Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Izzadjon az Aquapolisban, vagy a töltésen!

Csongrád megye – Szaunázhat, túrázhat is ezen a hétvégén. Sőt a három tenort is megnézheti a Belvárosi Moziban! Válogasson programjaink közül kedvére!
A magyar kultúra napja
Zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtár, péntek
17 órakor:
Zenés irodalmi est
18 óra: Kiállításmegnyitó. Koisné Kőrösi Rozália, Kovácsné Szabó Zsuzsanna és Nagy László amatőr művész festményeinek kiállítása.

Szaunázók hétvégéje
Napfényfürdő Aquapolis, Csendes wellness, péntek–szombat
Péntek (21–1 óra):
Welcome drink (rozéfröccs) – A lemezjátszónál Decker Ádám világbajnok vízilabdázó. Játékos vízi váltó, labdával úszás, vízben futás. Szaunaszeánszok: 21.30: sós-olívás, 22.30: bajnokok szaunacsatája, 23.30: mézes szeánsz. A koktélpultnál csokiszökőkút. Lesz beszélgetősarok is, valamint tombola nyereményekkel.
Szombat: esti vendégek: a Szeged Szépe döntősei. Egész nap szaunaszeánszok: 9.30: reggeli koffeinbomba, 13.30: mediterrán felüdülés, 17.00: téli hangulat, 18.00: Mexico kid/mentás náthaűzés, 19.00: sós-olívás bőrradírozás/sörös, ahogy a fiúk szeretik, 19.45: csokoládés bőrpuhítás a gőzben. 20 órai kezdettel várnak minden vendéget a csokiszökőkútnál.

Színpadi kínálat

Szeged, Nagyszínház
péntek, 10.00, 14.00
Thuróczy Katalin: Mátyás mesék
szombat, 17.00
Thuróczy Katalin: Mátyás mesék

Szeged, Kisszínház
szombat, 19.00
Gioacchino Rossini: Hamupipőke
vasárnap, 15.00
Gioacchino Rossini: Hamupipőke

Szegedi Pinceszínház
péntek, 19.30
Eörsi István: Sírkő és kakaó

A híd túl messze van...
szombat
Hagyományos teljesítménytúra. A résztvevők 30, 60 és 90 kilométeres táv közül választhatnak. Mindhárom útvonal a Tisza és a Maros töltésein vezet. A túrát bármilyen időjárás esetén megrendezik. Részletek olvashatók a www.csmtsz.hu internetes oldalán. Érdeklődni a 20/337-8421-es telefonszámon lehet.
7–8 óra: A 90 kilométeres táv rajtja – Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) Termelési Központ, Szeged, Irinyi János utca 1.
7–8 óra: A 60 kilométeres táv rajtja – Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Termelési Központ, Szeged, Irinyi János utca 1.
11 és 14 óra: A 30 kilométeres táv rajtja – Makói József Attila Gimnázium. Bejárat a József Attila utca felől.

Tájházi kincskereső
Szeged, Alsóvárosi Tájház, szombat, 10.00

Kézműves-foglalkozás – a gyerekekkel különféle gyöngyökből gyöngyszövő kereten karláncokat, nyakláncokat szövünk, illetve állatfigurákat fűzünk. A foglalkozás ára: 400 forint/fő. További információ: 30/501-2822, www.napsugarashaz.hu.

A zene nem ismer határokat
Szeged, IH Rendezvényközpont, szombat, 20.00

Brass On The Road-koncert – Borban az igazság, ez a jelszava annak a szaxofonokkal, valamint gitárokkal kiegészült szimfonikus zenekarnak, amelyből hiányoznak a vonós és fafúvós hangszerek. A Brass On the Road Show Brass Band dányi, budapesti, csongrádi és szegedi zenészekből álló formáció. A zenekar összetétele legfőképpen a fúvós hangszerekre épül: 1 tuba, 2 harsona, 2 szaxofon, 4 trombita, de helyet kap benne egy szólógitár, egy basszusgitár és egy dob is.


A zenekar saját műfajának a Show Brass Band kategóriát jelölte meg, ezzel is utalva a zenekar összetételére, valamint a show-jellegű előadásmódra. A formáció repertoárjában a közismert filmek zenéitől a latin, illetve szambaritmusokon át a mindenki által ismert könnyűzenei nótákig számos zeneszám megtalálható. Jegyár: elővételben 500 forint, a koncert napján 700 forint, páros jegy csak elővételben 1000 forint.

Buli a Rongyban

Szeged, Rongy kocsma
péntek
22.00:
Technoid Community presents: Inward Phase aka Dániel Nyári hazánk egyik legtehetségesebb feltörekvő Drum & Bass producere. A 22 éves fenegyereknek majd egy tucat megjelenése van olyan kiadókon, mint a Citrus, Sinuous, Close 2 Death, Ammunition, és még sorolhatnánk. Stílusa egyedi, ötvözi a neurofunk keményebb és dallamosabb vonalát.
január 18., szombat
20.00:
„All in" – Bemutatkozó est az FMaN Production rendezésében.

