Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Izgalmas ízek, nemzeti specialitások

Los bandidos, lahmacun és cevap - más nemzetek specialitásit kerestük Szegeden. Három kontinens képviselteti magát a városban, a séfek általában törik a magyart.
Nem kell bőrönd vagy útlevél ahhoz, hogy belekóstoljunk távoli országok specialitásaiba. Szegeden három kontinens ízeiből válogathatunk kedvünkre, más-más országba utazhatunk a hét minden napján – indiai-pakisztáni, kínai, mexikói, török, olasz, görög, amerikai, szerb és francia ételek között válogathatunk.

Kebab, kebabtál, dürüm kebab, lahmacun és baklava – klasszikus török ételek az Oskola utcából. A pult másik oldalán magyar személyzet szolgálja ki a vendégeket, a keleti hangulatú hely kicsit szűkös. A Kárász utcaiban három török fiú nézett ránk nagy, barna szemekkel. A kínálat és az árak egy-két százassal magasabbak vagy alacsonyabbak, attól függően, hogy mit rendelünk.

Zavarban lettünk volna, ha hangosan kell felolvasni a Gutenberg utcai indiai-pakisztán étterem étlapját, amelyen a lamb tikka mosla (ez a legdrágább, 1700 forint), a paneer pakora és a papadom mellett a magyarul vajas csirkének nevezett fogás népszerűsége töretlen. Az üzletvezető indiai, az étteremben a hangulat és az ételek íze minden megkérdezett szerint olyan, mintha valóban Indiában étkeznénk.

– Ha külföldre utazunk, akkor is mindig a helyi specialitásokat keressük. Unalmas mindig ugyanazt enni, más országok ételeivel változatossá tudjuk tenni az étkezést – mosolygott Zakar Sarolta, aki a barátnőjével egy-egy salátára várt a Nagy Jenő utcai étteremben. Gyros, burrito, taco, tortilla, saláták, rizottó, bakta, chili con carne, los bandidos – olvastuk a kínálatot. Három igazán kedves magyar fiú sürgött-forgott a melegben, hogy mindenki gyorsan megkapja a kívánt ételt, az árak általában 700 és 1200 forint között vannak.

Mexikói ízeket kínál a Nagy Jenő utcai étterem. Fotó: Garai Szakács László
Mexikói ízeket kínál a Nagy Jenő utcai étterem. Fotó: Garai Szakács László

Kínai étteremből bőven van választék, mi a Petőfi Sándor sugárútiba léptünk be. Magyar lányok adagolták a pult mögött a 810 forintos menüket. A séf, Liu Zhi pedig minden további nélkül megengedte, hogy szétnézzünk náluk. Csípős-savanyú leves, babos csirke, kínai húsgombóc, mogyorós csirke, sült csirkecomb, fekete borsos csirke, csípős szecsuáni csirke, szezámmagos csirke – szinte mindent a magyarok szája íze szerint készítenek.

A közeli nemzetek ízei is népszerűek Szegeden, pizzát és spagettit például naponta ehetnénk más-más étteremben. De a szerb konyha specialitásait is végigkóstolhatjuk például a Széchenyi téri étteremben, többek között a közkedvelt csevapot, a pljeskavicát, vagy a raznjicit. Ezekben az ételekben inkább a hús a hangsúlyos, és mint minden nemzet étele, ezek elkészítése is speciális ismereteket igényel.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
  • 23. odysseus 2010. május 29. 08:59
    „Bocs. Mellékalapáltam.
    Kriszta!
    Le a kalappal! Ha belépsz az étterembe...”
  • 22. odysseus 2010. május 29. 08:56
    „Kedves Kroszta! Ez egy jó cikk.”
  • 21. gavallér 2010. május 29. 08:02
    „Kedves Dema. Ne haragudj , de Te megálltál 1970 -ben.

