Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Jajkiáltás a tanárképzés jövőjéért

Szeged - Első a vidéki felsőoktatási intézmények között a jelentkezők és a felvettek száma alapján a Szegedi Tudományegyetem, természettudományi kara listavezető, a bölcsészeti is a top tíz tagja. Az SZTE-vezetők tegnapi sajtótájékoztatóján országos gondként beszéltek a tanárképzés iránti érdektelenségről.
Sikeres felvételi időszakot zárt idén is a Szegedi Tudományegyetem. Változatlanul a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény a továbbtanulók körében; a tavalyinál 300 elsős hallgatóval több, összesen 8200 gólya kezdheti meg tanulmányait; nőtt a Juhász Gyula pedagógusképző kar egyes szakjai és a felsőfokú szakképzés iránti érdeklődés – sorolta az egyetem tegnapi sajtótájékoztatóján a tényeket Pukánszky Béla. Az oktatási rektorhelyettes hangsúlyozta: a csak az államilag támogatott helyre felvett 1536 nappalis, alap-, valamint egységes, osztatlan szakosok számával az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara a listavezető, megelőzi a fővárosi ELTE Bölcsészettudományi, valamint Természettudományi Karát is.

Az SZTE BTK is a top tíz tagja. A szegedi egyetemen államilag támogatott képzésen a tavalyinál némileg több, összesen 6215, míg költségtérítésesen a múlt évinél kicsivel kevesebb, összesen 1985 gólya kezd szeptemberben.

– Gratulálok a felsőoktatásba most bekerült fiataloknak. Külön köszöntöm azokat, akik a szegedi egyetemre nyertek felvételt – mondta Szabó Gábor akadémikus, az SZTE új rektora. A számok mögé nézve kiemelte: például a matematika szakon az összes felvett átlagával 211, míg az első ötven leendő gólyánál 402 a pontszám. A természettudományi szakokra jelentkezők átlagosan 350 ponttal kerülhettek be a szegedi egyetemre.

Háromszázzal több gólya – Listavezető az SZTE, illetve a Természettudományi Kara
Háromszázzal több gólya – Listavezető az SZTE, illetve a Természettudományi Kara.
DM/DV GRAFIKA

Jajkiáltásként irányította a tanárképzés országos problémakörére a figyelmet az SZTE fizikus rektora. Szabó Gábor évek óta figyelmeztet az ország jövőjét veszélyeztető helyzetre, ami most bekövetkezett: fizika-, kémia-, környezet és informatikai tanár szak nem indul, mert e fő szakokra egyetlen fiatal sem jelentkezett. A kevés jelentkező miatt most csak 8 matematika-, 3 biológia- és 4 földrajztanár startol. Ennyire nem súlyos a helyzet, de a bölcsészszakos tanárképzés is problémákkal küzd. A felsőoktatás egészét érintő kormányzati beavatkozást lát szükségesnek a szegedi rektor. A Bologna-rendszer korrigálása, a képzés tartalmi korszerűsítése mellett elképzelhetőnek tartaná, hogy pluszösztöndíjjal vagy a diákhitel visszafizetési kedvezményével tegyék vonzóbbá a tanárszakokat. Mert a munkanélküli pedagógus rémképe mellett látni kell: két kézzel kapnak bizonyos, például a természettudományi tanár szakokon végzett friss diplomások után. Sőt: a legnépszerűbb húsz szak között – évek óta először – megjelent a tanító, az óvodapedagógus és a gyógypedagógus. Egyébként Szegeden is népszerűek a mérnökszakok. Országos dobogós: a gazdálkodás és menedzsment, a mérnök informatikus, a turizmus-vendéglátó szak.

Pótfelvételi: augusztus 10

Az első évfolyamosok száma tovább nőhet a Szegedi Tudományegyetemen is. A karok döntenek a pórtfelvételire meghirdetett szakokról, a költségtérítéses helyekre jelentkezni augusztus 10-éig lehet.

Olvasóink írták

  • 1. palimadar 2010. július 24. 10:13
    „Akkor itt is megismétlem a kérdést...
    Hogy lehet, hogy az említett nem induló szakokon is szerepel pontszám a
    http://www.felvi.hu/bin/content/vonal10a/html/szer/szer_257.html
    lapon, nem pedig az n.i.-vel jelölik meg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenved a lánctalpas is

Három hete nem esett, ennek ellenére víz alatt áll az M43-as pálya sándorfalvi hídja melletti terület. Tovább olvasom