Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

János vitéz – Haumannal

Haumann Péter vette át a januárban elhunyt Agárdy Gábor szerepét, a Francia királyt a János vitéz előadásain. Az újszegedi szabadtéri színpadon mától három estén át játsszák a daljátékot, amelyre az összes jegy elkelt.
Szőcs Artur, Haumann Péter és a királykisasszonyt alakító Bucsi Annamária a próbán. Fotó: Karnok Csaba
Kacsóh Pongrác daljátékát, a János vitézt Hegyi Árpád Jutocsa rendezésében nagy sikerrel mutatták be tavaly Újszegeden. Akkor a Francia királyt betegségével hősiesen küzdve Agárdy Gábor alakította. A szegedi születésű Kossuth-díjas művész, a nemzet színésze januárban elhunyt, ezért Haumann Pétert kérték fel, vegye át a szerepét.

Kézenfekvő volt, hogy őt hívják: harmadik éve parádésan játssza a figurát az Operaház társulatával az Erkel Színházban. A népszerű színész tavaly novemberben nagypapa lett. Leánya, Haumann Petra a szegedi kötődésű Király Attilával kötött házasságot. Néhány percre laknak csak egymástól, így gyakran találkoznak. Haumann Péter szerint elképzelhető, hogy unokája, Rozi is folytatja majd a családi hagyományt, és színész lesz, mert sokoldalú, színes, csalafinta, édes kis ravasz teremtés.

– Agárdy Gáborra emlékezve játszom a Francia királyt. A jelmezének egy részét viselem is, és abban a trónszékben ülök, amiben ő ült. Ha nem is nyomaszt ez az érzés, de azért ott motoszkál ilyenkor az ember lelke mélyén. Örülök, hogy fiatal csapattal dolgozhatok, örömmel látom az ambíciókat. Ettől a szereptől általában valami harsány bohózatot várnak, de én nem ezt gondolom róla. Aki hihetetlen komédiázást vár tőlem, az lehet, hogy kicsit csalódni fog, mert másképp oldom meg a figurát – mondta Haumann Péter, aki tegnap Szentesre látogatott sebészorvos barátjához. S ha már arrafelé járt, betért az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba is, hogy megnézze a Feszty-körképet, amit még sohasem látott. Veje édesapjával, Király Leventével negyven éve ismerik egymást. Amikor Attila és Petra tavaly összeházasodott, született is egy vicc: Magyarországon a Haumann–Király családban a legmagasabb az egy négyzetméterre eső színészek és Kossuth-díjasok száma. A színészkirályokkal, azaz Haumannal és a két szegedi Királlyal vasárnap 18 órakor Varga Mátyás színháztörténeti kiállítóházában találkozhat a közönség.

Matild, a szamárkanca

A Szegedi Vadaspark egyik lakója, a dél-alföldi parasztudvarban található Matild szamár is szerepet kapott. A fajtársaihoz képest kevésbé önfejű, roppant nyugodt csacsit gondosan felkészítik a feladatra, kicsinosítják, hogy minél nagyobb sikerrel léphessen fel Újszegeden. A békés szamárkanca még sohasem szerepelt színházi produkcióban, de a stáb szerint máris biztos: üde színfoltja lesz a daljátéknak. A János vitézt ma, holnap és vasárnap este 8 órától láthatja a közönség, mindegyik előadásra szinte az összes jegy elfogyott.

Kukorica Jancsi szerepét most is Szőcs Artur játssza. Az Erdélyből származó ifjú színész tavaly végzett a színművészeti egyetemen, s azóta már a Vígszínház társulatának megbecsült tagja. Mindig népmeseimádó volt, János vitézt tiszta, bátor, leleményes fiatalembernek, egy igazi népi hősnek képzeli.

Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a Gonosz mostoha szerepében már a múlt nyáron is nagy feltűnést keltett. Először parókában, hosszú piros műkörmökkel és hatalmas műszempillákkal lépett színpadra, majd kedvenc robogójára erősített nagy seprűn száguldozott. Ma is kedves gyerekkori emlékként őrzi Gobbi Hilda nevezetes alakítását. A Gonosz mostohát hálás szerepnek tartja, amely jutalomjáték minden színész számára.

– A hihetetlen komédiás vénával megáldott Haumann Péter friss, új színt hozott a produkcióba. A kórus és a szólisták is érettebbek lettek. Kardos Gábor nagy kedvvel, tehetséggel és műfajérzékenységgel vette át a vezénylést Selmeczi Györgytől. A színház zenekara is örömmel játszik. Úgy látszik, híre ment az előadásnak, hiszen elfogytak a jegyek. Adja isten, hogy megússzuk eső nélkül. A Gonosz mostoháért a legaranyosabb beszólást a színházi körforgalomnál kaptam, ahol rám kiáltott egy autós: „Direktor úr, minek magának motor a seprű alá?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szurdi Zsolt: a szegedi Dugonics tér

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem… Tovább olvasom