    A te általad írt ételek anyaga és neve is sok embernek teljesen ismeretlen. Azért mert a magyar majmolós nemzet. Amit máshol lát azt szívesen utánozza így szeretne menő lenni. A magyar ételek fogyasztása ma már snassz.A híres Magyar Konyha illúzió.Valami oknál fogva a halászlé, vagy hallé tartja magát pedig valljuk be
    nem egy gasztronómiai csoda. Az egy más kérdés, hogy halászlével szabad -e a Magyar Konyhát napjainkban
    mutogatni mint Hungarykumot?
    Hétvégén családi kerti partin well party, kolbászos tarhonya és fejes saláta volt az ebéd.
    Nem cseréltem volna el semmilyen pizzára::”
  • 20. Ferrer 2010. május 28. 20:46
    „Vagy a Westburgeres bódéra a Mixáth K. utcán :))”
  • 19. patpat 2010. május 28. 20:44
    „amerikainál csak nem a Mc Donald´sra gondol?! :) vagy esetleg a Steakhouse-ra?”
  • 18. patpat 2010. május 28. 20:42
    „és hol lehet francia ételeket enni?”
  • 17. Ferrer 2010. május 28. 20:34
    „16. hozzászólás persona
    Na, hát ha így van, én segíthetek leküzdeni Krisztike frusztrációit! :))”
  • 16. persona 2010. május 28. 20:27
    „14. sőt a Cserkóról is üres kézzel mentek haza, ott se vettek semmit.
    Vajon a szexszel is így vannak, csak beszélnek róla? :D akkor már érthető, honnan van ez a sok frusztráció.. :D”
  • 15. Szecskamester 2010. május 28. 20:22
    „A gringo´s-t hogy hogy kifelejtették a sorból???
    Szuper étterem, a petőfin!”
  • 14. Ferrer 2010. május 28. 19:34
    „12. hozzászólás berzebúb
    Szerintem nem, a second-hand butikban se próbáltak ruhákat.

    13. hozzászólás kaponya
    Így cukibb! Amúgy szerbül ez čevapi lenne, nem? Vagy ez csak a többes szám?”
  • 13. kaponya 2010. május 28. 17:51
    „mi az a cevap??? csevap vagy čevap, kedves kolléga!”
  • 12. berzebúb 2010. május 28. 15:57
    „Szerintem nagyon jó a cikk! Össze is futott a nyál a számban. Guszta a fotó is.
    Imádom a szerb kajákat, a görögöt is, a kínai sem rossz, bár a kínai kajákért azért annyira nem ugrálok. A felsorolások közül viszont volt olyan, amiről még életemben nem hallottam. Pl: lamb tikka mosla, paneer pakora és a papadom. Igaz a Gutenberg utcai étteremben nem is jártam még sosem.
    Szóval ez lehetett az igazi gasztronómiai orgazmus, amit ma a cikkíró és a fotós átélhetett...irigylem is érte, őket,feltéve ha fogyasztottak is valami finomat a fenti kaja áradatból!:)”
  • 11. magyarock1 2010. május 28. 14:04
    „Darált macskamell, tarhonyás osztrigával..., na ez a legjobb.”
  • 10. persona 2010. május 28. 13:37
    „ezt is cikket is nyugodtan be lehetne mutatni az egyetemen az újságíró-tanoncoknak, mint elrettentő példát :)”
  • 9. Ferrer 2010. május 28. 12:26
    „"A Kárász utcaiban három török fiú nézett ránk nagy, barna szemekkel."
    Itt volt egy tippem, ki a cikk írója. És láss csodát - bejött! :))

    Én szoktam venni húsos burekot a Petőfi sugárúti pékségből. Imádom, de joghurt nélkül nem érdemes enni :)”
  • 8. Toth_Ibrahim 2010. május 28. 11:55
    „Ugyan”
  • 7. csizmadialaszlo 2010. május 28. 11:53
    „Már megint? Nem vagy semmi!”
  • 6. tomth 2010. május 28. 11:15
    „Vega kaja? Én az Agnira esküszöm.”
  • 5. Toth_Ibrahim 2010. május 28. 10:46
    „Hát ez egy "kiválló" MINDEN ÍZÉBEN MAGYAR hozzászólás volt.

    papsajt - a pakisztániaknál van egy raklap vega étel az étlapon.”
  • 4. papsajt 2010. május 28. 10:33
    „Jó vega kajákat merre lehet találni?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Markolóval keresték a marhatetemet

Elhullott és eltemetett szürke marhát keresett csütörtökön az önkormányzat és az állategészségügy egy baksi udvaron egy feljelentés hatására. Tovább olvasom