Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Januárban bezár, jövő októberre megnyílhat az IH

Felújítás miatt januártól bezár a Szegedi Ifjúsági Ház. A városi intézmény két évre elosztva kapott több százmilliós címzett támogatást a munkához. Az igazgató bízik abban: jövő októberben megszépülve, átalakulva nyithatnak ki.
Jövő októberre megszépülhet. Fotó: Frank Yvette
Januártól már nem lesznek programok a Szegedi Ifjúsági Házban, az intézmény ugyanis felújítás miatt ideiglenesen bezár. Az IH még tavaly kért és kapott összesen 364 millió forint címzett támogatást az állami és a városi költségvetésből a szocreál stílusú épület renoválására. Átalakítják, kicserélik a teljes elektromos és fűtési rendszert, a nyílászárókat, a szellőztetést, a nagyterem belmagasságát megnövelik, akusztikáját javítják, a kávézó területe a jelenlegi kétszerese lesz és liftet is beszerelnek.

Boros Gyula, az intézmény igazgatója elmondta: januárban teljesen kipakolják, majd elszállítják az ifjúsági ház berendezéseit. Ezeknek egy része Dózsa utcai telephelyükön, mások – például a hangosító rendszer – a Belvárosi moziban kapnak helyet. A tényleges felújítási munkáknak csak ezek után, február elején vághatnak neki. Jelenleg a részletes kiviteli tervek elfogadására várnak, utána írják ki a pályázatot a kivitelező megtalálására – ez a folyamat év végéig lezárul...

Nincs még helyük

Az ifjúsági ház ideiglenes bezárása miatt számos klub, szervezet, művészeti csoport kénytelen elhagyni a megszokott székhelyét. Boros Gyula szerint sokan már megtalálták a megfelelő póthelyet. A Tisza-parti intézményben hat éve próbáló Fricsay Ferenc Fúvószenekar karnagya ugyanakkor még nem tudja, hova mehetnének zenészei. Blumenschein Gábor az önkormányzat segítségében bízik, hiszen a zenekart is a város hozta létre. Olyan fűtött helyre van szükségük, ahol hétfőnként senkit sem zavarva próbálhatnának. Kerek Attiláné, a szintén az IH-ban próbáló Akropolisz Táncszínház művészeti vezetője sem talált eddig még alkalmas helyet a táncosoknak. Nekik olyan hely lenne megfelelő, ahol van színpad, és 15-20 táncos kényelmesen próbálhat.

Az igazgató elmondta, azért nem kezdték el korábban a munkát, mert a támogatáshoz csak két ütemben, 2006-ban és 2007-ben férhetnek hozzá, az állami forrásokról szóló megállapodás értelmében viszont a munkát februárig meg kell kezdeniük. Mint mondta, mindegy volt, hogy a nyáron – amikor elenyésző számú program van – kezdenek-e neki a munkának vagy januárban, a felújítás ugyanis mindenképpen tovább tart fél évnél, így egy szezon bevétele mindenképp kiesik. A vezető úgy számol, a felújítás őszre fejeződhet be, jövő októbertől már szeretnének kinyitni.

Munkatársaik addig sem maradnak elfoglaltság nélkül: elkezdik a jövő évi Szegedi Ifjúsági Napok szervezését, a Belvárosi mozi programjainak összeállításában vállalnak szerepet, és hozzáfognak a felújítás utáni IH-s programok szervezéséhez is. Boros Gyula elárulta: kibővítik a felújított önkormányzati ingatlan hasznosítási körét, a konferenciaturizmus felé szeretnének nyitni. Megbeszéléseket folytatnak a szomszédos Novotel Hotellel az együttműködés érdekében, a megszépült épület ugyanis alkalmas lenne nagyobb, 600-650 férőhelyet igénylő konferenciák lebonyolítására is. A vezető hozzátette: egy 2008 elején szervezendő konferencia megrendezésére már megállapodást is kötöttek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József érdemrendet kapott

Az 1956-os forradalom ötvenéves évfordulója alkalmából számos kitüntetést, elismerést adott át… Tovább olvasom