Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Izrael után hazafelé tartanak a Fellegvándorok

A Magnus Expedíció tagjai hosszabb időt töltöttek Izraelben, a szegedi Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán fotós-producer eljutott a Galileai-tenger partjára, járt a Golán-fennsíkon, repült a Holt-tenger medencéje fölött, Tel-Avivban pedig Magyarország izraeli nagykövete fogadta őket. A Fellegvándorok hamarosan hazaérkeznek.
A hét végén ér haza Magyarországra a Magnus Expedíció kétfős legénysége.  A szegedi Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán fotós-producer – ahogy megírtuk – arra vállalkozott, hogy 30 nap alatt körberepüli a Földközi-tengert. A Fellegvándorok a világ körül elnevezésű emlékexpedíció február 19-én indult neki a 12 ezer kilométeres, 15 országot érintő kalandnak, napra pontosan akkor, mint amikor a Gerle 13 nevű repülőgéppel Bánhidi Antal és Bisits Tibor végigrepülte ugyanezt a távot 82 évvel ezelőtt. Kényszerleszállás, tuniszi terrorcselekmény és egyéb érdekességek történtek velük útjuk során – a 30 napot ezért nem tudták tartani. A két férfi kalandjának egyik utolsó helyszíne Izrael volt.

– Izraelben csak helyi pilótával lehet repülni, így Zoliék repülővel mentek Netanyába, engem pedig kocsival vittek oda. Mi simábban értük el a kitűzött célt, Zoliéknak azonban kicsit nehezebben sikerült, mert a repülő fékje alapból egy elég gyenge szerkezet: egy hosszú leszállópályán nem okoz gondot a landolás, de ez Netanyában mindössze 700 méteres. Az sem könnyített a dolgon, hogy a leszállópálya elején villanyvezeték van – mondta Hankusz Kálmán. A két férfi Izraelben több meghívásnak tett eleget.

Hankusz Kálmán és Földi Zoltán a szárazföldön is körülnézett – jártak például a siratófalnál. Fotó: DM
Hankusz Kálmán és Földi Zoltán a szárazföldön is körülnézett – jártak például a siratófalnál. Fotó: DM

– Körberepültük az országot, jártunk a Galileai-tenger partján, a Golán-fennsíkon, repültünk a Holt-tenger medencéje fölött. Ennek érdekessége, hogy a hegynek tűnő domborulatok tulajdonképpen a tengerfenéknek a domborzata. A hegyek vonalában repültünk, a földtől mindössze 150-200 méter magasan, ám a magasságmérő mínusz 100-300 métert mutatott. És a szerkezet nem hazudott, mert valóban több száz méterrel jártunk a tengerszint alatt. Ennek tudatában még érdekesebb volt a repülés – mesélte a fotós.

Hivatalosak voltak a tel-avivi magyar nagykövetségre is, ahol Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete fogadta őket. – Kisebb közönségünk lett ott hirtelen, élménybeszámolót tartottunk az expedíció eddig megtett szakaszairól. Húsvét előtt egy helyi farmer hívott meg minket magához, ahol virágzó ültetvényekben gyönyörködtünk, megkóstoltuk az általunk szedett grapefruitot.

Érdekes, hogy itt édes, nem keserű, de ettünk olyan gyümölcsöket is, melyeknek a nevét sem tudom. A családi asztalhoz is meghívást kaptunk, a húsvét előtti vacsorát együtt költöttük el. Nagy élmény volt betekintést nyerni az izraeli mindennapokba, megismerkedni a szokásokkal – fejezte be élménybeszámolóját Hankusz Kálmán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Bicskey Lukács

Ötvenhárom éves korában meghalt Bicskey Lukács. A Szegedről elszármazott színész több világsztár… Tovább olvasom