Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Ízlésesen dekorálnák az üres kirakatokat

Szeged - Az az üzlet, ami nincs kiadva, csak veszteséget termel, és rontja a városképet. Abba az utcába, ahol nincs üzlet, nem mennek be az emberek. Új belváros-koncepciót lehetne átvenni Budapesttől: először is kidekorálni az üres kirakatokat.

 A minta

A Rögtön jövök program a fővárosi üres üzletek hasznosítása, a gazdaság élénkítése és a rendezett városkép érdekében jött létre. Alapja a Főpolgármesteri Hivatal és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Rögtön jövök! címmel 2013 tavaszán kiírt ötletpályázata volt. Az online adatbázis 2013 végén indult el: rogtonjovok.hu címen. Ide regisztráció után díjmentesen lehet feltölteni az adatokat, és ingyen hirdetni. Az üzemeltető az önkormányzat és a BKIK-n belül működő Bevásárlóutca menedzsment.

– Szeged mára azzal szembesült, hogy van egy gyönyörűen felújított belvárosa, ahol sok az üresen álló üzlet. A régi bérlők a válság miatt abbahagyták a tevékenységüket, új betelepülők pedig nem jöttek – mondta Volford László, a kamara kommunikációs és reklámklubjának vezetője, aki a 15 éves jubileumát ünneplő klub múlt heti rendezvényén kérte ki a szakemberek véleményét egy új belváros-koncepcióval kapcsolatban. – Hogyan lehet megtölteni a belvárost olyan ötletekkel, amelyeket kevés pénzből is meg lehet valósítani? – kérdezte.

Volford László budapesti példára hivatkozott: a fővárosi önkormányzat indította el tavaly a Rögtön jövök! projektet. Ennek első lépéseként felmérik és nyilvános adatbázisban rögzítik az üresen álló üzleteket. Ma Szegeden szinte lehetetlen összeszámolni, hány helyiség áll üresen, mivel nem csak önkormányzati bérleményekről van szó.

Utána az alkalmi plakátolók által elcsúfított kirakatokat tematikus poszterekkel díszítik fel, amelyek lehetnek régi városképek éppúgy, mint azoknak az itt élő szegedieknek a fotói, akikre büszke a város. Azt sugallhatják, itt hamarosan megnyílik valami, „rögtön jön" az új bérlő. Meg lehetne kérdezni a szegedieket is, hogy azon a helyen milyen üzletet szeretnének.

Ilyen kirakatok előtt senki sem áll meg. Fotó: Schmidt Andrea
Ilyen kirakatok előtt senki sem áll meg. Fotó: Schmidt Andrea

– Az az üzlet, ami nincs kiadva, csak veszteséget termel, és rontja a városképet. Abba az utcába, ahol nincs üzlet, nem mennek be az emberek – fogalmazott Jójárt Miklós, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető alelnöke. – El kellene gondolkodni azon, hogy a város „beetetéssel", akár fél áron is odaadhatná az üzlethelyiségeket a bérlőknek.
Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára szerint át lehetne venni a plázafilozófiát. A Szeged Plazához hasonlóan programokkal kellene megtölteni a belvárost azért, hogy a központba „mágnesüzletek" települjenek be, amelyek bevonzzák a vevőket a többibe is. Amit a multik a vevővonzásról tudnak, azt most meg kéne fordítani és a szegedi belvárosra alkalmazni. – Nekünk a tematikus utcákba a minőségi és kreatív terméket árusító kereskedők kellenek a turkálók helyett – mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúznak a fáraók

Fáraó-búcsúünnepet rendez a Móra Ferenc Múzeum: A fáraók Egyiptoma című kiállítástól búcsúzik az intézmény. Tovább olvasom