Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Jakab Tamás: már nem megyek fejjel a szélmalomnak

Szeged - Jakab Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház népszerű színésze rendhagyó módon ünnepelte 50. születésnapját: kórházban lábadozva. Október közepén ugyanis kerékpárbalesetet szenvedett, súlyosan megsérült. Szeretne mihamarabb felépülni, mert Don Quijote szerepe várja a La Mancha lovagjában.
– Október 17-én szerencsétlen kerékpárbalesetet szenvedtem a kisszínháznál. Elestem és csúnyán összetörtem magam, a bordáim is megsérültek, elég komoly volt a dolog. Tíz napot töltöttem kórházban, október 23-án ott ünnepeltem az 50. születésnapomat is. Egyedül voltam egy kórteremben, volt időm végiggondolni az életemet. Azt hiszem, újra ezt a pályát választanám – esések nélkül. Hétfőn kell visszamennem a kórházba, hogy kiszedjék a varratokat, utána derül ki, mikor állhatok újra színpadra. Szerencsére le vagyunk kettőzve Don Quijote szerepében Rácz Tibor kollégámmal, így zavartalanul folytathatták a Keresztes Attila rendezésében készülő új musicalprodukció, a La Mancha lovagja próbáit. Egyelőre nehezemre esik a beszéd, éneklésről pedig még szó sem lehet, most próbálom összerakni magam, hogy mielőbb visszatérhessek a társulathoz próbálni. Korognai Károly rendezésében játszottam már ezt a szerepet Veszprémben, amikor 2003-ban elszerződtem Szegedről. Megnehezíti a helyzetemet, hogy ott egy másik fordításban ment a darab, ezért most újra kellett tanulnom, ami nehezebb, mint egy teljesen új szerepet megtanulni – mondja Jakab Tamás színművész, akiért több olvasónk is aggódott, miután megírtuk: betegsége miatt elmaradtak a Hedda Gabler előadásai a kisszínházban.

Jakab Tamás biciklis jelenete Brack bíró szerepében a Hedda Gablerben a kisszínházban. Fotó: Karnok Csaba
Jakab Tamás biciklis jelenete Brack bíró szerepében a Hedda Gablerben a kisszínházban.
Fotó: Karnok Csaba

– A La Mancha lovagja remek musical, nagyszerű a zenéje, dramaturgiailag pontosan, jól felépített. Számomra arról szól: nehéz élni, de ha szépnek akarjuk látni a világot, akkor szép. Kicsit én is olyan szélmalomharcos voltam, mint Don Quijote, de ma már nem megyek fejjel a szélmalomnak. Persze olykor akaratlanul is belekeveredik az ember reménytelen helyzetekbe – véli a színész, akire a La Mancha lovagja után a Bánk bán-produkció vár. Bodolay Géza rendezésében mutatják be Katona József drámáját március 15-én a kisszínházban. Jakab Tamás Tiborc szerepét alakítja majd.

Kerékpárral – színpadon és a valóságban
Érdekesség, hogy a Keresztes Attila által rendezett Ibsen-drámában Jakab Tamás az alkoholista Brack bíró szerepében épp egy biciklivel csetlik-botlik egy buli után másnaposan, fehér tüllszoknyában. Alakítása minden előadáson nagy sikert aratott. – Bár járóképes vagyok, a balesetem után biztosan nem tudtam volna megcsinálni a Hedda Gabler-előadásokat azzal a biciklis mutatvánnyal. Civilben is szeretek kerékpározni, legszívesebben már újra nyeregbe pattantam volna, de végül lebeszéltem magam róla – fogalmaz a színész.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2012. november 06. 23:18
    „jobbulást a müvész ?rnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolópályára kerülhet a focipálya

Itt nem lehet élni! - fakadt ki a héten a lakossági fórumon Mártonné, aki azt kérte Szentgyörgyi Pál szegedi önkormányzati képviselőtől, hogy bontassa el a Vajda utcai focipályát. Tovább olvasom