Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Január 1-jétől megszűnt a közigazgatási hivatal

Szeged - Bíróságra mehet, akinek nem tetszik a megyei vagy valamelyik települési önkormányzat döntése. Január 1-jétől megszűnt a közigazgatási hivatal, a rendszerváltozás jellegzetes intézménye. Feladatainak egy részét a regionális államigazgatási hivatal viszi tovább.
Két éve megtanultuk: a megyei vagy települési jegyző döntései ellen (például kisajátítási, örökbefogadási, külföldiek ingatlanszerzési ügyében) a regionális közigazgatási hivatal szegedi, Rákóczi téri irodáiban lehet fellebbezni. E hivatal járt el kisajátítási, bányaszolgalmi ügyekben is. Igaz, mindez a továbbiakban is így marad, a hivatal cégtábláját azonban „átfestették": a regionális közigazgatási hivatalból január 1-jétől regionális államigazgatási hivatal lett.

Megszűnt viszont a megyei és települési önkormányzatok törvényességi ellenőrzése, mert ezt a feladatcsomagot nem viszi tovább a megváltozott nevű hivatal. Ez Csongrád megyében 8 hivatalnok munkáját érinti. Őket nem bocsátják el, hanem átcsoportosítják feladataikat. Siket Judit, a dél-alföldi regionális államigazgatási hivatal vezetője elmondta: mostantól nem vizsgálhatják a kisebbségi önkormányzatok működését sem. Mint ahogy nem ellenőrizhetik, hogy a megyei és a települési önkormányzatok közgyűlési rendeletei, döntései, határozatai törvényesek-e.

Az illetékes bíróságnál vagy az Alkotmánybíróságnál tehet panaszt, aki nem ért egyet egy önkormányzati döntéssel, például ingatlaneladással, -bezárással, vezetői kinevezéssel – tudtuk meg az önkormányzati minisztérium államtitkárától, Jauernik Istvántól. E lehetőség eddig is rendelkezésre állt, csakhogy a közigazgatási hivatalnak a bíróságnál sokkal rövidebb idő – egy hónap – alatt állást kellett foglalnia.

Az állami intézményrendszeren támadt rés betöméséhez kétharmados parlamenti döntésre lenne szükség. E kérdésben azonban a kormánypártok nem jutottak egyezségre az ellenzékkel, mert ők ragaszkodtak a régiós, az ellenzék pedig a megyei hivatalokhoz. Így az országgyűlés nem kétharmados többséggel hagyta jóvá a regionális közigazgatási hivatalok felállítását, ezt viszont alkotmányellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság. A kormány – a működés érdekében – azt az áthidaló megoldást választotta, hogy átkereszteli a hivatalt. Az államigazgatási hivatal jogutódja lett a közigazgatási hivatalnak – hangsúlyozta az államtitkár. A tisztviselőknek nem kellett megpályázniuk régi-új állásukat.

A „közighivatalban" keresték az igazukat

Térségünkben az elmúlt két évben többen is a „közighivatalban" keresték az igazukat.

2007. 01. 31.: szomszéd lakók tiltakoztak a szegedi Tömörkény-gimnázium felújításának módja ellen.

2007. 02. 02.: a Fidesz szegedi szervezete sérelmezte, hogy a polgármester nem hívott össze rendkívüli közgyűlést.

2007. 02. 15.: a makói cigány kisebbségi önkormányzat nem értett egyet a város költségvetésével.

2007. 04. 17.: a megyei múzeum elbocsátott autópályaásatás-vezetője bepanaszolta a megye revizorait.

2007. 05. 03.: az oktatási tárca feljelentette a megyét, amikor az a szakvéleménye nélkül szüntette meg a közművelődési központot.

2007. 06. 12.: a mindszenti jegyző tett panaszt, amikor a polgármester megvonta aláírási jogát.

2007. 08. 06.: a szegedi Gyimesi utcai lakók ellenezték a házaik kisajátítását.

2007. 09. 28.: tanárok és szülők a megye döntését sérelmezték a szentesi gimnázium összevonása és az igazgató menesztése miatt.

2007. 11. 19.: szülők tiltakoztak a város ellen a szegedi Deák utcai óvoda bezárása miatt.

2008. 03. 13.: a szegvári diszkó miatt a hivatal a csongrádi és szegvári önkormányzatot bírálta.

2008. 04. 16.: aláírást gyűjtöttek a mindszentiek a képviselő-testület feloszlatása érdekében.

2008. 09. 15.: a makói oktatási központ igazgatói kinevezését kifogásolták.

Olvasóink írták

  • 2. Zs 2009. január 07. 18:35
    „Egy naplopó társasággal kevesebb...”
  • 1. LukSzusz 2009. január 07. 16:57
    „Mi lesz az alkalmazottakkal? Segély,vagy egyik kutya nem harapja meg a másikat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenior könyvkirálynő

Szeged - Ha tavaly nyáron a 9 éves szegedi Csizmadia Dórát könyvkirálylánnyá koronázta a… Tovább olvasom