Bországgyűlés
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpart, vasárnap
Az „első országgyűlés" helyszínén rendezik meg a Bországgyűlést, nemzeti borünnepünket, ahol bemutatkoznak a hazai borrégiók képviselői, a borlovagrendek és egyéb szervezetek is, amelyek szakmai konferencián vitatják meg a jövőre vonatkozó terveket. 9.00: A konferencia résztvevőinek fogadása a Rotunda főbejáratánál a Fonó Táncegyüttessel és a Rozsdamaró zenekarral. 9.30: A Bországgyűlést megnyitja Fazekas Sándor, a Vidékfejlesztési Minisztérium minisztere – Árpád Terem, utána 12-ig konferencia. 12.00: Köszöntőbeszédet mond Fazekas Sándor, a Vidékfejlesztési Minisztérium minisztere, Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetője és Gulyás Ferenc a Szent Vince Borrend képviseletében – az Emlékpark főbejáratánál. 12.30–13.30: A Szent Vince Borrend új borrendi tagjainak avatása – Árpád-emlékmű. A Liszt Ferenc Kamarakórus Egyesület és a Fonó Táncegyüttes műsora utána lesz Vince-napi vesszővágás a Szegedi tanyánál, valamint megnyitják a „Végül is ketten maradnak, Isten és a bor" – Szőlő- és borkultúra a Kárpát-medencében 1875–1920 című kiállítást – Hunor Terem. 15 órától újbor kóstolása a Rotunda aulájában.
Egyéb programok: tíz órától borkóstolók – Hunor Terem, 14.15-től Kalla Pál kádár bemutatója, 14.30: Rózsa Sándor, a szögedi betyár – az Aranygyapjú Társulat bábelőadása. Egész napos foglalkozások: üvegfonás, nemezből szőlőfürtkitűző készítése.

A három tenor
Szeged, Belvárosi Mozi, vasárnap, 20.00

A három tenor (The Three Tenors in Concert). Színes koncertfelvétel, körülbelül 100 perc. Fellépnek: Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, karmester: Zubin Mehta.
A három tenor (Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras) 1990-ben, Rómában adott, élőben rögzített koncertje minden idők legsikeresebb klasszikus albuma lett az elmúlt 24 évben. A koncertet a világhírű római Caracella fürdőben, 1990. július 7-én, az 1990-es futball-vb döntőjének előestéjén adta elő a három világsztár. 100 ezer jegyigénylő közül csak a legszerencsésebb 6000 jutott be a koncert helyszínére. A koncert és az album eredeti célja, hogy pénzt gyűjtsön a José Carreras Nemzetközi Leukémia Alapítvány számára, és Carreras látványos visszatérése is egyben, aki csak nemrég épült fel betegségéből.


Luciano Pavarotti, Plácido Domingo és Carreras felváltva, illetve egyszerre énekelte a legismertebb operaáriákat, Broadway-slágereket és a hagyományos nápolyi dalokat. A műsorban ott van a Tosca két híres tenoráriája, a Sorrentói emlék, a Granada, az O sole mio, egy remekül összerakott egyveleg a Mariától (West Side Story) a Memoryn (Macskák) át a Mattinatáig és a kihagyhatatlan és feledhetetlen Nessun dorma (Turandot). Zubin Mehta karmester irányítása alatt a Maggio Musicale Fiorentino, valamint a Teatro dell'Opera di Roma zenekara kíséri a három tenort az előadás alatt. Ezen az éjszakán vált az opera igazán globálissá.
Az eredeti adás élő közvetítését közel 800 millió ember láthatta a világ minden táján. A koncertről készült CD több mint 12 millió példányban kelt el. Most, több mint 24 év után ismét látható a három tenor római koncertje. A digitálisan felújított kép, újrakevert hang, a technikusok odaadó munkája a garancia arra, hogy ezt a csodálatos koncertet ismét eredeti hangzásában, soha nem látott tökéletes képi világában élvezhessük a vásznon.

* * *

Állandó és időszakos, de még látogatható kiállítások

Szeged
Az Agóra gyermekkuckóban
január 31-éig:
Fergeteges kismalacok – könyvajánló.
február 28-áig: Újabb kockás históriák – képregénysorozat.

A REÖK-ben
február 9-éig:
Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel című kiállítása.

A Vármúzeumban (Stefánia sétány 15.)
január 26-áig:
Titanic – Carpathia című kiállítás.
A Grimm Idegen Nyelvű Könyvesbolt és Galéria kávézóban (Kölcsey u. 4.)
január 31-éig: Csősz Géza fotókiállítása.

