Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Janik László monodrámája a Pinceszínházban

Szeged -A munkanélküliséggel járó megpróbáltatásokról szól a vilagvege.hu című monodráma, amit a szerző, Janik László színművész ma 19 órától újra előad a Szegedi Pinceszínházban.
– Amikor 2010-ben elvesztettem az állásomat a Szegedi Nemzeti Színháznál, megéltem, amit oly sokan napjainkban: egyik pillanatról a másikra szinte kicsúszott a lábam alól a talaj. Speciális volt a helyzetem, mert budai létemre annak idején feladtam az ottani életemet, leköltöztem Szegedre, ahol 18 éven át játszottam. A fővároshoz kötődő szakmai és baráti kapcsolataim szinte teljesen megszakadtak, így esélytelenné váltam arra, hogy ebben a gazdasági helyzetben gyorsan munkát találjak. Szerencsére volt egy budapesti lakásom, így volt hova visszaköltöznöm, de teli voltam indulattal, feszültséggel. Többek között az segített, hogy rájöttem: ami velem történt, nem egyedi eset, hanem kortünet. Azt gondoltam, talán tudok segíteni a hasonló helyzetbe kerülőknek, ha megpróbálom ezt az „élményt" feldolgozni. Beszélek róla, és megmutatom, hogy talpra lehet állni – mesél a vilagvege.hu című monodrámájának megszületéséről Janik László. A színművész hamar rájött: agresszív indulatainak szabadon engedése nem jelent megoldást. Sokan ilyen helyzetben csapódnak szélsőséges csoportokhoz – ezt a csapdát sikerült elkerülnie. Egyetlen kiutat látott: a problémáira maga keresi meg a megoldást.

Janik László a vilagvege.hu című monodrámában. FOTÓ: DM/DV
Janik László a vilagvege.hu című monodrámában.
Fotó: DM/DV

– Végiggondoltam a helyzetet, leírtam az ötleteimet. A halál elfogadásának öt fázisára öt jelenetet építettem. A filozofikus mélységekbe hatoló gondolkodás eredménye lett a monodráma. Nem akartam én eljátszani, mert úgy éreztem, nem fogom bírni. Találtam egy hasonló helyzetben lévő kollégát, aki azonban az utolsó pillanatban visszalépett, mert váratlanul munkát kapott. Közben én továbbra is munka nélkül voltam, illetve minden próbálkozásom balul sült el. Négy hónapig játszottam a Jégszínházban, ami végül két hónapnyi fizetésemmel eltűnt. Szombaton még játszottam, amikor kedden újra mentem, már jég sem volt, elvitték a nézőteret, a technikát, hatalmas, üres terem fogadott. Végül úgy döntöttem, eljátszom a monodrámát magam: a szegedi egyetem őszi kulturális fesztiválján tartottam a bemutatót – mondja Janik László, aki eddig háromszor adta elő a produkciót. – Ez egyben kísérlet volt arra is, hogy felmérjem, milyen állapotban vagyok színészként. Ugyanis nem játszottam folyamatosan, csak két olyan előadás volt, amibe beugrottam. Arra gondoltam, ha jól sikerül, folytatom, ha nem, akkor foglalkozást váltok, elmegyek mondjuk biztosítást árulni. Nagy sikerem volt, és ez új lendületet adott. Nem adom fel, sokat kell küzdenem azért, hogy legyen munkám, amiből ki tudom fizetni a havi számláimat.

Hacktion és A hullám

Janik László nemrégiben az m1-en futó Hacktion című tévésorozat pár epizódjában szerepelt. – A Brod nevű színészt játszottam, akit azért vettek föl, hogy eljátssza egy gengszter szerepét. Nagy bajba kerül, mert annyira jól csinálta, hogy elhitték neki. Jópofa, vicces történet, de egyelőre nem tudom, lesz-e folytatás, felbukkan-e újra a karakterem. Mostanában egyre többször keresnek; a Szegedi Pinceszínházzal is dolgozom, és tele vagyok tervekkel. Most az Andaxínház nevű alternatív csoporttal Todd Strasser izgalmas regényéből, A hullámból az autokráciáról készítünk egy különleges produkciót. Nyáron pedig egy nagyszabású musicalprodukcióban játszom majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven éve lett Szeged megyeszékhely

Nem volt mindig magától értetődő, hogy Csongrád megye székhelye Szeged. Tovább olvasom