Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Izgalmas udvarok maradnak rejtve Szeged belvárosában

Szeged - Felülírja a belvárosi lakások eladása azokat az elképzeléseket, amelyekkel a belvárosi tömbbelsőket nyitották volna ki az építészek. Ha ugyanis egy udvar magántulajdonba kerül, a lakók inkább bezárják a kapukat, mintsem nyitva hagyják a sétálók előtt.
Idegen városokban bolyongva nincs annál izgalmasabb, mint benézni a belvárosi udvarokba, felfedezni a hátsó traktusokat, vagy beülni egy csendes udvari kávézó teraszára. Megnéztük, Szegeden vajon van-e erre lehetőségünk. Találtunk belső udvarokat, de csak keveset: ilyen a Klauzál téren a Kárász csárda terasza, a szintén Klauzál téri Wagner-udvar, vagy a Dugonics téri olasz intézet tömbbelsője a cukrászda és a pub teraszával.

Itt aztán abba is lehet hagyni a felsorolást. Átjárhatónak számít ugyan a Kárász utca 5. számú ház udvara a Fekete Sas utca felé, de kevesen tudnak róla, szinte csak azok az egyetemisták használják, akik a belső udvari Európa-tanulmányok intézete felől szeretnének kijutni a korzóra. Át lehetne menni a Kiss Dávid-házon is, de annak kapuit még napközben is zárják a lakók, és szintén „összezárnak" éjszakára a Fekete Sas utca, a Tisza Lajos körút és Kiss Ernő utca határolta tömbben is.

Egy izgalmas udvar a Belvárosban Fotó: Frank Yvette
Egy izgalmas udvar a Belvárosban.
Fotó: Frank Yvette

A döntés a lakók kezében

Mielőtt eladja a lakásokat a város, minden ház társasházzá alakul. Az udvar a telekhatárig a lakók osztatlan közös tulajdonába kerül. A város „lába" azért bent marad a társasházban az üzletek révén, amelyeket nem értékesítenek. Megtörténhet, hogy a lakók úgy döntenek: leburkolják az udvarokat, és beengedik a kávézókat, hiszen a befolyó bérleti díj a társasházat gazdagítja.

Miért hagyták abba a tömbbelsők felújítását? És mi várható a jövőben, ha a bérlők megvásárolják a várostól a lakásaikat? – kérdeztük Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestertől. A városvezető elismerte, a tömbbelsők megnyitása eddig sem volt egyszerű dolog, holott a lakások felett az önkormányzat rendelkezett, ezt követően pedig még nehezebb lesz. Számtalan akadályba ütköztek: például a Kárász utca–Kölcsey utca–Klauzál tér–Fekete Sas utcai tömbbelsőt azért nem sikerült megnyitni, mert a Fekete Sas utca felől vegyes tulajdonú épületek álltak. Sok a bank, amelyek biztonsága szintén megakadályozza az átjárást: a Kölcsey utca–Kárász utca–Fekete Sas utca–Dugonics téri tömböt az MKB miatt kell zárva tartani, egy másiknál, a Somogyi utca felől pedig a Lombard parancsol megálljt a sétálóknak.

– Azt se szerettük volna, hogy az eklektikus stílusú belváros csak üzletekből és irodákból álljon, hiszen az a jó, ha laknak a város szívében – mondta Nagy Sándor. Mintegy magyarázatképpen, miért eladó ma már a korzó is.

Dugába dőlt terv a Horváth Mihály utcából

A Kisszínház felújításával egy időben, 2001-ben készítette el Rantal János építész a Horváth Mihály, az Arany János és a Takaréktár utca határolta belső tömb terveit. Az lett volna a cél, hogy ezen az udvaron díszburkolatot építsenek, üzletek alkotta passzázst alakítsanak ki, amely a három utca felől megközelíthető. Az egyik oldalon, a Kisszínháznál a meg nem valósult kávézóból lehetett volna belépni annak udvari teraszára, a Takaréktár utcából pedig a pár évvel ezelőtt átadott új társasház kapuján keresztül. De mivel a megyei önkormányzat eladta a Horváth Mihály utcai képtárat, a város pedig az Arany János utcában, az új önkormányzati társasház melletti hatlakásos épületet, meghiúsult az elképzelés.

Olvasóink írták

 • 4. csanyiv 2008. április 18. 19:54
  „Joy, a tömbbelső a telekhatárig a lakók osztatlan közös tulajdonába kerül, így aztán rendelkezhetnek is vele (nyilván szavazattöbbséggel).”
 • 3. joy 2008. április 18. 14:49
  „Az a banki ökörség elképesztő!
  Annyi erővel a bankok utcafrontján is be kellene tiltani a gyalogos forgalmat!
  Nem értem ezeknek a rablóbankoknak mindent szabad, a polgárnak meg semmit?
  Jó, hogy nem tiltják meg a tömbök többi lakóinak az udvarra lépést!

  Kérdés:
  Az ingatlan mellett megvásárolták az udvarokat, járdákat is?”
 • 2. Just Zsuzsanna 2008. április 18. 12:35
  „Igen, valóban zárva maradnak és eltűnnek csodás belső kialakítások. A Lombard-ház felépülésével tűnt el mögötte, a Kölcsey u-i fronntal rendelkező épület szemet gyönyörködtető udvari homlokzata. Kár, szép diszletet adott a "mediterrán udvarnak"”
 • 1. KingTiger 2008. április 18. 10:23
  „Felesleges bármilyen belvárosi tömbfelújítás és üzletek kialakítása, mert a 1,5 éven belül megépülő Árkád bevásárlóközpont úgyis tönkrevágja a Belváros forgalmát. Arra a sorsra jut, mint Pesten a Rákóczi út vagy a Váci utca. Az emberek a Plázákban egymást tapossák, itt pedig bezárt üzletek és üres utcák.
  A városvezetés tanulhatott volna mások kárából, ugyanis a belvárosi üzletek bérbeadásából (az a bizonyos "családi ezüst étkészlet"..ugye) eddig szép bevétele volt, ezután majd a plázatulaj szedi be ezt a pénzt magának. az általa befizetett helyi adó pedig a töredéke lesz a korábbi bevételeknek.
  További sok sikert az érintett vezetőknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándorfalván eltévedt a polgármester

Sándorfalva - Eltévedt saját városában Sándorfalva polgármestere, olyan sok utcanévtábla hiányzott.… Tovább olvasom