A Somogyi-könyvtárban
január 22-éig:
100 éve született Rátkai Sándor, a kézzel varrott, kifordított szegedi papucs legendás mestere – kamarakiállítás.

A Csillag téri fiókkönyvtárban
január 31-éig:
A Nemzet Színészei – Kovzsi Kovács Zsigmond portrékarikatúrái.

A Dorozsmai fiókkönyvtárban
január 31-éig:
Schmidt Andrea: Könyv és olvasója.

Az Északvárosi fiókkönyvtárban
január 31-éig:
Kedvenc mesehőseim – A Négyszögletű Kerek Erdő lakói gyerekszemmel – gyerekolvasók meseillusztrációi.

A Hangoskönyvtárban
február 6-áig:
a Nap-Fény Fotókör tagjainak Szeged és környéke című fotókiállítása.

A Móra utcai fiókkönyvtárban
január 31-éig:
Pillanatok a Szegedi Vadaspark életéből.

Az Odesszai fiókkönyvtárban
január 31-éig:
Ki őrzi meg? címmel Kuklis Katalin festőművész kiállítása.

A Petőfitelepi fiókkönyvtárban
január 31-éig:
Illés Tibor Szeged szecessziós épületei című kiállítása.

A Rókusi fiókkönyvtárban
január 31-éig:
Ne dobd el, alkoss! – ajándékötletek, kézműves technikák címmel Kerekesné Dékány Ida alkotásaiból rendezett kamarakiállítás.

A Szőregi fiókkönyvtárban
január 31-éig:
Téli versek, mesék – könyvajánló kiállítás gyerekeknek.

A Tápai fiókkönyvtárban
január 31-éig:
El Camino de Santiago – zarándoklat képekben és gondolatokban.

A SZAB-Székházban
február 28-áig:
Vinkó Leó kiállítása.

A Móra Ferenc múzeumban (Roosevelt tér 1–3.)
március 16-áig:
Gárdonyi – A láthatatlan ember arcai,
állandó kiállítások: díszterem, Lucs-gyűjtemény, „Csak egy Földünk van..." – természettudományi kiállítás, Patikatörténeti kiállítás, Móra-emlékszoba, „Szöged hírös város" – néprajzi tárlat.

A Polgári szalonban (Victor Hugo u. 5.)
Erdélyi impressziók – Balló Andrea és Simon Miklós kiállítása.

Az Agórában
állandó kiállítás:
a Fábián Tamás Érték Alapítvány ásványgyűjteménye.

Az Alsóvárosi Ferences látogatóközpontban (Mátyás tér 26.)
Szögedön két abszolút van: az alsóvárosi templom és a Tisza – kiállítás, amely kizárólag tárlatvezetés keretében tekinthető meg, előzetes foglalás alapján (telefon: 20/502-1953, e-mail: info@latogatobarat.hu, weboldal: www.latogatobarat.hu).

A Bokor u. 14. szám alatt
Farkas Gyula festőművész olajfestményeinek kiállítása, megtekinthető telefonon történő bejelentkezés után: 30/286-7061.

A Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban (Felső Tisza-part 10.)
pénteken és szombaton 15–18 óráig várja látogatóit. Állandó kiállítások: A Pick szalámi története, A szegedi paprika története.

Hódmezővásárhely
A Tornyai János múzeumban (Dr. Rapcsák András út 16–18.)
február 9-éig:
Basa Anikó Tér-képzelet című tárlata,
Képek – Emlékek címmel Németh József fotó- és grafikusművész kiállítása, megnyílt a 110 éve Vásárhelyen született Hamza D. Ákos filmrendező, forgatókönyvíró, producer, költő, festő- és szobrászművész hagyatékából összeállított kiállítás.

Az Alföldi Galériában (Kossuth tér 8.)
állandó kiállítás: Az Alföld művészete a kezdetektől napjainkig.

A Zsinagógában
időszaki kiállítás Emberségről példát... címmel, a holokauszt áldozataira emlékezve.

Makó
A József Attila múzeumban

állandó kiállítás: Küzdelmes évszázadok – Makó története az újjátelepüléstől a rendszerváltásig.

Az Espersit-házban
állandó kiállítások: József Attila-, Juhász Gyula-, Móra Ferenc-emlékkiállítás; Makó irodalmi emlékei.

Szentes
A Tokácsli Galériában (Kossuth tér 5.)
február 1-jéig
látható Fodorean Pásztor Gyöngyi textilművész kiállítása.

A Galéria Kávéház és Étteremben (Petőfi u. 7.)
március 3-áig:
Virág Mihály békéscsabai fotográfus Felületek és formák című fotókiállítása.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az a teles vicc megvan?

2014 januárjában mínusz... :D, LOL, ROTFL! Tovább olvasom