnx!

  Fogalmam nincs, hogy mitől lenne ez a gátlástalan szemét értelmes.
  Ez nem ügyes, hanem ügyeskedő. Aki ilyen gátlástalanságra képes (élelmiszer pancsolás hygienia nélkül) nagyobb szemétséget is elkövet. Én láttam a felvételeket a helyszínről a körzeti televízióban. Nem kell ajnározni ezt a ganét. Nem érdemli meg. Ő a válakozótol olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtól. Közönséges bűnöző.
  Szép napot.”
 • 46. tora 2008. szeptember 08. 14:23
  „Tavaly láttam a Mars téren, hogy egy csóró öreget hogy elkergettek a piacról, aki kivitt oda vagy 4-5 pár kisgalambot, mert szüksége lett volna az értük kapott pénzre. De vmi járványügyi papirjai nem voltak a vadócokról, amik viszont élő, egészséges fiókok voltak, mint a pinty. Úgyhogy lócsöcs a markába az egész állatorvosi ellenőrségnek, amibe viszont a nagykést a Fletó kormány nyomta bele nemrégen, mikor bezárt-összevont, csökkentett és ilyesmik.”
 • 45. mnx "le-cso"-nak 2008. szeptember 07. 23:48
  „Kedves "le-cso"!

  Hozzaszolasodbol eszembe jut, hogy Johnson, ami-elnök is mondta:
  --"Ha akarjuk, ledozeroljuk egesz Vietnamot, es auto parkolot csinalunk belöle!!!!

  Megis beletört a foguk!!!!!!”
 • 44. le-csó 2008. szeptember 07. 23:12
  „Ledózerolni az egész terepet ahol áll a raktár a gyártósor az összes moslékot mind eltüntetni!!!!!Sik terep,beépíteni!Tessék a nyomába eredni ennek az embernek,(önmagától soha sem fog mindent bevallani),nem hiszem,hogy ez az egyetlen telephely amit müködtet,talán más néven máshol”
 • 43. mnx "walaki"-nek 2008. szeptember 07. 21:35
  „1. "taho guszti"-t nem ismerem.
  Hiszen szerintem ö nem is Guszti, es nem is taho. Csak ertelmes!

  2. En nem "kitantorog"-tam (nem voltam reszeg!) mikor eljöttem!
  ( Inkabb be volta sza....va, amikor Varbalognal a hatarörök utanam löttek! 1972-ben.)”
 • 42. walaki 2008. szeptember 07. 20:36
  „Ne is foglakozzatok mnx/jo bacsival!
  Unatkozik és itt hinti az agyatlanságait. Ha neki menő vállalkozó tahóguszti, akkor nincs miről beszélni.
  Csak azt nem értem, ha kitántorgott, akkor most mi a fenét hinti itt az észt?
  Eseteleg már ott nem veszik komolyan?”
 • 41. pille 2008. szeptember 07. 16:42
  „Nem értem mit "tököltek" annyit. Már az első alkalommal is BE KELLETT VOLNA ZÁRATNI AZ ÜZMET!Ennyi! Minek még egyszer engedlélyt adni!”
 • 40. énis 2008. szeptember 07. 11:04
  „Én a T..cóba vettem már vákuun csomagolt debrecenit,3 cimke volt egymásra ragasztva!Melyik lehetett az igazi?Szerintem a legalsó.Mindent megetetnek velünk,mint annak idején mi az oroszokkal.Azok még a rohadt káposztát is megvették.Ne csodálkozzunk rajta,UNIÓS tagállam vagyunk.”
 • 39. le-csó 2008. szeptember 07. 10:55
  „Itt sem kis pénzekről van ám szó,csak mi azt hisszük.Amíg ezen az öttömösi témán rágódunk addig az ország másik felébe kimenekitett moslékot (más néven fölcímkézve vagy tasakolva ki tudja ezut már)piacra dobják abból meg kitelik a birságra.Egyáltalán honnan szereznek be ilyen mennyiségű anyagot ha már itt tartunk?Hogy hogy nem követi az útját senki,amióta ez az ügy tart számos kérdés nyitottan áll.´széken ülve nem lehet ám megoldást találkni mindenre!Csak ha gyakrabban nézelődünk erre is arra is érdeklődünk.”
 • 38. exe 2008. szeptember 07. 08:53
  „30-nak akkor ott is csak van valaki mögöttük...
  Valami nagykutya!
  Mint itt is mindenbe...mert máskülönben nem működne...mert csak kell-ene állatorvosi ig.meg akinek eladni a moslékot" segíteni.. pénzért mindenhol mindent megtesznek...


  Ez is olyan mint az olaj ügy..azt is fenntről irányították.
  Mint minden illegális dolgokat.
  Ja csak ők nem kispézért játszogatnak...”
 • 37. taho gusztáv 2008. szeptember 07. 02:26
  „mnx nek ha valaki jot okádik fosik egy ijen ungarise savanyutol gondojj erre .nem türhetyük a rendes trmelökel cseszünki”
 • 36. "Guszti"-nak 2008. szeptember 07. 00:20
  „Guszti!

  Te sem Guszti vagy, sem "taho"!!

  Ugyan ne mergld mar magad!!
  "mnx" Frankfurt"-bol.”
 • 35. tahó gusztáv 2008. szeptember 07. 00:04
  „neki,lányának és a beavatott rokanainak az iletékes kösztisztviselönek: juson beléjük visza!”
 • 34. mnx 2008. szeptember 06. 21:54
  „Kedves "le-cso"!

  Hozzaszolasod több valaszt erdemel:
  1.en a lecsot szeretem.
  2.a" sarokba szoritott moslek"-ert a Chef a felelös.
  3.az erdekvedelmi szervezetek (itt: Verbraucherschutz) allami,ado penzböl elnek....!
  4.ha en paprikat a tojasrantottaba vagok,azt mindeg "gyürü", tehat kör alakban! (Különben ez az egyetlen fözö-,illetve sütö tudomanyom!!)

  Mindenben igazad van!!”
 • 33. le-csó 2008. szeptember 06. 21:33
  „Azokat az embereket miért nem büntetik akik ott dolgoztak,hiszen tudták,hogy mit vállaltak.Ezért részesei az egész ügynek.Csak néhányat kell sarokba szoritani s rögtön kiderül ki is az aki bűntetlenül gyártja a moslékot.Érdekes itt nem jelentkezik egyetlen érdekvédelmi szervezet sem mint a libamáj ügyében!!! Az ország északi részén is van ám egy ilyen lecsógyár,ha megkóstolják biztos,hogy kétségbe vonnák az eredetét (Kft)Már a beltartatalma is igen furcsa állagú.Fölbontás után nem volt gusztusom fözni belőle,az üveg kétes eredetű tartalmát ki kellett önteni.A paprika keresztbe hosszára stb.apritva sérült selejtes darabok stb”
 • 32. Hol vagytok? 2008. szeptember 06. 21:26
  „Hol vagytok Tisztelt "joy","SP","Kolompar","lakme", kiknek hozzaszolasait szivesen olvasom!!

  Ugye a Halfesztivalon??!!

  Utana meg olvashatom itt Frankfurtban,milyen rosszul sikerüöt az egesz???!!!”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandoltak a szeptemberi kánikulában

Szeged - A fürdőzők egyik része tegnap délben hiányolta, hogy nincs tömeg a szegedi SZUE-ban, mások… Tovább olvasom